Nos nieuws

NOS Nieuws
 1. Inzittenden van een vliegtuig uit China zijn bij aankomst in Oekraïne agressief ontvangen door protesterende bewoners. In het vliegtuig, dat uit de door het coronavirus getroffen provincie Hubei kwam, zaten 72 passagiers.

  Hoewel geen van hen volgens de Oekraïense autoriteiten het coronavirus heeft, moeten ze voor de zekerheid in quarantaine. Bij aankomst in Oekraïne werden de reizigers met bussen vervoerd naar een zorgcentrum in Novi Sanzhary.

  De omwonenden waren niet blij met hun komst. Ze zijn bang besmet te raken. Honderden inwoners blokkeerden daarom de weg naar het zorgcentrum. Ze staken ook autobanden in brand, gooiden stenen naar de bussen en het kwam tot een gewelddadige botsing met de politie.

  Waarom moeten ze hier naartoe riepen de demonstranten:

  President Zelensky heeft afkeurend gereageerd op de hevige protesten. Volgens hem zijn de reizigers uit China gezond en zullen ze de komende weken doorbrengen in een gesloten medisch centrum. "Het is waarschijnlijk de best bewaakte voorziening in het land."

 2. Onder de doden bij de aanslag op de twee shishabars in het Duitse Hanau zijn vijf Turkse staatsburgers. Dat zegt een woordvoerder van de Turkse ambassade in Berlijn. In Turkije is dan ook veel aandacht voor de schietpartij waarbij negen bezoekers van de bars omkwamen.

  In de Turkse krant Daily Sabah zegt de ambassadeur Ali Kemal Aydin dat deze aanval niet op zich staat. Volgens hem vielen er in de afgelopen drie decennia in Duitsland meer dan 30 Turkse slachtoffers door racistische aanvallen.

  'Ik kan niet ademen'

  Muhammed overleefde de aanslag in Hanau. Vanuit een ziekenhuisbed vertelt hij dat hij in de Arena Bar & Café aan het eten was met zo'n tien anderen. "We hoorden vijf à zes schoten, daarna kwam de schutter binnen". Hij zag hoe hij een man door het hoofd schoot. "Daarna schoot hij op ons. Hij heeft mij in de schouder geraakt."

  Muhammed vertelt hoe hij en de andere bezoekers zich achter een muur probeerden te verbergen. "We lagen als een bal op elkaar. De jongen onder mij had een gat in zijn keel. Hij zei "ik voel mijn tong niet, ik kan niet ademen".

  Geëmotioneerd vertelt Muhammed vanuit zijn ziekenhuisbed dat de jongen het niet heeft overleefd:

  Daily Sabah sprak ooggetuige Kadir Köse die in eerste instantie niet doorhad dat het om een terroristische aanslag ging. "Maar toen ik het tweede schot hoorde wist ik het zeker." Köse is geschokt door de omvang en van het geweld. "Dit soort geweld komt voor in Amerika, niet hier."

  Eén van de slachtoffers is Gökhan Gültekin, zegt ambassadeur Aydin. Hij sprak met de vader van de man. Die vertelt dat zijn zoon 37 jaar was, dat de familie uit Oost-Turkije komt en dat hij zich binnenkort zou verloven.

  President Erdogan houdt de ontwikkelingen in Duitsland goed in de gaten. "We volgen het op de voet", zegt hij in Hurriyet Daily News. Ook heeft Erdogan zijn deelneming betuigd aan de families van de slachtoffers.

  'Dit zijn de IS'ers van Europa'

  Het racisme en fascisme is in Europa steeds zichtbaarder, vindt Omer Celik, een woordvoerder van de regerende AK-partij. Tegen het Turkse staatspersbureau Anadolu zegt hij dat de politieke waarden van Europa worden aangevallen. Dat gebeurt volgens hem door fascisten die vijandig staan ten opzichte van moslims, Turken en migranten. De mensen die dat doen omschrijft hij als de "IS'ers van Europa".

  Ook het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt in een schriftelijke verklaring dat het racisme toeneemt, net als de vijandigheid tegenover de islam. Het ministerie vindt dat Europa onverschillig staat ten aanzien van vreemdelingenhaat en dat dat leidt tot nieuwe aanvallen op migranten. Volgens het Turkse ministerie moeten alle Europese landen samen optreden tegen racisme en vreemdelingenhaat.

  Deze zorgen worden onderschreven door Ertan Toprak, voorzitter van de Koerdische gemeenschap in Duitsland. Hij ziet na het bloedbad een toenemend gevoel van onveiligheid bij migranten. Tegen de Duitse tv-zender ZDF zei hij dat mensen zich niet langer veilig voelen. "Dit had elke migrant kunnen treffen."

 3. Het was vandaag spitsuur op stadhuizen en gemeentehuizen in het hele land. Die drukte heeft alles te maken met de datum van vandaag: 20-02-2020. Voor veel verliefde stellen de perfecte dag om elkaar het jawoord te geven.

  Volgens Drentse gemeenten werden er voor een donderdag opvallend veel huwelijken gesloten. 34 stellen stapten vandaag in het huwelijksbootje. Zo ook Robin Dekker en Paulien Siemensma uit Assen, die vanmiddag zijn getrouwd. "In een relatie vinden wij het belangrijk dat we de kleine dingen laten uitblinken", zegt Dekker tegen RTV Drenthe. "En als die datum dan voorbijkomt, dan is het net alsof alles bij elkaar past."

  Trouwambtenaar Irma Abrahams weet eigenlijk niet waarom speciale data zo populair zijn, maar ze heeft wel een vermoeden. "Mensen vinden het mooi klinken en het is goed te onthouden. Het staat misschien mooi op de kaart", vertelt ze. "Maar welke datum je ook kiest, het is altijd bijzonder als je gaat trouwen, toch?"

  Ieder kwartier een huwelijk

  Rijnmond schrijft dat op het stadhuis aan de Coolsingel in Rotterdam elk kwartier een huwelijk plaatsvond. Alleen op die manier kon aan alle trouwverzoeken voldaan worden.

  In de gemeente Den Bosch gaven dertien stellen elkaar het jawoord. Ingrid Wolfs en Pim de Vroom hoorden daar ook bij. "Ik laat het maar gewoon gebeuren", vertelt De Vroom aan Omroep Brabant. Hij heeft bewust gekozen om vandaag te trouwen. "Dat was geen ongeluk."

  Het stel koos bewust voor de bijzondere trouwdatum:

  Ook in Breda was het vandaag een komen en gaan van bruidsparen. In het gemeentehuis werden acht huwelijken gesloten. "We hebben gelukkig niemand hoeven afwijzen. Deze stormloop op een bijzondere trouwdatum hadden we voor het laatst op 12-12-2012", zegt een woordvoerder.

 4. Voor de kust bij het eiland Zuid-Georgia hebben wetenschappers "een ongekend grote groep" blauwe vinvissen gezien. De gigantische baleinwalvis wordt met uitsterven bedreigd.

  De 55 exemplaren werden gespot in de kustwateren op zo'n duizend kilometer van Antarctica. Vooral in dat gebied werd begin 20ste eeuw massaal op de walvis gejaagd, tot er in 1966 een commercieel verbod werd ingesteld Op het dieptepunt leefden er nog maar enkele honderden exemplaren.

  Grootste dier op aarde

  De blauwe vinvis is het grootste dier dat op de aarde leeft. Het zoogdier wordt gemiddeld 25 meter lang en is soms wel 100 ton zwaar. Zeebioloog Mardik Leopold van de Wageningen University noemt het aantal van 55 dat nu bij elkaar is gezien "superspectaculair, maar niet uitzonderlijk".

  Volgens Leopold moeten we het optimisme wel temperen. "In de zuidelijke oceaan zwemmen in totaal meer dan tweeduizend blauwe vinvissen rond", zei hij bij Nieuws & Co op NPO Radio 1. "Dan is het dus wel mogelijk dat er een keer 55 bij mekaar op een kluitje zitten als het er bijzonder goed is voor de dieren. Als je ergens verwacht te zien dat het beter gaat, is dat wel op de plek waar het vroeger goed ging met de blauwe vinvis."

 5. De laatste verhoordag van de Tweede Kamercommissie die ongewenste beïnvloeding van moskeeën onderzoekt is achter de rug. Grote vraag is wat de conclusie van de commissie zal zijn: is er sprake van die beïnvloeding uit "onvrije landen", en zo ja, moet de overheid ingrijpen? Een terugblik op twee weken verhoren onder ede.

  Het meest spraakmakende verhoor was dat met imam Suhayb Salam van de alFitrah-moskee in Utrecht, gisteren. Hij weigerde meteen al op te staan bij het afleggen van de belofte en noemde het verhoor een poppenkast.

  Hij kwam geregeld in aanvaring met de commissie:

  Het verhoor van Salam krijgt een juridisch staartje. Hij wilde nauwelijks antwoord geven op vragen over zijn moskeescholen, waar kinderen leren dat andersgelovigen slecht zijn en dat homoseksualiteit bestraft moet worden. Ook wilde hij niet zeggen of er niet-wettige islamitische huwelijken worden gesloten.

  De commissie onderzoekt of hij voor meineed kan worden vervolgd. Zulke juridische stappen moeten wel kans van slagen hebben, want het proces verliezen zou schadelijk kunnen zijn voor het aanzien van de commissie.

  En dan is er morgen het hoger beroep van de stichting alFitrah van dezelfde imam Salam. Die moet volgens een uitspraak van de rechter informatie en documenten aan de Tweede Kamer geven, op straffe van een dwangsom. De stichting vecht dat aan.

  Geen invloed in ruil voor geld

  Dan de centrale onderzoeksvraag. Uit geen van de verhoren is gebleken dat er een direct verband is tussen geld uit Qatar, Koeweit en Saudi-Arabië en religieuze invloed. Er zijn geen contracten boven water gekomen waarin een geldschieter eist dat er bepaalde religieuze lessen worden gegeven, of bepaalde imams moeten preken.

  De tot de islam bekeerde Nederlander Jacob van der Blom haalde bijvoorbeeld miljoenen binnen uit Qatar en Koeweit. Maar hij bestrijdt dat daar religieuze invloed voor werd teruggevraagd. Ook El Damanhoury van de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven, Taheri van de As-Soennah-moskee in Den Haag en Salam van alFitrah zeggen dat hun geldschieters geen invloed hebben op de religieuze koers.

  Toch worden er soms mensen uit deze landen benoemd in moskeebesturen, bijvoorbeeld vlak nadat er een grote financiële donatie is gedaan. Maar de betekenis daarvan is onduidelijk.

  Van discussie tot bedreigingen

  Wat de onderzoekscommissie ook heeft opgeleverd is veel discussie buiten de verhoorzaal. Vier islamitische organisaties stuurden een brandbrief aan Tweede Kamervoorzitter Arib. Zij vinden het niet eerlijk dat alleen moskeeën en hun geldstromen worden onderzocht.

  En op sociale media discussiëren mensen over de vraag welke islamitische organisaties eigenlijk welke moslims en moskeeën vertegenwoordigen.

  Saïd Bouharrou, vice-voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland, werd na zijn verhoor aangevallen op sociale media. Hij had gezegd dat de AIVD terecht waarschuwt voor de negatieve invloed van een kleine groep jongere, fundamentalistische moslims.

  Hajer Harzi kreeg via haar dochter dreigvideo's toegestuurd. "Een kogel is zo besteld", riepen gemaskerde jongens in een filmpje. Zij had de commissie verteld over de invloed van extremistisch gedachtengoed in de moskee Al Houda in Geleen.

  Bouharrou en Harzi worden op sociale media door sommige mensen voor leugenaar of verrader uitgemaakt, terwijl anderen hen juist dapper vinden en het voor ze opnemen.

  Kijk hier naar hun verhaal:

  Hoe gaat het dan wel?

  Uit verschillende verhoren kwam naar voren dat sommige Nederlandse moslims zich laten beïnvloeden door buitenlandse ultra-orthodoxe stromingen. Dat gaat via informele internationale netwerken en via sociale media zoals YouTubefilmpjes, niet zozeer via formele financiële overeenkomsten. De groep salafistische en ultra-orthodoxe moslims in Nederland is hierdoor gegroeid, blijkt uit onderzoek van de AIVD.

  Islamitische organisaties die geen problemen hebben met salafisme of juist kiezen voor een orthodoxere koers, zoeken zelf hun financiers op in de Golfstaten. Zij weten via hun netwerk hoe zij dat moeten doen.

  Met het geld worden koranscholen bekostigd en nieuwe moskeeën gebouwd door steeds professioneler opererende Nederlandse organisaties. Die hebben een aantrekkingskracht voor bepaalde jonge moslims en gezinnen die er zelf voor lijken te kiezen strenger in de leer te zijn dan hun ouders.

  De commissie moet een voorzet geven aan de Tweede Kamer of hier wel of niet moet worden ingegrepen. Bijvoorbeeld door de Onderwijsinspectie zeggenschap te geven over informele weekendscholen, of door openbaarheid van donaties uit het buitenland te verplichten. Maar elke maatregel die de vrijheid van godsdienst in gevaar brengt, zal moeilijk bespreekbaar zijn.

  In april wil de commissie het eindrapport klaar hebben.

 6. Een 57-jarige verdachte in het moordproces rond motorclub Caloh Wagoh komt op vrije voeten. Roël T. wordt verdacht van de moord op Justin Jap Tjong, maar de rechtbank vindt dat het Openbaar Ministerie de verdenkingen tegen de man niet duidelijk genoeg heeft gemaakt en laat hem dus vrij.

  Jap Tjong werd in 2017 doodgeschoten in Amsterdam. Hij was volgens het OM als chauffeur betrokken bij de vergismoord van Hakim Changachi. Toen kort daarna het werkelijke doelwit geliquideerd moest worden, wilde Jap Tjong niet meer meedoen. Een paar weken later werd hij zelf vermoord.

  Volgens het OM heeft T. hem doodgeschoten. Zelf verwerpt hij alle verdenkingen. Volgens zijn advocaat is de verdenking alleen gebaseerd op een kroongetuige van dit proces, die zou ook zelf niet direct wijzen naar T. Het is onduidelijk of T. na zijn vrijlating verdachte blijft.

  Moordopdrachten

  In het proces rond Caloh Wagoh staan zestien kopstukken en leden van de motorclub terecht. De groep zou, in wisselende samenstelling, moorden hebben gepleegd voor meerdere opdrachtgevers.

  Het proces draait inmiddels om elf moordopdrachten, waarvan er vijf zijn gelukt. Volgens het OM waren de meeste opdrachten afkomstig van Ridouan Taghi, die in het Marengo-proces terechtstaat voor een reeks liquidaties.

 7. Politievakbond ACP is bang dat er levensgevaarlijke situaties ontstaan door problemen met het vernieuwde communicatiesysteem van de hulpdiensten, C2000. Dat bevestigt de bond na een bericht van RTL Nieuws.

  Sinds eind januari is het C2000-netwerk vernieuwd, het communicatiesysteem dat door vrijwel alle hulpdiensten wordt gebruikt. Het netwerk werd in de nacht van 27 op 28 januari enkele uren uitgeschakeld, waarna het nieuwe systeem in de lucht ging. Volgens minister Grapperhaus heeft de migratie "met goed gevolg" plaatsgevonden.

  De ACP vindt niet dat de migratie succesvol is verlopen. Volgens de bond is de verbinding met het netwerk slecht, waardoor agenten en de meldkamer elkaar niet kunnen horen. Maarten Brink van de ACP zegt als voorbeeld dat agenten die geconfronteerd werden met een verdachte die een mes bij zich had, met hun eigen telefoon contact moesten zoeken met de meldkamer. De vakbond zegt al honderden meldingen gehad te hebben van agenten die problemen hadden.

  Aanloopproblemen

  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat het systeem "over het algemeen" wel werkt. "Ik ga nog met de mensen om tafel waar de problemen zitten. We hebben het uitvoerig voorbereid, maar we hebben ook gezegd dat er mogelijk aanloopproblemen zullen zijn."

  De minister zegt dat de balans op 27 maart wordt opgemaakt. "Ik weet dat het voor de mensen in het veld af en toe problemen oplevert. Dat moeten we zo snel mogelijk verhelpen, maar we moesten het oude systeem echt offeren." Hij zegt bereid te zijn om met de vakbonden om de tafel te gaan, om te zien waar de grootste problemen zitten.

  Hoofdpijndossier

  Het nieuwe C2000-netwerk is de opvolger van het oude C2000-netwerk, dat in 2004 de vele analoge netwerken van de hulpdiensten in Nederland verving. Vanaf dat moment konden gewone burgers niet meer meeluisteren met gesprekken van politie, brandweer en ambulance.

  De invoering van het nieuwe netwerk liep, net als de introductie van het oude C2000-netwerk, forse vertraging op. In eerste instantie zou het nieuwe netwerk in 2017 worden opgeleverd, maar dat werd drie jaar later omdat het nog niet voldeed.

 8. Minister Blok van Buitenlandse Zaken bezoekt vandaag Saudi-Arabië. Hij praat met zijn ambtgenoot Faisal en minister van Staat Jubeir, onder andere over de positie van vrouwen in het land. Terwijl vrouwenactivisten en critici van het koningshuis nog altijd een groot gevaar lopen, kunnen steeds meer vrouwen zich juist vrijer bewegen.

  "De mogelijkheden voor vrouwen in ons land zijn onbegrensd", zegt de Saudische ambtenaar Sarah. Volgens haar zijn er veel veranderingen op het gebied van vrouwenrechten in het land. "De kansen die we nu krijgen, had ik eerder nooit durven dromen."

  Tot voor kort waren vrouwen nauwelijks zichtbaar in het openbaar. Nu gaan de veranderingen betrekkelijk snel en dat heeft grote impact op het dagelijks leven. Zelfs in de conservatieve hoofdstad Riyad wapperen de sluiers steeds verder open en doet een enkeling haar hoofddoek zelfs af.

  "Ik ben niet verplicht om een sluier te dragen", zegt Sarah. "Als ik me maar conservatief en respectvol kleed." Ze heeft in het buitenland gestudeerd, onder meer aan de Universiteit van Amsterdam. Toch besloot ze terug te keren naar Riyad, om bij te dragen aan de veranderingen in haar land. "Mijn hart heeft altijd in Saudi-Arabië gelegen. Dit is mijn thuis."

  Zo ziet het leven van Sarah eruit:

  Vrouwen mogen inmiddels autorijden, fietsen, werken in het openbaar en op reis zonder toestemming van hun man. Dit was voorheen uit den boze. Zo zou autorijden volgens een groepje religieuze geleerden slecht zijn voor de eierstokken en kon je het dus maar beter laten.

  "Het was allemaal gebaseerd op een verkeerde interpretatie van de islam," zegt Lama, een studente in Jeddah. "Een kleine groep ultra-religieuze mensen had die regels voor ons gemaakt. Maar die waren gebaseerd op een veel te strenge interpretatie van ons geloof. Ik ben ontzettend blij dat dat nu is veranderd."

  Geen kritiek

  Hoewel de veranderingen voor de meeste vrouwen heel goed nieuws zijn, gelden deze rechten en vrijheden niet voor alle vrouwen in Saudi-Arabië. Zo zijn er de afgelopen jaren verschillende vrouwenactivisten opgepakt of het land ontvlucht. Het land voert nog steeds de doodstraf uit en kritiek op de machthebbers wordt niet getolereerd.

  Het is daarom ook moeilijk om vrouwenactivisten of kritische journalisten te spreken. Terwijl zij een aantal jaar geleden nog bereid waren hun verhaal te doen, durven zij dat nu niet meer, of kunnen ze dat niet meer. Zolang je je bij de massa voegt, kun je enthousiast zijn over de hervormingen, als je maar niet kritisch over politiek praat.

  Mannen en vrouwen gescheiden

  Ook al mogen mannen en vrouwen nu op steeds meer plekken in dezelfde ruimte zijn, het is lang niet overal vanzelfsprekend. In Riyad hebben veel restaurants nog een aparte ingang voor mannen en vrouwen en zijn de mannen- en vrouwenruimtes met gordijntjes afgeschermd. In andere cafés zie je houten schotten om de mannen van de vrouwen te scheiden.

  Toch zien de meeste vrouwen dit niet als een beperking, zegt Hind in een make-up winkel in Riyadh. "Het gaat om respect. We moeten respect houden voor de mannen om ons heen en deze veranderingen samen ervaren", legt ze uit. "Ik ben blij met de veranderingen, maar het moet niet te gek worden. Wij willen vasthouden aan onze cultuur en we willen de sharia behouden."

 9. De Duitse bondspresident Steinmeier heeft in Hanau, bij Frankfurt, de slachtoffers van de aanslag op twee shishalounges herdacht. Hij legde samen met de minister-president van de deelstaat Hessen een krans en sprak bij een protestwake.

  Het is nu belangrijk solidariteit en medeleven te tonen, zei Steinmeier. "We staan zij aan zij tegen het geweld en tegen de taal die mensen uitsluit en kleineert en die maar al te vaak voorafgaat aan het geweld."

  Bondspresident Steimeier legt een krans:

  De 43-jarige Tobias Rathjen schoot gisteravond negen mensen dood in de twee shishalounges. Zes mensen raakten gewond, een van hen is er slecht aan toe. De slachtoffers waren volgens de burgemeester mensen met een migratieachtergrond. Vrijwel zeker benam Rathjen daarna zichzelf en zijn moeder van het leven. De politie trof de lichamen bij hen thuis aan met een vuurwapen ernaast. De vader is geen verdachte.

  De Duitse justitie gaat uit van een rechts-extremistische terreurdaad. Rathjen had "diepe racistische opvattingen", zegt het Duitse Openbaar Ministerie. Dat is naar voren gekomen uit het onderzoek naar videoboodschappen en een manifest die Rathjen achterliet.

  'Hoogste aanklager kende hem'

  De aanslag gaat mogelijk gevolgen krijgen. Een terrorismedeskundige van de publieke omroep ARD zegt dat de hoogste Duitse aanklager van Rathjens opvattingen op de hoogte was. Rathjen stuurde hem een brief met zijn extreem-rechtse opvattingen, maar daar zou niets mee zijn gebeurd.

  Behalve in Hanau worden in meer dan vijftig Duitse steden protestwakes gehouden. In Berlijn is dat bij de Brandenburger Tor, het symbool van het verenigde Duitsland.

  Leiders uit de hele wereld hebben hun medeleven betuigd, ook premier Rutte. "We staan zij aan zij met onze Duitse buren na de gruwelijke aanslag in Hanau", twittert hij. "Ik heb Angela Merkel gecondoleerd en mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers. Voor extremisme is geen plaats in Europa."

  Juist vandaag is in Duitsland het carnaval begonnen. Verschillende carnavalsverenigingen stonden stil bij de gebeurtenissen in Hanau. De programma's zijn deels aangepast en veel politici hebben gezegd dat ze niet naar het carnaval gaan.

  In de eerste en tweede Duitse Bundesliga spelen de clubs het komend weekend met rouwbanden om. Ook wordt voor de voetbalwedstrijden een minuut stilte in acht genomen.

 10. Kamerleden van D66, PvdA, Denk en VVD zijn "nog helemaal niet gerust" op de toekomst van KLM. Ze twijfelen of de overname van aandelen door de Staat, nu bijna een jaar geleden, wel het beoogde effect heeft gehad. Volgens de partijen is de positie van KLM eerder zwakker geworden.

  Bijna een jaar geleden werd bekend dat de Nederlandse Staat - aanvankelijk bleef het geheim - een aandelenbelang in KLM had verworven: 770 miljoen euro gaf de Staat uit. Maar Kamerleden zien sindsdien aanwijzingen en signalen die hen niet geruststellen.

  Zo is er volgens de parlementariërs te weinig zekerheid over banenbehoud, heeft Air France nu zeggenschap in het bestuur van KLM, en zijn veel afspraken die gemaakt zouden worden, niet gemaakt.

  Eerder spraken Kamerleden van PvdA en PVV ook al hun bezorgdheid uit.

  D66-Kamerlid Paternotte zegt dat het "doodse stilte" is sinds de aandelen werden gekocht. "De positie van KLM is van enorm groot belang voor onze economie, maar sinds de deal zien we ontwikkelingen die eerder in het belang van Air France zijn. Zo moet KLM vliegtuigen eerder uit de vaart nemen op last van Franse piloten. De onafhankelijkheid van KLM staat niet vast. Er is het afgelopen jaar eigenlijk helemaal niets gebeurd."

  VVD-Kamerlid Dijkstra vindt dat de zorgen over de toekomst van KLM onvoldoende zijn weggenomen. "Ook de ondernemingsraad en vakbonden maken zich zorgen. Door verkeerde besluiten kan de situatie morgen ineens heel slecht uitvallen voor Nederland, dat moeten we niet hebben. Ik wil meer informatie van Hoekstra over hoe het nu verder gaat en welke afspraken er met de Fransen worden gemaakt."

  PvdA-Kamerlid Nijboer zegt ook dat er "nog niets is waargemaakt".

  Informatiepositie

  Volgens minister Hoekstra van Financiën is met name de informatiepositie van Nederland veel beter geworden door de aankoop van de aandelen, en dat is volgens hem van groot belang. "Het is een verschil van dag en nacht vanaf het moment dat we zijn ingestapt als het gaat om onze mate van invloed. We zitten nu als grootaandeelhouder aan tafel. Dat we gekend worden in belangrijke beslissingen is van groot belang."

  De Kamerleden zijn daar nog niet zo van onder de indruk. D66'er Paternotte: "Je kan wel een betere informatiepositie hebben maar de informatie zelf is dat KLM er vooral zwakker voor staat. Het is vooral tot nu toe heel veel praten, geen resultaten."

  Dijkstra van de VVD vult aan: "Kom het maar aan ons uitleggen hoe het nu gaat, zou ik zeggen".

  Minister Hoekstra benadrukt dat met de aandelenaankoop de Nederlandse publieke belangen echt beter geborgd zijn. "We hebben de investering voor de lange termijn gedaan, het gaat om de langetermijneffecten. We hebben geen haast en we gaan er wel uitkomen met de Fransen."

 11. Roger Stone, voormalig adviseur en vriend van president Trump, is door een federale rechter veroordeeld tot ruim drie jaar cel (40 maanden) voor liegen tegen het Congres en het belemmeren van het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016. Ook moet hij een boete van 20.000 dollar betalen. De straf valt veel lager uit dan de aanvankelijk strafeis, die 7 tot 9 jaar cel was.

  Stone werd in november vorig jaar al schuldig bevonden. De twaalfkoppige jury veroordeelde de 67-jarige Stone voor het liegen over zijn rol in contacten tussen de campagne van president Trump en WikiLeaks, de website die in november 2016 duizenden e-mails van de Democratische Partij lekte. Ook vindt de jury dat hij schuldig is aan het belemmeren van het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016 en aan het bedreigen van een getuige. De oud-adviseur ontkent alle aantijgingen.

  Na de veroordeling door de jury eisten de openbaar aanklagers 7 tot 9 jaar cel. Maar het Amerikaanse ministerie van Justitie vond die eis te hoog en diende bij de rechtbank een nieuw, lager advies in. Wat die eis was, is nooit bekendgemaakt. Het besluit van het ministerie volgde enkele uren nadat Trump de oorspronkelijke eis "heel verschrikkelijk en oneerlijk" en "een gerechtelijke dwaling" had genoemd.

  Bij het verlaten van de rechtbank roepen omstanders om clementie voor Stone:

  Na de uitspraak zei Trump dat hij op dit moment nog geen gratie verleent aan Stone, maar hij verwacht wel dat Stone een goede kans maakt om alsnog vrijgesproken te worden. Volgens hem is de voorzitter van de jury die zijn oud-adviseur veroordeelde "totaal besmet". "Stone is een slimme man, een beetje anders, maar een goed mens. Zijn familie is fantastisch."

  Trump zei ook dat hij nu niets gaat doen met "de macht die aan de president van de Verenigde Staten is gegeven". "Ik wil het proces laten gaan, want ik hoop te zien dat Roger vrijuit gaat. Ik denk dat hij heel oneerlijk is behandeld." Wel zei de president dat hij op "een gegeven moment" een beslissing zal nemen. "We wachten af."

  Opstappen

  De eerdere draai van het ministerie van Justitie leidde tot woede. De Amerikaanse minister van Justitie Barr is tevens het hoofd van het Openbaar Ministerie, maar het is een ongeschreven regel dat hij zich niet in lopende zaken mengt. Critici vinden dat dat in de zaak-Stone wel is gebeurd.

  Vier aanklagers stapten uit woede op, en 2000 oud-medewerkers ondertekenden een open brief, waarin ze het vertrek van Barr eisten.

  Barr zei dat president Trump hem niet onder druk heeft gezet de strafeis te verlagen. Hij zei een interview met ABC News wel dat Trump moet stoppen met zijn tweets over het ministerie. "Het maakt het voor mij onmogelijk om mijn werk te doen." Volgens hem was het besluit om de strafeis te verlagen al genomen voor de bewuste tweet van Trump.

 12. Nederlanders die naar Turkije reizen, hoeven vanaf volgende maand geen visum meer aan te schaffen. De visumplicht vervalt op 2 maart voor mensen uit Nederland, België, Oostenrijk, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

  Turkije hoopt met de maatregel meer toeristen te trekken, meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook is de hoop dat de economische en culturele banden met de Europese landen verder worden aangehaald.

  30 euro op de luchthaven

  Wie nu bijvoorbeeld een strandvakantie boekt naar Bodrum, moet een visum kopen voor omgerekend 30 euro. In oktober had Turkije die prijs flink verhoogd. Met het visum mag je negentig dagen in het land verblijven in een periode van 180 dagen.

  De Nederlandse ambassadeur in Turkije schrijft dat ze blij is met het nieuws: