Nos nieuws

NOS Nieuws
NOS
 1. In het centrum van Katwijk (ZH) heeft de politie vannacht zes mensen opgepakt na ongeregeldheden. Zo'n 100 à 200 jongeren veroorzaakten volgens de politie na middernacht tumult toen de horeca vanwege de coronaregels om 00.00 uur moest sluiten.

  Volgens een politiewoordvoerder werd de sfeer grimmig toen de jongeren niet van plan waren naar huis te gaan, ondanks meerdere oproepen daartoe. Ze blokkeerden volgens de politie enkele wegen in het centrum en gooiden voorwerpen naar agenten, zoals stenen, bierflesjes en bierblikken. Een agent werd geraakt, maar diegene is wel weer aan het werk.

  Na ongeveer anderhalf uur was de rust in de plaats weer terug. Zeker een van de arrestanten is gebeten door een politiehond. Ook is een van de aangehouden jongeren minderjarig.

 2. Vijf Joodse organisaties willen dat Tweede Kamerfracties zich expliciet uitspreken tegen het gebruik van Holocaustvergelijkingen in het coronadebat. Ze hebben een brief gestuurd naar alle politieke partijen in het parlement, schrijft het Nieuw Israëlietisch Weekblad, dat zelf een van de ondertekenaars is. Ook het Centraal Joods Overleg (CJO), het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), het Nederlands Auschwitz Comité en het Nationaal Holocaustmuseum hebben de brief ondertekend.

  Tijdens demonstraties tegen coronamaatregelen worden regelmatig Jodensterren gedragen door demonstranten. Daarmee willen ze aangeven dat ongevaccineerde Nederlanders nu op een zelfde manier behandeld worden als Joden in de Tweede Wereldoorlog. Veel politici, zoals de Amsterdamse burgemeester Halsema, en organisaties als het CIDI, hebben zich daar fel over uitgelaten.

  De vijf Joodse organisaties constateren in hun brief dat dergelijke vergelijkingen ook in de Tweede Kamer worden gemaakt. Kamerleden van Forum voor Democratie (FVD) hebben de afgelopen tijd vergelijking met de Jodenvervolging gemaakt, maar FVD wordt in de brief niet expliciet genoemd. Wel staat er in de brief dat politici een voorbeeldfunctie hebben: "Wij verzoeken u met klem uw verantwoordelijkheid te nemen."

  Debat

  FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren zei in een debat op 9 september dat de invoering van het coronatoegangsbewijs betekent dat het "voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zo is dat mensen aan de hand van een pasje moeten bewijzen dat ze wel of niet toegang krijgen tot het sociaal-maatschappelijk leven". Van Meijeren werd op z'n vingers getikt door Kamervoorzitter Vera Bergkamp en uiteindelijk werd de microfoon van Van Meijeren uitgezet.

  Ook Van Meijerens partijgenoot Pepijn van Houwelingen maakte in de Kamer een Holocaustvergelijking. In een debat eind april over een quarantaineplicht na terugkomst van een reis zei Van Houwelingen over de opmerking dat je niet op reis hoeft: "Zo ver hoeven we niet in de geschiedenis terug om het gevoel van een bepaalde bevolkingsgroep terug te halen van 'je hoeft toch niet op een bankje in het park te zitten'." Een verwijzing naar het nazi-besluit om Joden in 1941 de toegang tot parken te verbieden.

  FVD-partijleider Thierry Baudet heeft ook meerdere keren vergelijkingen gemaakt met de Jodenvervolging.

  Lessen trekken

  In de brief stellen de Joodse organisaties dat vergelijkingen met de Holocaust "niet alleen buitengewoon kwetsend [zijn], ook worden de lessen die uit die zwartste periode van de twintigste eeuw moeten worden getrokken, hierdoor inflatoir."

  De vergelijking gaat volledig mank, schrijven de organisaties: "Wij benadrukken alleen al het feit dat mensen die in alle vrijheid een keuze maken zich niet te laten vaccineren, worden vergeleken met bevolkingsgroepen die destijds helemaal geen keuze hadden. Zij werden vermoord. Enkel en alleen om wie ze waren."

 3. Australië had al jarenlang twijfels over de aankoop van een onderzeevloot van Frankrijk. Daar is het land altijd eerlijk over geweest, zegt de Australische minister van Defensie in een interview met Sky News Australië. Peter Dutton reageerde op de diplomatieke rel die is ontstaan met Frankijk.

  Afgelopen week kondigde Australië aan de aankoop van gewone onderzeeërs uit Frankrijk voor tientallen miljarden euro's te annuleren. In plaats daarvan schaft het acht nucleaire onderzeeboten aan van Amerikaanse en Britse makelij. Onder de noemer AUKUS sloten de drie landen een defensiepact, bedoeld om sterker te staan tegen China.

  Dat pact schoot bij Frankrijk in het verkeerde keelgat. President Macron besloot om z'n ambassadeurs terug te roepen uit de VS en Australië. De Franse minister Le Drian van Buitenlandse Zaken repte van "huichelarij, minachting en leugens". Twee weken terug zou Australië nog hebben uitgesproken van plan te zijn de deal met Frankrijk door te zetten.

  De ambassadeur van Frankrijk heeft Australië verlaten:

  Maar volgens Australië is daar geen sprake van: "De suggestie dat onze bedenkingen niet geuit zijn door de Australische overheid is eerlijk gezegd in tegenspraak met wat er publiekelijk bekend is en wat we al langere periode publiekelijk hebben geuit", aldus Peter Dutton. Australië was onder meer bang dat de kosten van de deal ver boven de afgesproken 40 miljard dollar uit zouden komen.

  Eerder zei premier Morrison van Australië al in juni zijn zorgen over te hebben gebracht aan de Franse president Macron. Australië "moet handelen in zijn eigen nationale belang", zei Morrison destijds. Die woorden herhaalde Morrison zondag in een persconferentie, maar "natuurlijk is het een grote teleurstelling voor de Franse regering, dat begrijp ik".

 4. De politie kan de man die afgelopen vrijdag met een kruisboog schoot vanaf een balkon in Almelo niet verhoren. Dat meldt Tubantia. Volgens de regionale krant ligt de 28-jarige verdachte op de intensive care aan de beademing en is hij niet aanspreekbaar.

  De man, die Kenzo K. wordt genoemd, werd vrijdag door een arrestatieteam aangehouden. De politie heeft daarbij geschoten en de verdachte raakte daarbij gewond. Volgens de regionale krant is hij in de borst getroffen. De Dienst Speciale Interventies zou geschoten hebben toen de man ook de politie vanaf zijn balkon bedreigde met een kruisboog. Eerder had hij op omstanders geschoten met de kruisboog.

  Medici noemen de situatie van K. tegenover Tubantia stabiel, maar weten niet of hij op korte termijn verhoord kan worden.

  Verpleegkundige gewond

  De politie was die ochtend afgekomen op een melding over een steekincident. Toen de politie aankwam stond de verdachte met zijn kruisboog op het balkon van zijn woning. Bij het steekincident kwamen twee vrouwen uit Amelo van 70 en 52 jaar oud om het leven. Een vrouw van 33 uit de gemeente Rijssen raakte gewond. Er is nog altijd niets bekend over de toedracht en over de precieze doodsoorzaak van de twee.

  Volgens Tubantia wordt Kenzo K. verdacht van het doodsteken van de vrouwen. De 70-jarige vrouw is zijn onderbuurvrouw en het 52-jarige slachtoffer is haar nicht. De gewonde vrouw zou een verpleegkundige zijn die de 70-jarige vrouw verzorgde, ze kon volgens de krant via het balkon ontsnappen.

  De man is op onderstaande beelden te zien:

 5. Goedemorgen! Vandaag wordt het Nationaal Holocasust Namenmonument geopend. En de komende uren spreken de onderhandelaars in de formatie verder op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum.

  Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Wat heb je gemist?

  Sinds de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zijn 11.600 boetes uitgedeeld voor het niet dragen ervan. De plicht ging in op 1 juni vorig jaar en blijft ondanks versoepelingen op 25 september nog altijd gelden. Ook zijn er bijna 5600 incidenten met boze reizigers gemeld. Het gaat bijvoorbeeld om scheldende of spugende passagiers.

  Dat blijkt allemaal uit documenten die de NOS heeft gekregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Daaruit blijkt ook dat er binnen de overheid veel discussie was over wie de mondkapjesplicht moest gaan handhaven. De politie weigerde dat te doen, omdat boa's nu eenmaal verantwoordelijk voor de handhaving in het ov. Uiteindelijk werd een compromis gesloten: boa's zouden gaan handhaven, en de politie zou alleen komen als de situatie zou escaleren.

  Ander nieuws uit de nacht:

  En dan nog even dit:

  Een droom die uitkomt, noemt koorddanser Nathan Paulin zijn wandeling op 70 meter hoogte vanaf de Eiffeltoren over de Seine. De 27-jarige Fransman trok er een half uurtje voor uit en deed onderweg wat kunstjes.

  Het koord van 2,5 centimeter breed was gespannen van de eerste verdieping van de Eiffeltoren naar het dak van het Palais de Chaillot, aan de overkant van de rivier. Duizenden mensen keken toe hoe hij de oversteek maakte.

  Fijne zondag!

 6. De Nederlandse staatsschuld is tijdens de coronacrisis minder gestegen dan eerder gedacht. Dinsdag is het Prinsjesdag en zal het ongetwijfeld gaan over het huishoudboekje van de overheid en wat te doen.

  Moet Nederland zijn schuld gaan verlagen om zo een goed uitgangspunt te hebben voor als er weer een crisis aankomt? Of kunnen we de staatsschuld laten oplopen? Daarover verschillen de meningen onder economen.

  Bekijk eerst deze video over hoe de staatsschuld zich afgelopen tijd heeft ontwikkeld:

  De staatsschuld is dus onder de EU-grens van 60 procent van het bruto binnenlands product gebleven. "Het is goed nieuws dat we daaronder bleven ondanks al die grote uitgaven", zegt Lex Hoogduin, hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

  "We hadden financieel de ruimte om daaronder te blijven, doordat in de jaren hiervoor de begroting op orde was. Daarom is het ook belangrijk om in de toekomst verstandig begrotingsbeleid te blijven voeren. We hoeven ook niet veel in te grijpen om weer ruimte onder die 60 procent op te bouwen voor een volgende crisis."

  'Geen argumenten voor minder dan 60 procent'

  Volgens Marieke Blom, hoofdeconoom van ING, is het fijn dat de staatsschuld niet hard opliep, maar dat die onder die magische 60 procent bleef maakt niet veel uit. "Dat is een politiek afgesproken grens. Er zijn geen sterke economische argumenten om eronder te blijven. De meeste economen denken dat schulden tot 90 procent van het bbp niet echt een probleem zijn."

  Coen Teulings, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en voormalig directeur van het Centraal Planbureau, is het daarmee eens. "Bijna alle eurolanden, inclusief Duitsland, hebben langdurige staatsschulden van hoger dan 60 procent. Het is een publiek geheim dat die grens moet worden aangepast, omdat die geen enkele praktische betekenis meer heeft."

  Blom vindt dat de overheid gemiddeld meer mag uitgeven dan er binnenkomt. "Nederland zou met jaarlijks een klein gat op de begroting nog altijd de schuldquote (de schuld ten opzichte van de economie) kunnen stabiliseren. We kunnen ons dus een iets ruimere begroting permitteren."

  'Meer dan genoeg bestedingsruimte'

  "Overheidsuitgaven waarvan je zeker weet dat er rendement tegenover staat, die moet je echt doen", zegt Blom. "Denk bijvoorbeeld aan sommige onderwijsuitgaven, die zich later uitbetalen. Ook voor sommige klimaatinvesteringen mag de overheid lenen, ook als de toekomstige generatie niet financieel profiteert maar wel profiteert van een betere leefomgeving."

  Volgens Blom heeft Nederland voorlopig voldoende bestedingsruimte, ook als er weer een crisis komt. "Sommigen zeggen: een afgebouwde schuld geeft lekker veel ruimte. Maar er is niet veel bewijs voor dat Nederland, ook met een hogere schuld, geen ruimte voor extra uitgaven zou hebben. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat een land een schuld kan stabiliseren, optimaal is dan waarschijnlijk iets tussen 60 en 90 procent."

  Volgens Coen Teulings is een schuld van rond de 80 procent redelijk en zijn er veel dingen waar die extra bestedingsruimte voor gebruikt kan worden. "Denk aan de arbeidsmarkt. Het inhuren van zzp'ers is zo populair omdat het voor bedrijven vaak goedkoper is. Belast mensen in loondienst minder zwaar, zodat bedrijven daar eerder voor kiezen. Investeer in onderwijs, daar gaat het niet goed mee. Maak leraar een aantrekkelijker en uitdagender beroep."

  Lage rente

  De Europese Centrale Bank zorgt er op dit moment voor dat eurolanden relatief weinig geld kwijt zijn aan hun hoge schulden, door de rente laag te houden en door staatsobligaties, dus leningen van landen, op te kopen. Landen betalen daardoor weinig tot geen rente over hun leningen.

  Volgens sommigen betekent dat dat hoge staatsschulden minder problematisch zijn. "Ik vind dat roekeloos", zegt Lex Hoogduin. "Er is geen reden om aan te nemen dat rentes niet weer omhoog kunnen. Dus moet je niet nu beleid voeren dat ervan uitgaat dat rentes laag blijven. Het is hetzelfde als je brandverzekering stopzetten, omdat je huis al 20 jaar niet is afgebrand."

  Risico voor wereldeconomie

  Italië wordt vaak genoemd als een EU-land met een gevaarlijk hoge staatsschuld, van 160 procent. Daarmee zou het land de kant op kunnen gaan van Griekenland, dat bijna failliet ging en door andere EU-landen gered moest worden. "Dat is de echte zorg, niet of Nederland nou een wat hogere staatsschuld moet hebben", vindt Hoogduin. "Italië gaat de prijs voor die hoge schuld nog wel betalen. En dat is een risico voor de hele eurozone en de wereldeconomie."

 7. Ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust kregen nooit een graf. Ze werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's vermoord in concentratie- en vernietigingskampen en na hun dood werden hun lichamen verbrand of kwamen terecht in massagraven. Nu zijn hun namen vereeuwigd in het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam, dat vanmiddag wordt onthuld door koning Willem-Alexander.

  Bij de besloten ceremonie zijn behalve hoogwaardigheidsbekleders ook overlevenden van de Holocaust en nabestaanden van slachtoffers aanwezig. Ook de ontwerper van het monument, de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, is bij de onthulling. De koning zal naar Joods gebruik een steentje leggen bij het monument.

  "Dat al die namen met de komst van dit monument uit de vergetelheid zijn ontrukt, vind ik een heel groot goed", zegt Jacques Grishaver, voorzitter van het Auschwitz Comité en initiatiefnemer van het monument. "Van bijna driekwart van de Joden die zijn vermoord, was na de oorlog helemaal geen familie over. Er werd dus nooit meer over hen gesproken. Wij brengen ook hun namen hier nu terug."

  Wie het monument betreedt, dwaalt door een soort labyrint van bakstenen muren van twee meter hoog waar op elke steen de naam, de geboortedatum en de leeftijd bij overlijden van een slachtoffer te lezen is.

  Het zijn eindeloze rijen namen van Joden, Sinti en Roma - jong en oud - die de vervolging en massamoord door de nazi's niet hebben overleefd. De muren dragen vier grote letters in spiegelend staal die samen het Hebreeuwse woord voor 'in herinnering aan' betekenen.

  Volgens Grishaver is het monument bedoeld als plek om te herdenken, maar moet er daarnaast ook een waarschuwende werking van uitgaan. "Het is prachtig geworden", zegt hij. "De muren met de namen zijn het verleden, dat is de dood. De vier letters daarboven weerspiegelen het leven van vandaag, daar zie je de auto's rijden en de bomen waaien. Tegelijk zeggen die letters: vergeet ons niet."

  Ook Grishaver vond de namen van zijn familie terug in het monument:

  Aan de zijkant van het monument is de Duizendnamenwand gemaakt met lange rijen lege bakstenen. De wand is bedoeld voor onbekende slachtoffers en voor namen die op een later moment nog worden aangedragen.

  Volgens auteur en kunsthistoricus Wim de Wagt is het Namenmonument uniek in de wereld. Hij schreef het boek 500 meter namen - De Holocaust en de pijn van de herinnering over de ontstaansgeschiedenis ervan.

  "Het is een bijzonder origineel ontwerp van Libeskind. Het monument laat in één oogopslag de omvang van de moord op de Nederlandse Joden zien. 102.162 stenen met namen tonen de massaliteit van wat er is gebeurd, maar ook de individualiteit van al die slachtoffers. De verhalen van die levens moeten verteld worden, dat is de ziel van het monument."

  Jacques Grishaver, die zelf een deel van zijn Joodse familie verloor in de oorlog, nam in 2006 het initiatief voor het Namenmonument. Nadat hij had gezien hoeveel belangstelling er was voor de namenwand in het Nederlandse paviljoen in het voormalige kamp Auschwitz, besloot hij zich in te zetten om in Nederland een monument te realiseren waarop alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust bij naam worden genoemd.

  Dat het vijftien jaar zou duren voordat het monument er kwam, had Grishaver toen niet voorzien. Het oorspronkelijke ontwerp van Libeskind in het Wertheimpark in Amsterdam stuitte op zo veel bezwaren van omwonenden, dat er een nieuwe locatie gezocht moest worden.

  Die werd gevonden aan de Weesperstraat, in de buurt waar voor de oorlog een groot deel van de Joodse bevolking woonde en waar nu diverse Joodse culturele instellingen zijn gevestigd. Hoewel het Auschwitz Comité in de loop van de tijd brede steun kreeg voor het monument, leidden ook hier bezwaren uit de buurt - te groot, te veel drukte, bezwaren tegen de bomenkap - tot jarenlange vertraging.

  Binnen de Joodse gemeenschap was er ook verdeeldheid. Sommigen vonden dat het geld aan andere doelen besteed zou moeten worden, anderen vonden het een angstig idee dat de familienamen in het openbaar zichtbaar zouden zijn.

  Na langdurige procedures, tot aan de Raad van State, werd er in 2019 groen licht gegeven voor de bouw van het monument. De eerste steen werd in september vorig jaar gelegd door een vriendin van Anne Frank, de inmiddels 91-jarige Jacqueline van Maarsen.

 8. Sinds de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zijn 11.600 boetes uitgedeeld voor het niet dragen ervan. De plicht ging in op 1 juni vorig jaar en blijft ondanks versoepelingen op 25 september nog altijd gelden. Ook zijn er bijna 5600 incidenten met boze reizigers gemeld. Het gaat bijvoorbeeld om scheldende of spugende passagiers.

  Voorafgaand aan de mondkapjesplicht is achter de schermen een flinke discussie gevoerd over wie er moest handhaven. De politie weigerde op te treden tegen mensen die geen mondneusmasker zouden dragen in het ov. Dat blijkt allemaal uit documenten die de NOS heeft gekregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

  Over wie moest handhaven en op welke manier dat moest gebeuren, was binnen de overheid wekenlang onenigheid. Juristen waren het niet eens in welke wet de mondkapjesplicht moest worden opgenomen: de Wet Personenvervoer of in de corona-noodverordeningen (en later -noodwet). Dit bepaalde in hoeverre er opgetreden kon worden en of niet alleen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's), maar ook agenten zouden kunnen handhaven.

  Uit de documenten blijkt dat ambtenaren van de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid in de clinch lagen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De laatste meende dat het beschermen van de volksgezondheid geen geldige reden was om op basis van de Wet Personenvervoer te kunnen bekeuren.

  Daartegenover stonden de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid, die stelden dat boa's nu eenmaal verantwoordelijk zijn voor de handhaving in het openbaar vervoer, en dus ook voor de mondkapjesplicht. De politie wees er ook op dat boetes voor het niet naleven van de huisregels van de vervoerders lager zouden uitvallen dan voor het niet naleven van de noodverordening. "Dat is ook beter voor de handhaving omdat een lagere boete naar verwachting tot minder weerstand leidt", schreef een juridisch adviseur van de politie.

  Zelf handhaven

  Op 14 mei 2020, de dag dat het kabinet de Tweede Kamer informeerde over de mondkapjesplicht, was nog altijd niet helder wie er moest gaan handhaven. Toch had justitieminister Grapperhaus achter de schermen al duidelijk gemaakt dat de politie hiervoor niet hoefde op te draven. Een ambtenaar schreef: "Minister JenV wil koste wat kost voorkomen dat er discussie ontstaat over de vraag of de politie dit moet gaan handhaven. OV moet zelf handhaven."

  Partijen waren ook aan het harrewarren over wanneer boa's de politie om hulp konden vragen, blijkt uit de documenten. De politie wilde alleen proces-verbaal opmaken na een aangifte. "Er dient dus daadwerkelijk een strafbaar feit gepleegd te zijn en niet een scheldpartij", is te lezen in een intern memo.

  Compromis

  Na wekenlang gebakkelei werd halverwege mei een compromis gesloten: de mondkapjesplicht valt formeel onder de corona-noodverordening, maar het zijn de boa's die handhaven of de coronaregels van de vervoerders worden opgevolgd. In definitieve afspraken is vastgelegd dat zij een beroep kunnen doen op de politie als de boel dreigt te escaleren. Volgens de politie was dit aan het begin van de mondkapjesplicht een aantal keer nodig, al kan de politie niet zeggen hoe vaak precies.

  Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat in een reactie weten dat het overleg onder hoge tijdsdruk stond maar "open en resultaatgericht" was. Volgens de ov-bedrijven was de discussie over de mondkapjesplicht nodig "om helder te krijgen wat de rolverdeling zou worden".

 9. Op zoek naar een manier om de kost voor zijn gezin te verdienen, legde Fred Dakota de basis voor een miljoenenindustrie. Hij redeneerde dat een maas in de Amerikaanse wet hem als indiaan het recht gaf een casino te openen. Dakota, op 84-jarige leeftijd overleden, zette daarmee een ongekende ontwikkeling in gang.

  Dakota was begin jaren 80 werkeloos en had door de recessie geen kans snel een baan te vinden, zeker niet als lid van een achtergestelde bevolkingsgroep. Toen herinnerde hij zich dat de leiders van de Keweenaw Bay Indian Community waar hij toe behoorde zonder veel ruchtbaarheid de regels voor gokken had opgerekt.

  In de jaren 70 waren in steeds meer indianenreservaten bingohallen opgezet. Dat mocht omdat het Amerikaanse Hooggerechtshof had bepaald dat de jurisdictie van individuele staten sterk werd beperkt door de historische verdragen met indianenstammen. Als iets niet ronduit was verboden, mochten de verschillende stammen dat zelf reguleren, zoals bijvoorbeeld alcoholverkoop. Of gokken.

  De gemeenschap van Keweenaw Bay had ook regels voor bingo ingevoerd, om geld te verdienen voor gemeenschapsprojecten. In een opwelling was besloten daar regels voor casino's aan toe te voegen. Daar maakte niemand gebruik van, totdat Dakota als eerste in de VS zo'n casinovergunning aanvroeg. De stamraad moest lachen om het verzoek, maar stemde er moeiteloos mee in.

  Garage

  Met een lening van 10.000 dollar bouwde Dakota de garage van zijn zwager om tot casino. Blackjacktafels maakte hij zelf met groen vilt, spelkaarten en fiches kocht hij bij een warenhuis en met zijn vrouw leerde Dakota zelf dealen uit een boekje. "Als je vijf kinderen te voeden heb, word je vanzelf creatief", zei hij later over het project.

  Het initiatief sloeg aan: de eerste avond kwamen tientallen mensen langs en al snel moest hij meer croupiers aannemen en extra speltafels in de garage proppen. Al binnen een half jaar kon hij een eigen gebouw laten bouwen, The Pines.

  Met de nieuwe gelegenheid begonnen echter ook de juridische problemen. De rechtsgeldigheid van zijn vergunning werd in twijfel getrokken. Een rechter oordeelde uiteindelijk dat Dakota inderdaad geen casino mocht runnen: gokken was in zijn staat Michigan alleen toegestaan voor non-profitorganisaties, niet voor individuen.

  Miljarden

  Hoewel Dakota daarmee zijn casino verloor, konden indiaanse non-profitorganisaties wel degelijk van deze maas in de wet gebruikmaken. Daarmee werd een lucratieve bron van inkomsten aangeboord voor een bevolkingsgroep die tot dan toe voornamelijk was vervolgd, verwaarloosd of genegeerd.

  De stammen konden de miljarden uit het 'Native American gambling' steken in onderwijs, volksgezondheid, verbetering van de infrastructuur en behoud van tradities. Jaarlijks halen zo'n 250 stammen zo ongeveer 30 miljard binnen.

  Hoewel Dakota uiteindelijk geen geld aan zijn avontuur overhield, kijkt hij er trots op terug. Het was voor hem namelijk ook een manier om de soevereiniteit van zijn volk te onderstrepen.

  "Niemand wil ooit praten wat ons is aangedaan, hoe we zijn afgeslacht en onze cultuur is afgenomen", zei hij in 2012 in een interview. "Maar wij zijn de enige echte inheemse bevolking van Amerika. En ik zal niet toestaan dat men dat vergeet."

 10. Het Israëlische leger heeft de laatste twee Palestijnen opgepakt die bijna twee weken geleden uit een zwaarbeveiligde gevangenis ontsnapten. De twee werden bij een inval in hun woonplaats Jenin aangehouden. Ze gaven zich zonder geweld over.

  Zes gevangenen ontsnapten begin deze maand uit hun gevangenis in het noorden van Israël. Het ging om vijf leden van terreurgroep Islamitische Jihad en een voormalige commandant van de Al-Aqsa Martelarenbrigades. Vier van hen zaten levenslange gevangenisstraffen uit.

  De Israëlische autoriteiten werden ernstig in verlegenheid gebracht toen de zes mannen via een tunnel uit hun cel wisten te ontsnappen. Het land zette daarom een grote zoekactie op touw. In de Palestijnse gebieden werden de mannen als helden gezien. Zo droegen demonstranten tijdens protesten hun portretten bij zich.

  Vier dagen na de ontsnapping werden al twee voortvluchtigen opgepakt in het noorden van het land. Enkele uren later volgden twee anderen in dezelfde regio.

 11. Een droom die uitkomt, noemt koorddanser Nathan Paulin zijn wandeling op 70 meter hoogte vanaf de Eiffeltoren over de Seine. De 27-jarige Fransman trok er een half uurtje voor uit en deed onderweg wat kunstjes.

  Het koord van 2,5 centimeter breed was gespannen van de eerste verdieping van de Eiffeltoren naar het dak van het Palais de Chaillot, aan de overkant van de rivier, een afstand van 600 meter.

  Duizenden mensen keken toe hoe hij de oversteek maakte:

  "Het was prachtig", zei Paulin na afloop. "Het was een prachtig uitzicht over Parijs, maar ik moest me ook blijven concentreren op waar ik mee bezig was."

  Paulin, die met een veiligheidslijn was gezekerd, ging halverwege zijn tocht nog zitten en liggen op het koord voordat hij verderliep.

  Later vandaag maakt hij de oversteek, onderdeel van een cultureel festival, nog een keer. Volgens de organisatie is het de langste afstand die een koorddanser ooit in een stedelijke omgeving heeft afgelegd.

 12. De Amerikaanse regering wil een grote groep migranten die zich onder een brug in Texas heeft verzameld versneld uitzetten. Vanaf morgen moeten ze per vliegtuig worden teruggestuurd naar hun landen van herkomst. Het gaat voornamelijk om Haïtianen, maar er zijn ook mensen uit Zuid-Amerika bij.

  De afgelopen dagen overspoelde de grote groep migranten het Texaanse dorpje Del Rio. Omdat het plaatsje de grote massa niet aankan, bivakkeren zo'n 12.000 personen onder een brug over de Rio Grande. De omstandigheden zijn er erbarmelijk: het is er heet, sanitaire voorzieningen zijn nauwelijks aanwezig en de migranten moeten hun eigen water en voedsel zien te regelen.

  Inmiddels zijn er zo'n 400 ambtenaren naar de brug gestuurd om de mensenmassa te verwerken. Circa 2000 personen zijn al naar opvangkampen gebracht. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zegt mensen die geen toestemming krijgen om de VS te blijven snel te willen uitzetten.

  "Onze grenzen zijn niet open", benadrukte een woordvoerder. "Mensen moeten deze gevaarlijke reis niet maken."

  Dat weerhoudt veel migranten er niet van de rivier bij Del Rio over te steken:

  Mensenrechtenadvocaten hebben kritiek op de versnelde procedure. Het zou mensen onmogelijk gemaakt worden om asiel aan te vragen. Haïti werd vorige maand getroffen door een aardbeving en een zware orkaan en na een moordaanslag op de president heerst er politieke onrust. Het zou daarom inhumaan zijn mensen terug te vliegen.

  De vluchtelingencrisis aan de grens ligt politiek gevoelig voor president Biden. Hij bekritiseerde zijn voorganger Trump om diens strenge beleid, maar zijn eigen aanpak lijkt een aanzuigende werking te hebben.

  Hoeveel mensen er daadwerkelijk kunnen worden teruggevlogen, hangt ook af van de bereidwilligheid van hun geboortelanden om mensen terug te nemen. Daarover lijken nog geen concrete afspraken te zijn gemaakt.