Nos nieuws

NOS Nieuws
  • Overstromingen na hevige regenval hebben een onverharde snelweg in Australië onbegaanbaar gemaakt. Al sinds begin maart is de Great Central Road afgesloten. Vrachtwagenchauffeurs die een afgelegen goudmijn bevoorraden, moeten daardoor meer dan 9000 kilometer omrijden.

    De afsluiting van de outback-snelweg die van Laverton in West-Australië naar Yulara in het Noordelijk Territorium loopt, gaat naar verwachting nog tot eind mei duren.

    Van buitenwereld afgesloten

    Op het hoogtepunt van de overstromingen stond het water op de weg meer dan een meter hoog en was ook een aboriginal-gemeenschap afgesloten van de buitenwereld. Zij werden via de lucht bevoorraad.

    Niet alleen de Great Central Road is zwaar beschadigd door de overstromingen. Ook duizenden kilometers aan andere wegen in de regio hebben schade opgelopen, meldt het Australische ABC News. Deskundigen inventariseren de schade. De lokale autoriteiten vrezen dat het bedrag kan oplopen tot 100 miljoen Australische dollar (ruim 60 miljoen euro).

    9200 kilometer

    Bij de Gruyère-goudmijn, 200 kilometer ten noorden van Laverton, viel in twee weken 140 millimeter regen. Dat is de helft van wat er gemiddeld in een jaar valt. Vanwege de overstromingen lukte het niet om brandstof en materialen aan te voeren. Daardoor lag het werk in de mijn en de bijbehorende fabriek tijdelijk stil.

    De mijn wordt bevoorraad vanuit Perth, dat in het westen van Australië aan de Indische Oceaan ligt. Normaal gesproken is dat een rit van zo'n duizend kilometer. Nu rijden de vrachtwagens om via Zuid-Australië en het Noordelijk Territorium, een omweg van 9200 kilometer. Om een indruk te geven van hoe ver dat is: Australië is ongeveer 4000 kilometer breed.

    De schade aan wegen en bruggen is dus enorm. De lokale overheden krijgen geld uit het nationale rampenfonds om de schade te herstellen.

    De afgelopen maanden had Australië vaker te kampen met overstromingen en zware regenval. Zo waren er in de Australische staat Victoria, maar ook in Sydney problemen door een extreem natte zomer.

  • Speeddaten met Vlaamse politici, oefenstemhokjes en quizspellen. Het Vlaams Parlement hoopt zo jongeren die begin juni voor de eerste keer hun stem gaan uitbrengen klaar te stomen voor de verkiezingen. Daarom heeft het parlement zijn deuren geopend voor 1500 jonge Vlaamse first-time voters voor het Kiesfestival.

    Anders dan Nederland heeft België een opkomstplicht bij verkiezingen. Belgen zijn verplicht te gaan stemmen. Op 9 juni doen ze dat voor meerdere verkiezingen tegelijk. De Europese, de nationale en ook de regionale verkiezingen, die allemaal op één dag worden gehouden.

    500.000 Vlaamse jongeren stemmen dit jaar voor het eerst. Omdat het zo'n grote groep is, vond het Vlaams Parlement het belangrijk het Kiesfestival te organiseren. "We denken dat het goed is jongeren te helpen zodat ze zich goed kunnen informeren over de politiek. Ik hoop dat ze zich aan het einde van de dag geprikkeld voelen om zich verder in de politiek en de verkiezingen te verdiepen", zegt Vivi Lombaerts, directeur communicatie van het Vlaams Parlement.

    Om jongeren te laten wennen aan het idee dat ze op 9 juni echt naar de stembus toe moeten, staat in het Vlaams Parlement een stemhokje waar ze alvast een 'oefenstem' kunnen uitbrengen.

    Zo spannend is dat stemmen trouwens helemaal niet, zegt Thyvano (17): "Alleen weet ik nog niet waar ik in het echt op wil gaan stemmen, ik heb in de oefenhokjes ook twee keer blanco gestemd. Het is moeilijk, alle partijen hebben wel punten waar je het wel en niet mee eens bent."

    Vlaams Belang populair

    De Belgisch-Limburgse Hogeschool PXL hield in samenwerking met TV Limburg begin dit jaar een peiling onder Vlaamse jongeren om hun stemgedrag in kaart te brengen. Daaruit bleek dat 1 op de 4 jonge kiezers van plan is om op het radicaal-rechtse Vlaams Belang te stemmen.

    Volgens de laatste peilingen wordt die partij ook de grootste in Vlaanderen: 27,8 procent van de kiezers zegt nu op Vlaams Belang te willen stemmen, gevolgd door de het Vlaams-nationalistische NVA en het sociaaldemocratische Vooruit.

    Tijdens de speeddates konden jongeren met politici praten over voor hen belangrijke onderwerpen. Veel jongeren kwamen daarom met hun vragen bij de voorzitter van Vlaams Belang, Tom van Grieken.

    Ook Geoffrey (17) nam een kijkje bij Vlaams Belang. Of hij op die partij gaat stemmen weet hij nog niet: "Het is een goede dag om even te kijken bij verschillende partijen, maar Vlaams Belang interesseert me zeker."

    Vlaams Belang is onder andere tegen het opnemen van asielzoekers en wil dat Vlaanderen volledig onafhankelijk wordt. Geoffrey vindt dat laatste geen slecht idee: "Ik vind het afscheiden van België een goed standpunt. Vlaanderen moet elk jaar veel geld afstaan aan Wallonië, ik denk dat we daarmee moeten stoppen."

    Stijn (18) denkt aan het einde van de dag te weten op welke partij hij gaat stemmen: "Ik wil links stemmen, want ik vind klimaat belangrijk, maar ik vind vooral dat de rechtse partijen best wel naar racisme neigen."

    Nadia Naji, voorzitter van Groen, die het volgens het onderzoek onder jongeren ook goed doen, stond bij de infostand van haar partij klaar om met deze groep in gesprek te gaan. "Het Kiesfestival is superbelangrijk, voor de jongeren maar ook voor ons. Zij moeten straks een goede keuze kunnen maken, maar wij moeten ook luisteren waar jongeren wakker van liggen."

  • Nederland trekt ruim 200 miljoen euro uit voor extra artilleriemunitie en luchtverdediging in Oekraïne. Dat heeft demissionair minister Ollongren van Defensie bekendgemaakt in een online bijeenkomst van NAVO-ministers.

    "Luchtverdedigingsmiddelen en artilleriemunitie zijn keihard nodig in Oekraïne", zegt Ollogren. "De situatie dreigt kritiek te worden." De middelen waaraan Nederland nu meebetaalt, bevinden zich volgens Ollogren al in Europa en gaan zo snel mogelijk naar Oekraïne. "We moeten nu met z'n allen alle zeilen bijzetten om Oekraïne te steunen."

    Van het bedrag gaat 150 miljoen naar het Duitse initiatief 'Immediate Action for Air Defence'. Dit is bedoeld om snel luchtverdedigingsmiddelen voor de lange afstand te leveren. De overige 60 miljoen wordt besteed aan luchtverdedigingsmiddelen voor de korte afstand. Nederland draagt ook bij aan een Ests initiatief om uit bestaande voorraden snel artilleriemunitie aan Oekraïne te leveren.

    De ruim 200 miljoen is onderdeel van de 1 miljard euro die het kabinet dit jaar extra vrijmaakt voor militaire hulp aan Oekraïne, zegt een woordvoerder van Defensie. Die extra investering van 1 miljard werd vorige week bekendgemaakt.

    Rusland wint terrein

    Oekraïne vraagt al langere tijd om meer hulp. Het land wordt dagelijks aangevallen door Russische raketten en drones. Om steden en infrastructuur te beschermen, wil Oekraïne onder meer zeven Patriot-systemen. Duitsland liet eerder deze week al weten één Patriot-systeem te sturen. Ook aan het front wint het Russische leger langzaam terrein, onder meer omdat Rusland veel meer artilleriegranaten heeft dan Oekraïne.

    Oekraïne heeft het in de oorlog zwaarder dan voorheen, mede omdat er minder militaire steun komt vanuit de Verenigde Staten. Het Amerikaanse Congres praat al maanden over een steunpakket van 60 miljard dollar. Mogelijk stemt het Huis van Afgevaardigden dit weekend opnieuw over dit pakket.

  • In een Amsterdamse woonwijk zijn zo'n 500 jerrycans met drugsafval gedumpt. De vaten, met elk een inhoud van twintig liter, werden gevonden in ondergrondse afvalcontainers rondom het Abraham Staalmanplein in Nieuw-West.

    Handhavers roken gisterochtend bij een van de containers een sterke chemische lucht en schakelden hulp in, schrijft AT5. Na de vondst besloot de gemeente meerdere containers rondom het plein te onderzoeken.

    De jerrycans werden in negen ondergrondse containers in drie straten gevonden. Een gespecialiseerd bedrijf is ingeschakeld en heeft ter plekke uit acht containers het drugsafval van het restafval gescheiden. Het waren 400 jerrycans. Ze zijn afgevoerd.

    De negende container met drugsafval is naar een terrein van de gemeente gebracht en moet nog worden geleegd. De gemeente verwacht daar nog 75 tot 100 jerrycans uit te halen.

    Omwonden van het plein zijn geschrokken van de vondst. Ze zeggen tegen de stadszender dat het om een woonwijk gaat waar veel kinderen buitenspelen.

    Bijtend en explosief

    Volgens de gemeente is het gevonden drugsafval bijtend, explosief en gevaarlijk voor medewerkers in de buurt. De gemeente benadrukt dat er goede protocollen zijn als medewerkers drugsafval vinden en dat er adequaat is gehandeld. "We zijn blij dat niemand gewond is geraakt", aldus de gemeente.

    Rond het plein werd vorige week ook al drugsafval in een ondergrondse afvalcontainer gevonden. De politie onderzoekt de zaak.

  • Een voortvluchtige Belgische drugscrimineel die ook in Nederland nog een jarenlange straf moet uitzitten, is opgepakt in Berlijn. De 48-jarige Tom M. was sinds 2020 op de vlucht, stond jarenlang op de Europese 'mostwantedlijst' en werd gisteren aangehouden.

    In Nederland is de man veroordeeld tot elf jaar cel voor handel in cocaïne, heroïne en witwassen. Ook in België wacht hem nog een celstraf van acht jaar voor drugshandel en witwassen.

    Doorgewinterd en gewiekst

    De Nederlandse politie noemt Tom M. een gewiekste en doorgewinterde drugscrimineel. In september 2020 had de politie hem bijna te pakken. Bij een inval in een Spaanse villa wist hij net te ontkomen.

    Begin 2023 kreeg de politie informatie dat hij in Duitsland verbleef. Het politieonderzoek leidde vervolgens naar een horecazaak in Berlijn. Toch lukte het niet om hem te vinden, tot nu.

    Valse identiteit

    Gisteravond werd hij gearresteerd in diezelfde horecazaak. Volgens de politie had Tom M. een valse identiteit en kon hij daarmee een onopvallend leven leiden in Berlijn.

    België en Nederland vragen om uitlevering van de drugsbaron. Een Duitse rechtbank zal beslissen wie er als eerste aan de beurt is.

  • Een Nederlandse man daagt de Staat en de politie voor de rechter omdat Nederland informatie over hem heeft verspreid nadat hij op een terreurlijst was gezet. Volgens hem was dat onrechtmatig. Dat schrijft NRC.

    Omar, die volgens de krant niet met zijn achternaam genoemd wil worden, wordt naar eigen zeggen bij landsgrenzen wereldwijd geweigerd omdat hij tussen 2015 en 2017 op de lijst heeft gestaan. Hij zegt dat zijn informatie "onrechtmatig is verspreid".

    Nadat Omar bij de Bulgaars-Turkse grens had gehoord dat hij Turkije "never ever" in mocht, spande hij in 2019 een rechtszaak aan in Turkije, zegt hij tegen NRC. De rechter bleef achter de beslissing staan om hem niet binnen te laten, maar tijdens die rechtszaak ontdekte Omar dat de Nederlandse tak van Interpol in 2015 een bericht had verspreid waarin staat dat hij zou kunnen afreizen "om deel te nemen aan de conflicten in Syrië." Ten minste 32 landen ontvingen deze informatie.

    De lijst werd in het verleden gebruikt om binnen de politie zicht te houden op iedereen die mogelijk naar Syrië zou kunnen reizen, in het kader van terrorismebestrijding. Omar is nooit formeel verdacht geweest van terrorisme en werd door de politie in 2017 weer van de lijst verwijderd.

    Zijn advocaten, Tom de Boer en Emiel Jurjens, hebben de Staat en de politie gesommeerd om de naam van hun cliënt te zuiveren. Ze eisen een schadevergoeding. In hun sommatie staat dat Nederland "onrechtmatig" heeft gehandeld door de gegevens over Omar "lichtvaardig en zonder oorzaak" te delen en vast te leggen.

    'Wel rechtmatig'

    Staatsadvocaat Marianne Hirsch Ballin zei in een reactie op deze sommatie dat het delen van de informatie met het buitenland wel rechtmatig was, schrijft NRC. Omar zou rond 2015 contact hebben onderhouden met "in die tijd bekende aanjagers". Hierdoor ontstond de vrees in Nederland dat hij naar Syrië zou afreizen. Hirsch Ballin schreef dat Nederland destijds onder grote druk stond om terrorisme te bestrijden. De advocaat "zag geen grond" om te vertellen wie de politie in de gaten hield, of waarom de link met Omar gelegd is.

    Omar vermoedt dat het gaat om mensen van een moskee die hij toen bezocht. Daarover is hij destijds aangesproken door een wijkagent. Hij zegt tegen onderzoeksplatform Follow The Money "nooit close" te zijn geweest met die mensen en dat hij ze "alleen kende van het nieuws".

    Terreurlijsten

    Omar is de eerste burger die de Staat aansprakelijk stelt voor het "onrechtmatig verspreiden" van informatie met betrekking tot een terreurlijst. Vorig jaar klaagde mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch de Staat aan omdat een 35-jarige Tilburger wekenlang vastzat in een Spaanse cel op verdenking van terrorisme. Na zijn arrestatie ontdekte hij dat zijn naam op een internationale signaleringslijst staat.

    Follow The Money volgt de situatie van mensen die op een terrorismelijst stonden al langer, waaronder die van Omar. De site publiceerde vanochtend een onderzoek waaruit zou blijken dat mensen die onterecht op een terrorismelijst staan "niet op steun kunnen rekenen van de overheid". Hierin ging het onder meer over de situatie van Omar. Daarnaast werden vorig jaar negen Nederlanders in Spanje werden vastgehouden "op basis van een onduidelijke terrorisme-associatie", schrijft Follow the Money.

    Het advocatenkantoor van Omar staat ook nog tien andere gedupeerden bij. Mogelijk leidt dat tot nieuwe rechtszaken, zegt advocaat de Boer tegen NRC.

    Demissionair minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) werd in januari door de organisatie van de jaarlijkse Big Brother Awards verkozen tot de 'grootste schender' van privacy en vrijheid van burgers, omdat ze mensen die ten onrechte op een terreurlijst staan aan hun lot zou overlaten. Ze bevestigde in het AD dat er burgers zijn die onterecht op zo'n lijst staan, maar zei dat die mensen zelf in actie moeten komen om dit op te lossen.

  • Het demissionaire kabinet gaat koranverbrandingen niet verbieden. De Arnhemse burgemeester Marcouch heeft gevraagd om zo'n verbod maar dat komt er niet, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer.

    Wel komt er wetenschappelijk onderzoek naar ontwrichtende demonstraties waarbij betogers bewust de wet overtreden, demonstraties die inbreken op de grondrechten van anderen of die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid.

    Bij die gevallen is het de vraag of er meer juridische mogelijkheden in de wet moeten komen om dergelijke demonstraties per geval aan te pakken. Het gaat het kabinet dan bijvoorbeeld om snelweg- en vliegveldbezettingen, intimidatie bij abortusklinieken of woonhuizen van politici en koranverbrandingen.

    Het kabinet reageert hiermee op Kamervragen over de snelwegbezettingen van Extinction Rebellion, de branden met asbest bij de boerenprotesten en de verstoring van de opening van het Holocaustmuseum door pro-Palestijnse demonstranten.

    "Het demonstratierecht blijft fier overeind", zegt demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken. "Maar sommige acties lijken het draagvlak voor dit zo ongelooflijk belangrijke recht te ondermijnen. Het recht van de mensen die demonstreren lijkt altijd voor te gaan op het recht van andere mensen."

    Het onderzoek moet zich ook richten op hoe andere landen met dit soort demonstraties omgaan. En op hoe zij de nationale veiligheid meewegen. De Jonge: "Dat is in Nederland nog geen afweging in het demonstratierecht. Maar bij bijvoorbeeld een koranverbranding kan dat wel relevant zijn."

    Maar wat het kabinet betreft zal het dus nooit komen tot een algeheel verbod op koranverbrandingen of verscheuringen. "Hoe provocerend of kwetsend ze ook kunnen zijn, de grondwet biedt het recht om religie te beleven maar ook het recht om op die religie kritiek te hebben," zegt De Jonge. Ook minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken wil geen algemeen verbod.

    Vrijheid van demonstreren heel groot

    De vrijheid van demonstreren is in Nederland heel groot, legt het kabinet uit in de brief aan de Tweede Kamer. Ook acties die doelbewust de openbare orde verstoren vallen onder de vrijheid van demonstreren, zelfs als individuen daarbij strafbare feiten plegen. Pas bij geweld vervalt het demonstratierecht.

    Als demonstranten strafrechtelijk worden aangepakt, dan mag dat niet zo streng zijn dat mensen hierdoor niet meer durven te demonstreren. Rechters houden daar rekening mee bij hun vonnissen.

    Maar het demonstratierecht van de een is soms de beperking van de ander, zegt minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. "We hebben situaties gezien waarvan ik dacht: is dit nou hoe dit had gemoeten? Is het wel fair als het recht op demonstratie altijd voor gaat?"

    Maar het is niet de bedoeling van het kabinet om met regels te komen die vooraf soorten demonstraties, bepaalde vlaggen of andere uitingen verbieden. Het moet blijven zoals het nu is, zegt het kabinet. Dat betekent dat burgemeesters per demonstratie een besluit nemen en dat het Openbaar Ministerie per geval bekijkt of iemand moet worden vervolgd.

    Yesilgöz: "Ik wil weten: kunnen we meer met wetgeving of is dit wat het is? En omdat de politiek zich hier niet direct mee moet bemoeien laten we daar onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar doen."

    Wat betreft de Nationale Herdenking op 4 mei wijzen de ministers erop dat herdenkingsbijeenkomsten grondwettelijke bescherming genieten. Het verstoren hiervan kan een strafbaar feit opleveren. De Jonge: "En laten we niet te veel aandacht geven aan die ene idioot die de boel misschien wil verstoren maar laten we zelf onverstoorbaar met dat moment bezig zijn."

  • In Parijs is een man opgepakt die zichzelf dreigde op te blazen in het Iraanse consulaat. De man bleek uiteindelijk geen explosieven bij zich te dragen.

    De man kwam volgens Franse media rond 11.00 uur het pand binnen van het consulaat van Iran. Getuigen zagen dat de man iets bij zich droeg wat leek op een granaat en een bomgordel.

    Voorbereid op mogelijke explosieven omsingelde de politie het consulaat:

    De krant Le Parisien schrijft dat de man vlaggen over de vloer had gesleept en zei dat hij de dood van zijn broer wilde wreken. Agenten hebben de man uiteindelijk opgepakt, hij is daarna gecontroleerd op explosieven. Die werden niet aangetroffen.

    De politie had de omgeving van het consulaat afgezet en waarschuwde inwoners om de omgeving van het pand te mijden. Ook het metroverkeer in de buurt was tijdelijk gestremd.

  • De zaak over de onrechtmatige adoptie van Dilani Butink uit Sri Lanka in 1992 moet over. Dat oordeelt de Hoge Raad.

    In de zaak draait het om de vraag of de Staat der Nederlanden aansprakelijk is voor misstanden rond adopties in Sri Lanka. Butink werd in 1992 in Sri Lanka geboren en kort daarna geadopteerd door een Nederlands stel. Ze heeft geprobeerd om aan de hand van de adoptiepapieren haar biologische ouders te vinden, maar dat is niet gelukt.

    Volgens Butink is haar adoptie niet zorgvuldig verlopen. Daardoor verkeert ze nu in onzekerheid over haar afkomst en de omstandigheden waaronder zij is afgestaan.

    In 2022 bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat Butink gelijk had, en dat de Staat beter had moeten controleren of adopties uit Sri Lanka wel goed verliepen. Dat besluit is met de uitspraak van vandaag vernietigd.

    Papieren klopten niet

    De Hoge Raad oordeelt dat er opnieuw moet worden beslist over de aansprakelijkheid van de Staat en van een adoptiestichting. Dat gaat het gerechtshof in Amsterdam doen.

    Butink kwam er bij de zoektocht naar haar biologische ouders achter dat de papieren niet klopten. Zo bleek onder meer haar 'papieren' moeder niet te bestaan, waardoor haar zoektocht vastliep. Zij vindt dat de Staat en het adoptiebureau niet zorgvuldig hebben gehandeld en eist een schadevergoeding.

    Het gerechtshof oordeelde dat de Staat en de adoptiestichting inderdaad meer hadden kunnen en moeten doen om de onzekerheid rond de adoptie te voorkomen. De Staat en de stichting gingen daarop in cassatie bij de Hoge Raad.

    Strengere regels

    Het oordeel komt niet onverwacht. De advocaat-generaal van de Hoge Raad adviseerde in oktober al om de uitspraak van het hof te vernietigen omdat de bezwaren van de Staat en de stichting gegrond zouden zijn.

    De stichting zegt dat haar niet te verwijten valt dat Butink haar biologische ouders nu niet kan vinden aan de hand van de gegevens die de stichting had gekregen van de Sri Lankaanse instanties. De stichting vindt dat zij ervan mocht uitgaan dat de gegevens klopten, omdat er geen aanwijzingen waren voor misstanden.

    De Staat zegt dat er geen reden was om adoptiebemiddelingsorganisaties geregeld te controleren of zij wel zo volledig en correct mogelijk gegevens van de kinderen verzamelden.

    De Hoge Raad oordeelt dat het hof de omstandigheden van de adoptie van Butink niet bij het oordeel heeft betrokken. Butink werd geadopteerd op het moment dat adoptie uit Sri Lanka onder strengere voorwaarden weer mogelijk was na een tijdelijke adoptiestop.

    Verder zegt de Hoge Raad dat de stichting niet verplicht was om zelf verder onderzoek te doen naar de juistheid van de papieren. Wel moest de stichting nagaan of de procedures in Sri Lanka naar behoren waren doorlopen.

    Misstanden

    Onzorgvuldigheid rond adopties is niet nieuw. In 2021 bleek uit een vernietigend rapport over adopties van kinderen uit andere landen, dat de Staat nalatig had gehandeld. Toenmalig minister Dekker bood excuses aan. Na het rapport werden adopties uit het buitenland tijdelijk stopgezet.

  • Inwoners van Kolham en de rest van de provincie Groningen spreken over "een historische dag", de dag waarop de gaskraan na 65 jaar definitief dicht werd gedraaid. Demissionair staatssecretaris Vijlbrief ondertekende vanmiddag symbolisch de wet die regelt dat de decennialange winning van gas in de provincie permanent stopt. Hij noemde het een "feestelijke dag".

    Vijlbrief zei dat de belangen van de Groningers "structureel genegeerd zijn" in het aardgasdossier en dat de overheid jarenlang geen oog had voor hun veiligheid. "Woningen, gebouwen maar vooral ook mensen hebben grote schade opgelopen", aldus de bewindsman.

    De vlag hangt vandaag uit, onder meer bij de provincie, het ministerie van EZK in Den Haag en aan de gevels van Groningse huizen. Maar ook bij Groningers die niet meer in de regio wonen. "Speciaal voor vandaag, prachtig", zegt Kirsten de Jong die haar onveilige boerderij in Siddeburen verruilde voor een woning in Portugal. "Het is een mooi gevoel, dat het nu echt niet meer verder kan met de gaswinning, zegt ze tegen RTV Noord.

    Met deze handtekening is het Groninger gasveld gesloten:

    Vijlbrief gaf een ingelijste kopie van de wet aan Trijni van der Sluis, weduwe van Meent van der Sluis, die jaren geleden al waarschuwde voor de gevaren van gaswinning. Burgemeester Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen zei in een toespraak dat er "vandaag geschiedenis wordt geschreven".

    Op het land van wijlen boer Boon, waar het Groningenveld ontdekt werd, zijn veel mensen uitgelaten. Kiet Winter groeide op in het bevingsgebied en is erbij: "Het is prachtig, een prachtige historische dag." Toen de wet werd aangenomen trok hij de champagne al open. "Klopt, dit moeten we vieren. Ik heb het groots gevierd en vandaag doe ik dat weer."

    Dubbel

    Toch is met het dichtdraaien van de gaskraan het bevingsgevaar niet geweken. Dat komt door de ondergrondse drukverschillen die zijn ontstaan door de jarenlange gaswinning. Ook duren de versterking van huizen en de schadeafhandeling in veel gevallen nog jaren. "Het is dubbel. Ik kan mijn dossier ook echt sluiten want ik woon niet meer in Groningen, maar helaas zijn er heel veel mensen die dat nog niet kunnen", zegt De Jong.

  • De Rijksoverheid overweegt te stoppen met Facebook-pagina's vanwege privacybezwaren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had al twijfels over de verwerking van persoonsgegevens bij Facebook en vroeg de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om advies. Die zegt nu dat het inderdaad beter is om als Rijksoverheid geen Facebook-pagina's meer te gebruiken en dat pas weer te gaan doen als er maatregelen worden getroffen en Facebook meer openheid geeft over gegevensverwerking.

    Demissionair staatssecretaris voor Digitalisering Van Huffelen zei afgelopen oktober in een Kamerbrief al dat Facebook-moederbedrijf Meta na een jaar van overleg niet bereid bleek de gegevensverwerking van mensen die in aanraking komen met een overheidspagina aan te passen. Daarop vroeg Van Huffelen toezichthouder AP om advies.

    Niet privacyproof

    De Rijksoverheid heeft de richtlijn dat een betaalde campagne zo min mogelijk persoonsgegevens gebruikt en dat er alleen wordt samengewerkt met privacyproof partijen. "Omdat we niet weten of partijen als Meta op de juiste manier toestemming vragen voor het verzamelen van de gegevens, houdt Binnenlandse Zaken zich mogelijk niet aan die richtlijnen", zegt Van Huffelen vandaag in een Kamerbrief.

    Ambtenaren gaan naar aanleiding van het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens nu opnieuw in gesprek met Meta om te kijken of de privacy beter gewaarborgd kan worden. "Ik wil zo snel mogelijk, uiterlijk voor het zomerreces, duidelijkheid van Meta hoe ze tegemoetkomen aan onze zorgen", aldus Van Huffelen. "Anders zijn we genoodzaakt, in lijn met het advies van de AP, te stoppen met onze activiteiten op Facebook Pages."

    Alleen Facebookpagina's

    De bezwaren van de Rijksoverheid gaan specifiek over het gebruik van Facebook-pagina's voor organisaties en dus niet over het gebruik van individuele Facebook-profielen of andere Meta-diensten als Instagram en WhatsApp.

    Opvallend is dat het ministerie van Binnenlandse Zaken al sinds 20 oktober niks meer op Facebook heeft gezet. Tot die datum postte het ministerie vaak wekelijks meerdere dingen. Een woordvoerder van Van Huffelen zegt dat dat geen direct verband heeft met de onderhandelingen met Meta. "Deze pagina wordt niet meer actief gebruikt wegens gebrek aan interactie." Andere ministeries en de Rijksoverheid posten nog wel op Facebook.

    De Facebookpagina Rijksoverheid heeft 91.000 volgers, Binnenlandse Zaken heeft er 22.000. Volgens een verzoek dat het FD deed op basis van de Wet open overheid, bereikt de overheid via Facebook in totaal zo'n vijf miljoen mensen. "We vinden het belangrijk dat we hiervan gebruik kunnen blijven maken", zegt Van Huffelen. "Maar de wet is de wet en we vinden het belangrijk dat we weten wat er met gegevens gebeurt als we als overheid gebruikmaken van Facebook."

  • Israël en Iran zwijgen vooralsnog over de aanval op Iran van afgelopen nacht. Iraanse staatsmedia zeggen dat het land enkele drones uit de lucht heeft geschoten bij de stad Isfahan, maar ontkennen dat er sprake is van een raketaanval, iets wat verschillende Amerikaanse media wel melden.

    Vermoedelijk zit Israël achter de aanval en is het een vergelding voor de grootschalige aanval van Iran op Israël van afgelopen weekend. Iraanse staatsmedia noemen Israël niet als dader en zwijgen vooral over de aanval.

    Hoewel er nog veel onduidelijk is, lijkt de aanval van vannacht zeer beperkt in omvang. Er zijn geen berichten over schade, gewonden of doden. Daarom is het voor hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga moeilijk te duiden. "Eigenlijk tasten we volledig in het duister."

    'Aanval opvallend klein'

    Osinga haalt de woorden van Netanyahu naar boven na de aanval van Iran op Israël van afgelopen weekend. Daar kondigde de Israëlische premier een grote tegenaanval aan. "Dan is deze aanval wel opvallend klein. De locatie is wel logisch, want het is een plek waar Iran veel drones maakt en er zitten veel nucleaire faciliteiten."

    "Maar als je een tegenaanval aankondigt, dan moet je hem ook claimen. Dit is niet wat Netanyahu voorgespiegeld heeft. Als dit het is, lijdt hij echt gezichtsverlies", aldus Osinga.

    Volgens een Israëlische bron van The Washington Post heeft Israël de aanval met opzet klein gehouden. Israël wilde slechts aan Iran laten zien dat het de mogelijkheid had om in het land zelf toe te slaan.

    Ook Iran-deskundige Peyman Jafari denkt dat dit de aangekondigde tegenaanval van Israël is. "Maar als Israël daadwerkelijk een nucleaire installatie aangevallen heeft, is dat een hele zware escalatie."

    Volgens Iraanse staatsmedia zijn alle nucleaire faciliteiten in het land volkomen veilig. Ook het Internationale Atoomenergieagentschap IAEA bevestigt dat de nucleaire installaties in Iran niet zijn beschadigd. Toch noemt Jafari de situatie uiterst gevaarlijk. "Dit loopt helemaal uit de hand. De escalatie neemt verder toe. We zijn nog nooit zo dicht bij een directe escalatie tussen Iran en Israël geweest. Dit is hoe de Gaza-oorlog zich aan het uitbreiden is."

    'Aanval Iran ongekend zwaar'

    Ook Osinga ziet een directe escalatie tussen Israël en Iran steeds dichterbij komen. "Je moet niet vergeten dat de Iraanse aanval van afgelopen weekend ongekend zwaar was. Daar gaf Iran veel gewicht aan. Denk maar eens aan wat er was gebeurd als die raketten waren neergekomen."

    "Natuurlijk zijn er veel raketten neergehaald, maar er zijn er ook enkele neergekomen. Iran heeft afgelopen weekend behoorlijk wat van z'n kaarten laten zien door te zeggen: we zijn bereid jullie aan te vallen."

    Iraanse tegenreactie

    Voorafgaand aan de aanval van vannacht waarschuwde de Iraanse president Raisi Israël nog. Hij zei dat "de kleinste daad van agressie" op het grondgebied van Iran tot een tegenaanval leidt. Na de aanval van vannacht heeft de Iraanse regering nog geen reactie gegeven.

    Het zou Osinga zeker niet verbazen als Iran nu weer met een tegenaanval komt. "Als iemand jouw land aanvalt, dan sla je terug. De vraag voor Iran is of ze nog zo'n aanval kunnen doen als afgelopen weekend. Daarnaast is het de vraag voor Israël of ze nog zo'n aanval kunnen afslaan."

Onze Flickr Foto's

Uploads from waasdorpsoekhan

tulpenfestival