Nos nieuws

NOS Nieuws
NOS
 1. Uitlaatdiensten en hondenopvanglocaties kunnen de vraag nauwelijks meer aan, nu mensen weer vaker naar kantoor gaan, meldt De Telegraaf na een rondgang.

  In de coronacrisis werden meer huisdieren aangeschaft dan daarvoor. Vooral het thuiswerken en de lockdown droegen daaraan bij. In de coronatijd kwamen er naar schatting zo'n 200.000 honden bij.

  Vooral in steden laten opvanglocaties weten helemaal vol te zitten. In Amsterdam vertelt een hondenopvang bijvoorbeeld te zijn gestopt met de wachtlijst en ook in andere steden worden geen nieuwe dieren meer aangenomen.

  Vol

  Carel van de Voorde, de eigenaar van een Amersfoorts hondenpension, laat aan het NOS Radio 1 Journaal weten ook helemaal vol te zitten. "Sinds de herfstvakantie hebben we weer een wachtlijst, maar deze zomer was de wachtlijst nog veel langer." Hij kreeg twee keer zoveel honden aangeboden als normaal.

  Ook hondenuitlaatservices en apps waarbij eigenaren worden gekoppeld aan een hondenuitlater hebben het enorm druk, bevestigen ze aan de krant.

  Puppycursussen

  Dibevo, de branchevereniging van ondernemende huisdierenspecialisten, zegt weinig verrast te zijn over de uitkomst. Voorzitter Gijs van den Assum zei aan het begin van het jaar al te zien dat er een lange wachtlijst ontstond voor puppycursussen en dat er een enorme groei was van het aantal aangeschafte huisdieren.

  "Het is niet gek dat die ergens moeten worden opgevangen als mensen weer naar kantoor moeten en de deur uit gaan." Gevreesd werd dat een groot deel van die dieren uiteindelijk in het asiel zou belandden, maar van een enorme toeloop is daar geen sprake, zegt de Dierenbescherming.

 2. Twee Marokkaanse luchtvaartmaatschappijen melden dat vanaf middernacht het vliegverkeer tussen Marokko en Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk voor onbepaalde tijd wordt stopgezet.

  Er is nog geen officiële bevestiging van het nieuws door de Marokkaanse autoriteiten, maar Royal Air Maroc en Air Arabia Maroc schrijven op Twitter dat het besluit is genomen vanwege het coronavirus.

  De overheidsgezinde nieuwssite Le360 schrijft op basis van bronnen dat Marokko het besluit heeft genomen vanwege "nieuwe varianten" van het virus in de drie landen.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kijkt of de berichten kloppen.

  In deze graphic zie je het aantal besmettingen in Nederland, België, Duitsland, Marokko en het Verenigd Koninkrijk. Het vliegverbod geldt niet voor onze zuiderburen.

 3. Facebook gaat op korte termijn een nieuwe naam invoeren voor het moederbedrijf. Dat meldt een bron "uit de eerste hand" aan techsite The Verge. Het zou betekenen dat Facebook, net als zijn dochters Instagram en WhatsApp nu, als merknaam onderdeel wordt van een groter geheel. Onder Facebook valt ook al jaren VR-bedrijf Oculus.

  De behoefte aan een naamsverandering zou voortkomen uit de behoefte van het bedrijf om zich te presenteren als meer dan een verzameling sociale media. Het wil nadrukkelijk inzetten op zogeheten metaverse, een concept waarbij gebruikers kunnen verkeren in een virtuele wereld via bijvoorbeeld een VR-bril. Facebook wil tegenover de NOS vooralsnog niet reageren op de berichtgeving.

  Beschadigd

  De naam Facebook is de afgelopen jaren beschadigd geraakt door verschillende schandalen. Nieuwe diensten, gekoppeld aan de nieuwe naam, zouden aantrekkelijk kunnen zijn voor de techgigant, zeker als die in de toekomst diensten gaat aanbieden die mogelijk nog dieper ingrijpen in het leven van mensen.

  Tegelijkertijd is het de vraag in hoeverre een andere naam met nieuwe diensten echt tot een andere reputatie leidt. Allereerst is de kans groot dat iedereen het blijft associëren met Facebook. Daarnaast zal topman Mark Zuckerberg vrijwel zeker verbonden blijven aan het nieuwe bedrijf en ook aan die naam kleven smetten.

  Niet algemeen gebruikt

  De nieuwe naam van het bedrijf is vooralsnog een goed bewaard geheim , aldus The Verge. Zelfs in de top zouden er maar weinig mensen iets over weten. Wanneer de naam wordt gepresenteerd is nog niet duidelijk.

  Mogelijk gebeurt dat volgende week op een conferentie, het kan ook eerder naar buiten komen. The Verge suggereert dat het wellicht iets te maken heeft met 'Horizon', een nieuw product waar Facebook aan werkt.

  Facebook zou niet het eerste concern zijn dat een naamsverandering doorvoert. Google valt sinds 2015 onder moederbedrijf Alphabet. Tegelijkertijd laat juist dat voorbeeld zien dat zo'n verandering niet betekent dat die naam algemeen gebruikt wordt. 'Google' is nog altijd vele malen bekender dan Alphabet.

 4. Een nieuwe manier van het verdelen van 30 miljard euro tussen gemeenten is beter dan de huidige, maar kent nog steeds problemen. Dat zegt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in een advies over een nieuwe verdeelsleutel, die in 2023 moet worden ingevoerd.

  Gemeenten heffen zelf belastingen en hebben daardoor geld te besteden, maar hun belangrijkste inkomstenbron is het zogeheten gemeentefonds. Jaarlijks verdeelt de Rijksoverheid vanuit dat fonds 30 miljard euro onder de gemeenten. Hoeveel een gemeente krijgt hangt af van allerlei factoren, en die verdeelsleutel gaat dus veranderen.

  De verdeling gaat nu op basis van onder meer het aantal inwoners, het aandeel jongeren, ouderen, mensen met een laag inkomen, de bodemkwaliteit, het oppervlakte en het aantal woonkernen in een gemeente.

  In de nieuwe verdeling wordt het aantal jongeren en ouderen minder belangrijk, maar gaat bijvoorbeeld voor het eerst het opleidingsniveau van de inwoners meetellen. En de centrumfunctie (in hoeverre mensen van buiten de gemeente gebruik maken van diensten in de gemeente) wordt belangrijker.

  Overbedeeld

  Volgens de ROB is de verdeling van geld voor sociale taken een verbetering, omdat het meer recht doet aan de verschillen in uitgaven aan jeugdzorg en zorg op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) tussen gemeenten. "Voor het sociaal domein is nu voor het eerst sinds de decentralisaties gekeken naar de daadwerkelijke uitgaven van gemeenten."

  Als gevolg van de nieuwe verdeling gaan ongeveer 50 gemeenten er jaarlijks meer dan 60 euro per inwoner op achteruit en zo'n 40 gemeenten er meer dan 60 euro op vooruit, becijfert de ROB. Voor een deel is dat dus terecht, vindt de Raad.

  "Er zijn gemeenten die in de huidige systematiek wat overbedeeld zijn. En er zijn er waar met deze nieuwe verdeling meer recht wordt gedaan aan de behoeften van de bevolking." Maar volgens de Raad slaat de herverdeling door. "De financiële gevolgen voor een groot aantal gemeenten roepen vragen op."

  Veel zorg nodig

  Vooral gemeenten van rond de 70.000 inwoners en minder met niet zo'n sterke centrumfunctie en een vergrijzende bevolking gaan erop achteruit, steden als Schiedam, Den Helder, Hoorn en Enkhuizen. "Dat zijn typische gemeenten met een bevolking die veel zorg nodig heeft vanuit de gemeente, maar waarbij die zorgbehoefte straks mogelijk onvoldoende gehonoreerd wordt."

  Volgens de Raad moeten deze gemeenten straks mogelijk bezuinigen op bijvoorbeeld groenonderhoud en subsidies voor sport en cultuur om voldoende geld over te houden voor hun sociale taken.

  Meer voor grotere steden

  Winst is er voor steden met meer dan 100.000 inwoners en met een centrumfunctie: plaatsen als Tilburg, Enschede en Nijmegen. De vier grootste steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht) gaan er volgens de Raad niet extra op vooruit, omdat die in het huidige systeem al een extra bedrag kregen, vanwege de stapeling van grotestadsproblematiek en extra taken die ze hadden ten opzichte van andere gemeenten. Dat extraatje voor de G4 verdwijnt, maar ze krijgen dus wel meer geld vanwege hun centrumfunctie.

  Stapsgewijs invoeren

  Demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken kwam dit jaar met het voorstel voor een nieuwe verdeelsleutel en vroeg de ROB om advies daarover. "Wij adviseren de minister niet beoogde nadelige effecten eerst te onderzoeken voordat de nieuwe verdeling ingevoerd kan worden", zegt de Raad nu. Waarschijnlijk beslist een nieuw kabinet pas over de definitieve verdeelsleutel.

  En het plan was al om de nieuwe verdeling stapsgewijs in te voeren, waarbij het bedrag per inwoner voor een gemeente jaarlijks maximaal 15 euro daalt of stijgt. De Raad vindt dat de herverdeling na drie jaar moet stoppen, zodat gemeenten er dus maximaal 45 euro per inwoner op vooruit of achteruit gaan. En dan zou opnieuw gekeken moeten worden naar manier van verdelen.

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) had eerder al als belangrijkste kritiekpunt dat de 30 miljard euro sowieso niet genoeg is en dat gemeenten meer geld nodig hebben om hun taken uit te voeren.

  Waarschijnlijk in december komt de VNG met een reactie op de verdeelsleutel. In dit advies heeft de Raad alleen gekeken naar de verdeling, niet of 30 miljard euro überhaupt genoeg is.

 5. In Syrië zijn 14 mensen omgekomen en een onbekend aantal gewond geraakt door de ontploffing van twee bermbommen. Dat gebeurde toen een bus die militairen vervoerde langsreed in de ochtendspits in de hoofdstad Damascus. De bommen lagen bij een groot busstation onder een brug.

  Een derde bom kon tijdig onschadelijk worden gemaakt. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De politie spreekt tegenover de staatstelevisie van "een laffe daad". Het was druk op het busstation met mensen die naar werk en school gingen.

  Het is de dodelijkste aanslag in jaren. Dergelijke aanslagen komen nog maar weinig voor in Damascus, sinds het regeringsleger de buitenwijken die in handen waren van tegenstanders enkele jaren geleden heroverde.

  De troepen van president Assad hebben het grootste deel van het land onder controle, mede dankzij militaire steun van bondgenoten Rusland en Iran. De oorlog in Syrië begon in maart 2011 en heeft aan meer dan 350.000 mensen het leven gekost. De helft van de 21 miljoen inwoners die het land in 2011 telde, is zijn woonplaats ontvlucht, 5 miljoen mensen leven nu als vluchteling in het buitenland.

  Dit zijn beelden van de uitgebrande bus:

 6. Zo'n 750 vluchtelingen hebben de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel, terwijl er maar plek was voor 275 mensen. Dat heeft burgemeester Velema vanochtend bevestigd.

  Gisteren was al duidelijk dat er geen mogelijkheid was voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om het teveel aan mensen over andere locaties in het land te verspreiden. "Die 750 mensen werden gisteren opgevangen in de paviljoens van de opvanglocatie, maar ook in de wachtruimtes en kantoren van de IND", zegt Velema in het NOS Radio 1 Journaal.

  De asielzoekers sliepen in het aanmeldcentrum op veldbedden die het Rode Kruis er had geplaatst. Velema luidde nogmaals de noodklok. "Zo veel mensen in een ruimte die daar niet voor bedoeld is, is niet fris. Daar is de riolering niet op berekend." Hij waarschuwt voor het ontstaan van infectieziektes. "Dat zijn geen zaken die je in Nederland verwacht."

  'Te weinig daadkracht'

  Volgens de burgemeester had het COA gisteren zes bussen ingezet met als doel de vluchtelingen over andere locaties te verspreiden. "Rond 20.00 uur kwam men tot de conclusie dat het niet was gelukt en toen is alles op alles gezet om de mensen toch zo netjes mogelijk een plek te geven in de noodopvang."

  Het steekt de burgemeester dat het niet gelukt is, terwijl hij zelf wel een tijdelijke oplossing voor ogen had. "Iedereen die wel eens is vastgelopen in het ov, weet dat er binnen een paar uur bedden geregeld kunnen worden in de Jaarbeurshallen." Velema stelt dat de minister "een crisismaatregel had moeten regelen". "Dan waren we naar Utrecht gegaan en hadden we de mensen in ieder geval ruimer en hygiënischer kunnen opvangen."

  Maandag is het Veiligheidsberaad bij elkaar gekomen. De conclusie van alle voorzitters van de 25 veiligheidsregio's was dat er tussen de 800 en 1500 slaapplekken op korte termijn bij moeten komen. Waarom dat nog niet gebeurd, is weet Velema niet. "Ik kan alleen maar concluderen dat er te weinig daadkracht is geweest."

  Zowel het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers als verantwoordelijk demissionair staatssecretaris Broekers-Knol waren vanochtend niet bereikbaar voor een reactie.

  De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) houdt maandelijks bij hoeveel vluchtelingen uit welke landen naar Nederland komen:

  Vluchtelingen die naar Nederland komen, moeten zich aanmelden bij het enige aanmeldcentrum in Nederland, in Ter Apel. Van daaruit worden ze verspreid over de verschillende azc's en opvangcentra in het land.

  Waarom loopt het vast?

  Na stagnatie door de coronacrisis neemt het aantal asielaanvragen in Nederland weer toe. Het zijn met name Syriërs en Turken die aanvragen doen. Die worden later opgevolgd door gezinsleden. Sinds de machtsovername door de Taliban in Afghanistan, komen daar ook Afghanen bij. Die komst van die paar duizend extra mensen leidt ertoe dat het systeem niet goed doorstroomt.

  Tijdens de vluchtelingencrisis in 2015 kwamen er in het najaar ongeveer 10.000 mensen per maand naar Nederland. Daar moesten locaties voor geopend worden, in totaal ongeveer 100 voor zo'n voor 47.000 mensen. Maar dat leidde tot protesten in het land.

  Daarop werden afspraken gemaakt: de locaties mochten maar voor maximaal vijf jaar gebruikt worden. Die zijn daarna in veel gevallen gesloten. Nu is er plek voor 30.000 mensen. Veel gemeenten zijn nu huiverig om nieuwe locaties voor grote groepen te openen vanwege weerstand onder inwoners en met de komende gemeenteraadsverkiezingen in het achterhoofd..

  Daarnaast zitten ook zo'n 11.000 mensen die al een status hebben, iets meer dan een derde van de totale capaciteit, nog steeds vast in opvangcentra waardoor er geen doorstroom is. Die mensen mogen vijf jaar in Nederland verblijven, maar vanwege de woningnood zijn er nagenoeg geen geschikte huizen voor hen te vinden. Daarbovenop komen er nog veel mensen uit veilige landen naar Nederland die de bedden bezet houden.

  In de Nederlandse asielopvang is momenteel geen bed over. NOS op 3 zocht uit hoe dit komt:

 7. Een 4-jarig jongetje uit Wellington heeft het nationale Nieuw-Zeelandse alarmnummer gebeld omdat hij zijn speelgoed wilde laten zien. De politie heeft een opname van het telefoongesprek vrijgegeven, waarin te horen is dat de kleuter vertelt over zijn speelgoed.

  Wanneer het jongetje wordt gevraagd wat het noodgeval is waar hij over belt, vraagt hij of hij met "de politiemevrouw" spreekt. Als de telefoniste dat bevestigt, zegt de kleuter haar dat ze langs moet komen om zijn speelgoed te bekijken.

  'Cool speelgoed'

  De vader van het jongetje neemt het gesprek even later over. Hij legt uit dat er geen sprake is van een noodgeval en dat hij het kind even uit het oog was verloren omdat hij ook op zijn andere kind moest letten.

  De alarmcentrale heeft uiteindelijk wel een agent naar het huis gestuurd. De kleuter liet vervolgens zijn speelgoed zien aan politieagent Kurt, die de collectie van het jongetje "cool" noemde. Het kind mocht de politiewagen bekijken en de agent zette de zwaailichten even aan.

  Hij sprak ook met het kind en zijn ouders over het juiste gebruik van het noodnummer.

 8. Ondanks alle internationale afspraken en ambities die de opwarming van de aarde moeten beperken, maken veel landen nog steeds plannen om in 2030 meer dan het dubbele van de hoeveelheid fossiele energie te produceren dan is afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs. Dat blijkt uit een rapport van VN-milieuagentschap UNEP.

  De gas- en olieproductie neemt de komende twintig jaar wereldwijd toe en de kolenproductie neemt maar een beetje af. Dat staat haaks op de afspraken die mondiaal zijn gemaakt om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Investeringen in schone energie zoals zonne- en windenergie blijven achter, schrijft UNEP, terwijl overheden miljarden euro's in olie- en gasprojecten pompen.

  Om het tij nog te kunnen keren, moet de productie van fossiele brandstoffen snel worden afgebouwd en in 2030 zijn gehalveerd, schrijft UNEP. Maar in plaats daarvan voeren overheden de productie verder op en dreigt de opwarming van de aarde in 2040 boven de 2 graden uit te komen.

  Ambitie tonen

  "Er is nog tijd om de opwarming op lange termijn te beperken tot 1,5 graad, maar deze kans wordt snel kleiner", zegt Inger Andersen, directeur van UNEP. Ze roept regeringen op om ambitie te tonen tijdens de VN-klimaattop die in november in Glasgow plaatsvindt. "Regeringen moeten opstaan en snelle en onmiddellijke stappen nemen om de kloof in de productie van fossiele brandstoffen te dichten en een rechtvaardige overgang te garanderen."

  Het agentschap legt sinds 2019 de productieplannen van de regeringen naast de cijfers die zijn afgesproken in het Klimaatakkoord van 2015. Ze concluderen dat de streefcijfers tot nu toe nog niet zijn gehaald en dat landen structureel onvoldoende doen om de opwarming van het klimaat, met alle rampzalige gevolgen van dien, te stoppen.

  Het rapport onderschrijft de bevindingen van het internationale VN-klimaatpanel afgelopen juli dat er drastische en grootschalige maatregelen nodig zijn om de temperatuurstijging op aarde te beperken. Als de landen hun huidige plannen handhaven, is de gemiddelde temperatuur wereldwijd aan het einde van de eeuw met zo'n 2,7 graden gestegen, waarschuwde het panel.

  Ambitieuzere plannen

  António Guterres, secretaris-generaal van de VN, wijst vooral de rijke landen op hun verantwoordelijkheid. "De G20-landen zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de wereldwijde uitstoot. Hun leiderschap is meer dan ooit nodig. De beslissingen die zij nu nemen, bepalen of de belofte die in Parijs is gedaan wordt nagekomen of niet."

  Hij roept die landen dan ook op om met verdergaande plannen naar de klimaattop te komen, bijvoorbeeld op het gebied van het verduurzamen van woningen, industrie en vervoer.

 9. ING gaat klanten compenseren die te veel variabele rente hebben betaald op hun doorlopend krediet. Eerder kondigden Rabobank (voor ruim 200.000 klanten) en ABN Amro (voor 150.000 klanten) al een compensatieregeling aan.

  De ING geeft aan dat de compensatie voor zo'n 10 procent van hun contracten geldt. Voor hoeveel klanten dat staat, wil de bank niet zeggen. Het gaat om Doorlopend Krediet, het gespreid betalen op de creditcard en producten voor rood staan.

  Voor de compensatieregeling zet de bank 180 miljoen euro opzij. ABN Amro heeft 250 miljoen euro gereserveerd voor de compensatie van hun klanten.

  Claims tegen tien banken

  De ING zet de stap naar aanleiding van uitspraken van het Kifid, het klachteninstituut voor financiële dienstverlening. Bij een variabele rente is het de bedoeling dat die met de marktrente meebeweegt. Maar sinds 2008 is dat onvoldoende gebeurd, oordeelde het Kifid. De marktrente daalde, maar de rentes op de kredieten bewogen niet genoeg mee.

  De compensatie geldt alleen voor klanten die een nadeel van minstens 50 euro hebben gehad. De bank gaat met de Consumentenbond in overleg over de invulling van de regeling. De bond laat aan de NOS weten hier positief tegenover te staan. Met ABN Amro en Rabobank is de Consumentenbond al verder met de invulling van de compensatieregeling.

  Belangenorganisatie Qollect vindt de reservering van 180 miljoen euro te weinig. Volgens hen is voor de compensatie in totaal zeker 3 miljard euro nodig. In september dienden zij claims in tegen zeker tien banken.

  In december worden de klanten van ING verder geïnformeerd en de bank streeft ernaar om uiterlijk eind volgend jaar de compensatie te kunnen uitbetalen.

 10. De KNVB ziet een forse toename van supportersgeweld in en rond de voetbalstadions. Er zijn in het eerste kwart van dit seizoen in de eredivisie en de eerste divisie al 45 onderzoeken gestart naar wangedrag. Het afgelopen weekend, met onder meer de problemen rond NEC-Vitesse, is daarin nog niet meegerekend. De afgelopen seizoenen lag het aantal na het hele seizoen, dus na 34 speelronden, op 70 tot 90.

  "Spelers zijn bekogeld met plastic bekers bier, met spreekkoren zijn specifieke personen en bevolkingsgroepen beledigd en buiten het stadion vonden bij enkele duels gewelddadigheden plaats", schrijft de KNVB in een verklaring die ook is ondertekend door het Supporterscollectief en de voetbalclubs, de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie.

  Ook de politie signaleert een andere sfeer onder supporters, waarbij groepen van verschillende clubs elkaar opzoeken en de confrontatie aangaan. Dat heeft al tot verschillende vechtpartijen geleid. Vooral jonge fans lijken zich te willen profileren. Oudere supporters hielden hen vroeger nog enigszins in toom, maar dat lijkt niet meer te lukken of te gebeuren.

  Grenzeloos laten gaan

  Volgens de voetbalbond lijkt het erop dat stadionbezoekers zich na het opheffen van de coronabeperkingen grenzeloos laten gaan. "Soms al dagen van tevoren wordt een vijandige sfeer gecreëerd waarin sommigen zichzelf lijken te verliezen. Het begint vaak met ludieke acties, maar die slaan vervolgens door in zaken waar geen weldenkend mens iets mee te maken wil hebben", schrijft de bond.

  De tuchtcommissie deelt boetes uit op basis van onderzoek van de aanklager. De meeste onderzoeken zijn nog niet afgerond, maar er lijkt meer aan de hand, zei KNVB-woordvoerder Jaap Paulsen in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Het bier gooien neemt opeens een vlucht. Dat lijkt normaal te zijn geworden, maar is dat natuurlijk niet", zegt hij.

  "Bij stadionverboden is een vergelijkbare ontwikkeling te zien, normaal zijn dat er zo'n 300 per jaar en nu zitten we ook al over de helft." Een verklaring voor de toename heeft de KNVB niet. "Maar we zien het ook buiten het voetbal terug. Sinds de coronabeperkingen min of meer zijn opgeheven, zien we dat mensen een uitlaatklep nodig hebben, op verschillende manieren. Opgekropte frustraties wellicht. Dat blijkt ook wel uit deze cijfers en uit wat we meemaken en zien, ook in de stadions."

  Consequent zijn

  Ook internationaal is een toename van soortgelijke incidenten, zegt Paulsen. "In Frankrijk kwamen aan het begin van het seizoen allerlei supporters het veld op en dat zag je daarvoor ook niet of nauwelijks."

  De voetbalorganisaties overleggen deze week nog over oplossingen om een eind te maken aan de misstanden. "Daar kijken we gezamenlijk naar, omdat we daarover op één lijn moeten zitten en consequent moeten zijn om dat soort gedrag uit te bannen."

 11. Op een bedrijventerrein in Den Haag is vannacht iemand gewond geraakt bij een steekincident. De politie heeft bij de aanhouding op de vermoedelijke dader geschoten. Ook die is gewond geraakt.

  Het is verder onduidelijk wat er precies is gebeurd. Op beelden is te zien dat een fiets van een krantenbezorger op de grond ligt, maar het is nog onduidelijk of de bezorger gewond is geraakt. Ook het bebloede mes van de verdachte werd op straat gevonden.

  De Rijksrecherche doet onderzoek naar het incident.

 12. Goedemorgen! De man die wordt verdacht van het bedreigen van demissionair premier Rutte staat voor de rechter en in Moskou wordt een internationale top gehouden over Afghanistan, waarbij ook de Taliban aanwezig zijn.

  Veel bewolking en soms een bui. In de middag kans op hagel en zware windstoten. Er waait een matige tot harde zuidwestenwind en het wordt 17 tot 19 graden.

  Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Wat heb je gemist?

  Noord-Korea heeft een ballistische raket gelanceerd vanuit een onderzeeër. Volgens media in buurland Zuid-Korea legde "het nieuwe type ballistische raket" een afstand van zo'n 450 kilometer en bereikte die een hoogte van 60 kilometer. De raket kwam terecht in de Japanse Zee.

  De geslaagde lancering betekent dat Noord-Korea in staat is om doelen te bestoken op meer plaatsen in de wereld. Met het testen van de raketten, naar eigen zeggen langeafstands- en hypersonische wapens, schendt Noord-Korea het verbod van de Verenigde Naties op het testen van zulke wapens.

  Het Noord-Koreaanse staatspersbureau noemde de test "zeer geslaagd".

  Ander nieuws uit de nacht:

  En dan nog even dit:

  Nieuws uit eigen huis: het NOS Jeugdjournaal krijgt een speciale herdenkingsmunt. Het speciale vijfje wordt geslagen om te vieren dat het jeugdprogramma veertig jaar bestaat.

  Fijne dag!

Onze Flickr Foto's

Uploads from waasdorpsoekhan
 1. waasdorpsoekhan posted a photo:

  dsc2220-2224

 2. waasdorpsoekhan posted a photo:

  DSC02260

 3. waasdorpsoekhan posted a photo:

  DSC02246

 4. waasdorpsoekhan posted a photo:

  pano1286-92

 5. waasdorpsoekhan posted a photo:

  DSC01231

 6. waasdorpsoekhan posted a photo:

  Panorama tuin

  Panorama tuin 19 december 2016

 7. waasdorpsoekhan posted a photo:

  DSC00010-16-201610290951.jpg_aw

  Volkstuin oktober 2016

 8. waasdorpsoekhan posted a photo:

  DSC09581_aw

 9. waasdorpsoekhan posted a photo:

  pano_DSC09555_63_aw

 10. waasdorpsoekhan posted a video:

  MOV00798

  Onze nieuwe huurders

 11. waasdorpsoekhan posted a photo:

  DSC00702_aw

 12. waasdorpsoekhan posted a photo:

  DSC00625_aw

  Kleef

Contactformulier

E-mail verzenden

tulpenfestival