Nos nieuws

NOS Nieuws
NOS
 1. Op een kermis in Amsterdam-Zuidoost zijn gisteravond tientallen mensen met elkaar op de vuist gegaan. De politie kreeg rond 22.00 uur een melding dat er op het Anton de Komplein zeker vijftig mensen aan het vechten waren.

  Even later zagen agenten dat er inderdaad werd gevochten door een aantal mensen, die er vervolgens vandoor gingen. Een van hen gooide een vuurwapen weg dat vervolgens afging, vermoedelijk onbedoeld.

  De politie heeft twee mensen aangehouden en loste daarbij een waarschuwingsschot. In de omgeving werden het weggegooide vuurwapen en een ander wapen gevonden.

  Het is nog niet duidelijk of er mensen gewond zijn geraakt door de vechtpartij of door de kogel uit het wapen dat werd weggegooid. De politie hoopt dat getuigen daar meer over kunnen vertellen.

 2. Nu al een succes. Vanaf dit weekeinde kun je een maand lang op bijna veertig meter hoogte dwars door Rotterdam lopen, Gedeeltelijk over de daken, gedeeltelijk over een tijdelijke loopbrug die over de Coolsingel voert en duizelingwekkende vergezichten biedt.

  "We verkopen op de website speciale slots, tijdvakken waarop je de Rotterdam Rooftop Walk kunt lopen. Het is druk. Zelfs bijna uitverkocht, al zijn er vandaag nog wel kaarten", zegt Diane Borst van de Rotterdamse Dakendagen. Per kwartier mogen honderd tot maximaal honderdvijftig nieuwe bezoekers naar boven. Dat betekent dat de wandeling per dag meer dan 3200 bezoekers trekt.

  De Rotterdam Rooftop Walk is zo de blikvanger van de Rotterdamse Dakendagen. Maar er gebeurt meer, meldt Rijnmond. Vanaf woensdag 1 juni kan iedereen ook (tijdelijk) het roze dak op van Het Nieuwe Instituut in het Museumpark. Met een lange steigertrap is de 'pergola' van het museum toegankelijk. Op het dak zijn lezingen, festivals, voorstellingen en filmvertoningen.

  Rotterdamse Panorama Mesdag

  Pal daar tegenover is vanaf volgend weekend ook het dak van het gloednieuwe depot van museum Boijmans van Beuningen toegankelijk. Dat dak staat vol met bomen, die zo zijn gekweekt dat de wortels een soort pannenkoekvorm hebben en niet naar beneden groeien. Voor wie eraan twijfelt: ze hebben de drie stormen van februari glansrijk overleefd. Architect Winy Maas noemt het uitzicht vanaf het depot het "Rotterdamse Panorama Mesdag".

  En dan is er een oude bekende: het dak van het Groothandelsgebouw, bij Rotterdam Centraal. In 2016 was daar in het kader van de Rotterdamse Dakendagen een grote, witte trap tegenaan gezet. Enkele honderdduizend mensen liepen toen naar boven.

  Nu staat die trap er niet, en moet je dus gewoon via het trappenhuis of met de lift het dak op. Het dak zelf wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot 'freerun-paradijs'. Freerunners zijn hardlopers die allerlei obstakels gebruiken om stunts uit te halen.

 3. Franse reddingswerkers zetten een drone in die nagebootste orkageluiden produceert om een afgedwaalde orka vanuit de Seine weer terug naar de Noordzee te lokken. Het jonge, zieke dier zwemt al dagenlang tussen de steden Le Havre en Rouen maar het lukt hem niet om op eigen kracht de zee te bereiken.

  Hoe de orka in de Seine terecht is gekomen, is niet duidelijk. Orka's komen vaak voor in noordelijkere wateren, nabij de kusten van Schotland, IJsland en Noorwegen. Het vermoeden bestaat dat het dier vanwege zijn slechte gezondheid naar Het Kanaal is gezwommen. De Noordzee tussen Engeland en Frankrijk is een stuk rustiger dan de noordelijkere delen, en de orka kan er makkelijker naar voedsel zoeken.

  Maar het kan ook zijn dat de jonge orka zijn groep is kwijtgeraakt. De diersoort leeft normaal gesproken in groepen van twee tot tientallen orka's, hoewel mannetjes-orka's ook wel solitair leven.

  Lage overlevingskans

  Omdat de orka ernstig verzwakt is, is de kans dat hij de reddingsactie overleeft klein, aldus de Franse autoriteiten. Een reddingsschip in zijn nabijheid zou de orka al te veel stress kunnen bezorgen. Daarom hebben experts gekozen voor deze minder invasieve methode die vanaf een afstand van enkele honderden meters gemonitord kan worden.

  De Franse autoriteiten roepen mensen op om niet naar de reddingsactie te komen kijken, omdat dit de orka nog meer van streek kan maken en de operatie kan laten mislukken. De locatie van de reddingsactie is daarom ook niet bekendgemaakt.

  Bekijk hieronder beelden die de afgelopen dagen van de orka zijn gemaakt:

 4. Bewoners van woonboten op de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder vrezen een nieuwe zomer vol overlast. Voorbij scheurende speedboten en waterscooters veroorzaken schade in en aan de woonboten. Politie en gemeente willen wel optreden, maar staan machteloos. De gemeente Haarlemmermeer bezit geen boten en ook de politie kampt met een gebrek aan materieel.

  "In het hoogseizoen scheuren negen van de tien boten voorbij. Op dat moment voelen wij onze boot werkelijk een halve meter omhoog en omlaag gaan", vertelt woonbootbewoner Anneke Tiemersma uit Vijfhuizen bij NH Nieuws. "Wij hebben daardoor schade opgelopen. Het lijkt een kwestie van tijd tot de leidingen het begeven."

  "Onze boot gaat stuiteren waardoor planten, apparatuur en bijvoorbeeld schilderijen naar beneden komen", zegt een andere woonbootbewoner.

  De bewoners hebben er genoeg van, maar als ze de telefoon pakken stuiten ze op een muur van verschillende instanties. "Boten die met hoge snelheden over de Ringvaart varen, kunnen gemeld worden bij de provincie", laat Hoogheemraadschap Rijnland weten. Maar de provincie verwijst direct door: "Overlast van boten is hetzelfde als overlast in de openbare ruimte. Het lijkt me een zaak voor de politie", zegt Harriët Wijker van de provincie Noord-Holland. Ook een woordvoerder van de gemeente zegt dat de waterpolitie verantwoordelijk is voor de Ringvaart.

  Samen met Aalsmeer

  De politie patrouilleert geregeld op de vaart, maar niet elke dag: "We moeten onze schaarse capaciteit verdelen. Daarom surveilleren wij ook met partners zoals waterschappen (het Hoogheemraadschap, red.) en gemeenten op het water", zegt een woordvoerder van de politie Noord-Holland.

  Haarlemmermeer heeft onlangs met buurgemeente Aalsmeer afgesproken, dat ook Aalsmeerse handhavers op de Ringvaart mogen surveilleren. Maar dat geldt alleen voor het stuk Ringvaart tussen Leimuiden en de Nieuwe Meer in Amsterdam. Zo blijft er nog zo'n veertig kilometer Ringvaart over zonder handhavers.

  De bewoners van de woonboten in Vijfhuizen zijn er niet mee geholpen: "Het is te betreuren dat instanties naar elkaar blijven wijzen, zonder dat een van hen zich verantwoordelijk voelt", verzucht een van hen. "Hardvaarders hebben op deze manier vrij spel op de Ringvaart."

 5. De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar bij de Nederlandse grenzen 1465 valse reis-, verblijfs- en identiteitsdocumenten onderschept, blijkt uit de jaarcijfers. Dat is 10 procent meer dan in 2020, maar vrijwel gelijk aan de jaren voor de coronapandemie.

  "We hadden verwacht dat het cijfer zou dalen vanwege het beperkte reisverkeer door corona", zegt woordvoerder Robert van Kapel in het NOS Journaal op NPO Radio 1. "Maar we zagen toch een flinke toename. Dat komt bijvoorbeeld doordat allerlei migratiestromen weer op gang kwamen en mensensmokkelaars mensen met valse documenten op pad stuurden."

  Er werd vooral gesjoemeld met paspoorten en identiteitskaarten. Meestal gebeurt dit met een compleet vals document, maar paspoorten worden ook vaak vervalst door een valse personaliabladzijde aan te brengen in een authentiek paspoort.

  Daarnaast worden er zo nu en dan wel eens 'fantasiedocumenten' gevonden, zegt Van Kapel. "Dat zijn paspoorten van landen die niet bestaan. En het gebeurt ook dat mensen vinden dat ze een wereldburger zijn. Zij proberen met een 'World Passport' de grens te passeren."

  Vooral op vliegvelden

  Op vliegvelden werden de meeste vervalste documenten onderschept. Het waren er 1058, waarvan verreweg de meeste werden ontdekt op Schiphol. Eindhoven Airport staat met 99 onderscheppingen op de tweede plaats. Op de route Italië-Nederland werden de meeste nepdocumenten gevonden.

  Bij controles langs de landsgrenzen werden 287 valse papieren ontdekt. Dat zijn er meer dan in 2020, hoewel daar minder werd gecontroleerd en het aantal reisbewegingen nagenoeg gelijk bleef. Nagemaakte documenten worden bij de landsgrens steeds vaker in digitale vorm aangetroffen, bijvoorbeeld op een mobiele telefoon.

  Asielzoekers

  Het aantal frauduleuze documenten dat in aanmeldcentra voor asielzoekers werd gevonden steeg aanzienlijk, maar ligt niet hoger dan in pre-coronajaar 2019. Daarbij moet worden aangetekend dat de asielinstroom vorig jaar op het hoogste niveau lag sinds 2015. Door Syriërs werd het vaakst fraude gepleegd, constateert de marechaussee.

  De overheidsdienst traint onder meer gemeenten in het herkennen van valse papieren. "Maar het blijft zo dat smokkelaars en fraudeurs proberen om met steeds betere documenten op pad te gaan. Dat gebeurt sinds jaar en dag en dat blijft een wedloop," zegt marechaussee-woordvoerder Van Kapel.

 6. FNV Horeca wil actie ondernemen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de horeca. Volgens de vakbond krijgen zowel gasten als personeel regelmatig te maken met seksueel getinte opmerkingen, intimidatie en ongewenste intimiteiten.

  Het probleem is volgens vakbondsbestuurder Edwin Vlek dat bijna niemand in de horeca praat over seksueel grensoverschrijdend gedrag, omdat het erbij lijkt te horen. "In de kroeg is het bijna normaal dat je zegt: 'je ziet er lekker geil uit'. Dat moet je eens in de supermarkt proberen. Dan staat de hele wereld meteen op z'n kop", zegt Vlek bij AT5/NH Nieuws. "En dat terwijl iedereen weet dat het gedrag dat nu in de horeca plaatsvindt, niet altijd oké is en in ieder geval de grenzen opzoekt."

  In een hoekje geduwd

  Brechje Bevers werkte vier jaar in een Amsterdams café en kreeg geregeld te maken met seksueel getinte opmerkingen. Soms ging het verder. Zoals toen ze glazen ophaalde. "Ik vroeg aan een jongen of ik er langs mocht. Hij draaide zich om en kneep zo in mijn tieten", zegt ze. Eerst lachte ze erom, maar later vond ze het heel onprettig: "Ik besefte dat ik me bijna nog nooit zo in een hoekje geduwd voelde".

  Het afgelopen jaar kreeg FNV Horeca tientallen meldingen van medewerkers (vrouwen en mannen) die te maken hadden met seksueel grensoverschrijdend gedrag, zegt Vlek. Dat aantal nam toe na de BOOS-uitzending over de misstanden bij The Voice. "Maar echte cijfers hebben we nu niet, juist omdat er zo weinig over wordt gepraat", stelt de vakbondsman.

  Angst op de werkvloer

  Vlek overweegt een meldpunt op te zetten, waar mensen uit de horeca terechtkunnen, maar zegt ook: "het grootste probleem is de cultuur en de angst die op de werkvloer leeft op dit moment om überhaupt iets te gaan melden",

  Paul Schoormans van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet op voorhand weinig in een meldpunt. Hij wijst erop dat werknemers in de horeca altijd terechtkunnen bij een leidinggevende of een arbo-arts. Horecazaken met meer dan vijftig medewerkers zijn verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen, voegt hij eraan toe.

 7. Getooid met een zonnehoed en een mondkapje met bloemenprint verliet de 76-jarige Fusako Shigenobu vandaag de gevangenis in Tokio. Shigenobu, ook bekend als de 'keizerin van de terreur', zat 22 jaar vast voor haar betrokkenheid bij een gijzelingsactie in de Franse ambassade in Den Haag in 1974.

  Alleen haar sjaal, een keffiyeh, verwees nog naar haar verleden als oprichtster van het Japanse Rode Leger, dat in de jaren 70 een reeks terreuraanslagen pleegde in naam van de Palestijnse zaak.

  Eerst Tel Aviv, daarna Den Haag

  Een van die gewapende aanvallen vond in 1972 plaats op de luchthaven van Tel Aviv. Drie leden van de radicaal-linkse groepering schoten met automatische wapens op passagiers en personeel en gooiden handgranaten door de luchthaven. Bij de aanslag vielen 26 doden en 80 gewonden. Shigenobu, destijds 26 jaar, zou het brein achter deze aanval zijn geweest.

  Twee jaar later, in 1974, bezetten leden van het Japanse Rode Leger de Franse ambassade in Den Haag. Zij eisten de vrijlating van een ander lid dat vastzat in een gevangenis in Parijs. Vier dagen lang gijzelden ze de ambassadeur en tien medewerkers. Twee politieagenten raakten daarbij zwaargewond. Shigenobu werd verantwoordelijk gehouden voor de gijzeling, die destijds grote indruk maakte in Nederland.

  Een militair kamp op Schiphol en tanks op straat, zo verliep de gijzeling op de Franse ambassade in 1974:

  De gijzelactie eindigde toen de gevangene door Frankrijk werd vrijgelaten, en hij met de gijzelnemers en 300.000 dollar cash op een Boeing 707 van Air France naar Syrië was gezet. De Nederlander Pim Siers was de piloot op deze vlucht.

  30 jaar ondergedoken

  Interpol plaatste Shigenobu na de gijzelingsactie in Den Haag op de lijst van gezochte personen. Desondanks lukte het haar om ruim 30 jaar onder de radar blijven in het Midden-Oosten. Daar werd ze lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, eveneens een terroristische organisatie.

  Het Japanse Rode Leger bleef in de jaren 70 en 80 actief met bloedige aanslagen, gijzelingen en vliegtuigkapingen. Het terreurnetwerk geloofde in een wereldwijde socialistische revolutie via de gewapende strijd.

  Pas in 2000 werd Shigenobu opgepakt in de Japanse stad Osaka, waar ze onder een valse identiteit en vermomd als man naartoe was gereisd. Zes jaar later, in 2006, kreeg ze een gevangenisstraf van twintig jaar opgelegd voor haar betrokkenheid bij de gijzelactie in Den Haag.

  De dochter van Shigenobu en enkele tientallen aanhangers wachtten haar vandaag bij de uitgang van de gevangenis op. Na haar vrijlating bood Shigenobu ten overstaan van de pers de slachtoffers van de aanslagen van het Japanse Rode Leger excuses aan.

  "Het is een halve eeuw geleden", zei ze. "Maar we hebben schade toegebracht aan onschuldige mensen die vreemden voor ons waren, door prioriteit te geven aan onze strijd."

 8. "'Neem een kop thee of koffie en blijf kalm', zeiden die journalisten." De Oeigoer Abdurahman Hasan wist niet wat hem overkwam, toen de BBC eerder dit jaar contact met hem opnam. We willen je wat laten zien, werd hem verteld. "Het was een enorme schok", zegt hij over het moment dat hij geconfronteerd werd met een foto van zijn vrouw, die in een gevangenis in de Chinese provincie Xinjiang zit.

  "Ze is in elk geval nog in leven", zegt Hasan over de foto die in 2018 zou zijn genomen. "Mensen hadden me verteld dat ze dood was."

  Waarvoor zijn vrouw tot 16 jaar cel werd veroordeeld, blijft vaag. Aanzetten tot verstoring van de openbare orde, valt te lezen in de eerder deze week verschenen Xinjiang Police Files, de verzameling foto's en stukken over de omstandigheden waaronder grote groepen Oeigoeren opgesloten zitten. De documenten werden wereldkundig gemaakt kort voordat VN-mensenrechtencommissaris Bachelet haar bezoek aan China begon.

  Ook de moeder van Hasan, ver in de 70, zat vast. Ze werd op een ijzeren stoel gezet en 15 of 16 uur gemarteld, gaat hij verder. Ook de beschuldigingen tegen haar laten zich moeilijk verifiëren: vrije nieuwsgaring in de regio is zo goed als onmogelijk. Maar het verhaal is in lijn met getuigenissen die Oeigoeren eerder deelden met de NOS.

  De moeder van Hasan zou inmiddels zijn vrijgelaten. "Ze is weer thuis, maar draagt geen hoofddoek meer", zegt Hasan, die nu in Amsterdam woont.

  Ook Mihrigul Musa bladerde door de duizenden foto's die eerder deze week verschenen na een ongekende hack van politieservers in Xinjiang. "Ik durfde eerst niet, bang mijn broer of moeder tegen te komen." Musa woont in Noorwegen, en kreeg bij een eerder lek al een inkijkje in wat haar familieleden en vrienden is overkomen.

  "Het gaat om twee neven, oude buren, mijn oude scheikundedocent", zegt ze. Hun straffen liepen sterk uiteen. Van vijf jaar voor 'religieus extremisme', het dragen van een baard bijvoorbeeld, tot elf jaar en elf maanden voor het 'verstoren van de openbare orde', staat in de documenten. "Zij hebben nog geluk gehad", verzucht Musa. "Vanaf 2019 gingen de straffen nog verder omhoog."

  Ze zegt dat VN-commissaris Bachelet alleen maar door de straten hoeft te lopen om een idee te krijgen van de schaal van de veroordelingen. "Achter bijna elke deur missen wel mensen omdat ze zijn gearresteerd", zegt ze. "Het is onmogelijk daar je ogen voor te sluiten."

  Stad op slot

  In Konasheher, waar Musa vandaan komt, zat in 2018 zo'n 12 procent van de bevolking vast. Bachelet bezoekt de regio Kashgar, waarin ook Konasheher ligt, tijdens haar bezoek dat al sinds 2018 in de steigers staat. Maar spontane ontmoetingen zijn onmogelijk, officieel vanwege corona.

  Los daarvan: een substantieel aantal Oeigoeren is in de jaren na 2019 vrijgekomen uit heropvoedingskampen. Een onbekend aantal mensen is gedwongen tewerkgesteld of zit voor langere tijd in zwaardere detentie. Wat Bachelet daarvan te zien krijgt, is onduidelijk. Tot nu toe zijn er geen mededelingen gedaan over haar precieze agenda. Uit de hoofdstad Ürümqi kwamen deze week berichten naar buiten dat delen van de stad op slot zitten.

  Eind 2020 maakte correspondent Sjoerd den Daas voor Nieuwsuur deze reportage over het lot van de Oeigoeren:

  "De overheid zorgt ervoor dat er geen ontmoetingen plaatsvinden die niet vooraf zijn goedgekeurd", weet Philip Alston. Hij bracht als onafhankelijk mensenrechtenrapporteur meerdere bezoeken aan China, ook voor de VN.

  Zijn medewerkers werden scherp in de gaten gehouden: "Toen een van mijn collega's kwam inchecken, was er iemand in de hotelkamer die zei dat hij de telefoon aan het repareren was", vertelt hij. "Ik ben er zeker van dat de telefoons in de kamer van de Hoge Commissaris ook 'gerepareerd' zijn." Dan, serieuzer: "Contacten die ik wilde spreken werden geïntimideerd, of uit mijn buurt gehouden."

  Bachelet zei dat van een onderzoek geen sprake kan zijn tijdens deze zesdaagse trip. Alston noemt het waardevol dat ze toch is gegaan. "Het plaatst China, Xinjiang in het bijzonder, in de schijnwerpers."

  Hasan is daar niet van overtuigd. "China zal haar nooit laten zien hoe het leven in Oost-Turkestan echt is", zoals Xinjiang door een deel van de Oeigoerse gemeenschap wordt genoemd. "Als ik Bachelet zou kunnen vergezellen zou ik haar de concentratiekampen laten zien. Ik heb contact gezocht, maar nooit iets terug gehoord."

 9. Vanwege de enorme vraag naar personeel op de arbeidsmarkt wordt van alles geprobeerd om het werk toch gedaan te krijgen: parttimers die meer uren gaan werken, de inzet van arbeidsmigranten en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, Nog een mogelijkheid is om ouderen die tegen hun pensioen aanzitten of al met pensioen zijn, aan te sporen om door te werken of opnieuw aan de slag te gaan.

  "De AOW-leeftijd is natuurlijk al verhoogd, maar waar meer aandacht voor nodig is, is het combineren van pensioen en werk", zegt Kène Henkens, hoogleraar Pensioensociologie verbonden aan demografisch instituut NIDI en het UMCG. "Op hogere leeftijd iets blijven doen op de arbeidsmarkt is zeker een deel van de oplossing voor de krapte."

  'Actievere rol werkgevers'

  "Het mooie van Nederland is dat we een goed pensioenstelsel hebben, daardoor is er minder noodzaak om op hogere leeftijd te werken. Maar je moet mensen wel stimuleren om dit vrijwillig te doen. Werkgevers moeten hierin een actievere rol vervullen", aldus Henkens.

  In sommige landen werken ouderen al veel vaker, zoals in IJsland en Japan:

  Initiatief komt nu nog van werknemer

  Volgens socioloog Henkens moet in Nederland het initiatief op dit moment nog vanuit de werknemer zelf komen als die na het bereiken van de pensioenleeftijd verder wil werken. "Werkgevers zijn heel terughoudend. Er is sprake van koudwatervrees: wat als iemand ziek wordt? Maar als ze werknemers op de drempel van pensioen bijvoorbeeld uitnodigen voor een gesprek over langer blijven werken, dan denk ik dat substantiële aantallen hier best voor te porren zijn."

  Een transportbedrijf uit Holten vraagt chauffeurs al of ze na pensionering parttime willen werken. De 74-jarige Wim Huzen doet dat graag:

  Als gepensioneerden blijven werken, doen ze dat meestal parttime. Henkens adviseert werkgevers om flexibel te zijn. "Misschien wil iemand in de zomer drie maanden vrij, daarover moet je met elkaar in gesprek. Maar het automatisme dat iemand met pensioen gaat en weg is, dat moeten we doorbreken."

 10. Legale gokwebsites schieten tekort in het beschermen van gokkers in Nederland, concludeert KRO-NCRV-onderzoeksprogramma Pointer.

  Sinds 1 oktober vorig jaar is het legaal om te gokken bij door de Nederlandse staat goedgekeurde goksites. Deze sites moeten er actief voor zorgen dat consumenten niet verslaafd raken, maar daar komt in de praktijk volgens Pointer weinig van terecht.

  Het programma sprak met een aantal gokverslaafden die weinig in de weg werd gelegd om door te blijven gokken. Zo kon een zogenoemde probleemspeler bij een van de aanbieders ruim 40.000 euro vergokken zonder dat er werd ingegrepen. Deze speler speelde ook bij een andere aanbieder die hem 15.000 euro liet vergokken terwijl volgens Pointer duidelijk was dat hij een probleemspeler was.

  Bewust laten doorspelen

  De 15.000 euro vergokte de probleemspeler bij Toto, een bedrijf van de Nederlandse Loterij. Directeur van de Nederlandse Loterij Niels Onkenhout zei dat het bedrijf de klant bewust liet doorspelen, in de hoop dat hij dan weer een 'gewone' recreatieve gokker zou worden. "Anders gaat de speler naar ergens anders, of naar de illegaliteit."

  Ook andere spelers werden niet gestopt door gokbedrijven of ze kregen een waarschuwingsmailtje met de vrijblijvende vraag of ze zeker wisten dat ze door wilden gaan. Het probleem is ook bij verslavingsdeskundigen bekend. In het programma vertelt onderzoeker Tony van Rooij van het Trimbos-instituut dat spelers nu onvoldoende beschermd worden.

  Zorgen bij politiek

  De Tweede Kamer maakt zich al langer zorgen over deze praktijken. Minister Weerwind (Rechtsbescherming) liet al eerder weten in te willen grijpen. Een van de problemen is ook dat spelers op dit moment bij een andere site door kunnen gokken als ze op één site bijvoorbeeld aan hun - zelf ingestelde - limiet zitten.

  Weerwind schreef op 21 april in een brief aan de Kamer dat er eerder vanuit privacyoverwegingen niet voor is gekozen om het gedrag van afzonderlijke spelers en hun speellimieten over alle aanbieders heen te volgen. Nu wordt onderzocht of dit toch kan worden gedaan.

 11. Het begon in Engeland, Frankrijk en België. En de afgelopen weken zijn er ook in Nederland meldingen van needle spiking: gedrogeerd worden met een injectienaald tijdens het uitgaan. Maar elk bewijs ontbreekt.

  Hoeveel van dit soort meldingen er in heel Nederland zijn, kan de landelijke politie niet zeggen. "Dat proberen we wel in kaart te brengen, het heeft onze aandacht", zegt een woordvoerder, die benadrukt dat het nog maar de vraag is of er bij die meldingen ook daadwerkelijk sprake is geweest van drogeren via een naald.

  Er zijn echt makkelijkere manieren om iemand te drogeren, zegt Ruben van Beek van het Trimbos Instituut. "Als dader moet je een naald meenemen, die bij iemand er in stoppen, vervolgens de naald weer verstoppen en bij dit alles niet gezien worden. En middelen als GHB lenen zich niet voor het inspuiten met een injectienaald."

  Van Beek heeft dan ook geen reden om aan te nemen dat dit in Nederland op grote schaal gebeurt. "Ik denk dat mensen in het uitgaansleven niet heel bang hoeven te zijn."

  Extra beveiliging en meldpunt

  Toch worden her en der maatregelen getroffen. Extra beveiligers en personeel vragen om alert te zijn, veel meer dan dat is niet mogelijk, zegt Koninklijke Horeca Nederland. "Omdat er zo weinig bekend is over het hoe en wat van 'needle spiking', is het moeilijk anticiperen."

  Café Bubbles in Alkmaar onderneemt wel actie. Vorig weekend verscheen er op Facebook het verhaal van een meisje dat zei daar geprikt te zijn en onwel te zijn geworden. Eigenaar Gary van der Heuvel: "Naar aanleiding daarvan fouilleren we nu iedereen bij binnenkomst. Tassen, jassen, broekzakken." Buiten staan extra beveiligers en binnen houdt een extra portier alles in de gaten. "We hebben ons personeel wel geïnstrueerd dat ze oplettender moeten zijn."

  Of er daadwerkelijk een prikincident heeft plaatsgevonden in café Bubbles is nog niet duidelijk, het onderzoek loopt.

  In studentenstad Groningen is een meldpunt opgericht voor misstanden in het uitgaansleven, na berichten over needle spiking. En de eerste meldingen zijn al binnen, weet 'nachtburgemeester' Merlijn Poolman. Maar hij laat in het midden om hoeveel meldingen het gaat, ook omdat de meldingen over verschillende onderwerpen gaan. "De informatie van de binnengekomen meldingen nemen wij mee voor de overlegmomenten met de politie, GGD en de gemeente"

 12. Goedemorgen! Webwinkels moeten maatregelen nemen tegen neprecensies en op het filmfestival van Cannes wordt de Gouden Palm uitgereikt voor de beste film.

  Eerst het weer: er zijn wolken en opklaringen en met name in het noorden kan een buitje overtrekken. Bij een stevige noordwestenwind wordt het 15 tot 18 graden. De komende dagen blijft het vrij fris met soms een bui. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur weer iets omhoog en draait de wind.

  Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Wat heb je gemist?

  De verstrengeling tussen oliebedrijven Shell en ExxonMobil en de Nederlandse overheid rondom de gaswinning in Groningen blijkt nog groter dan gedacht. Dat valt te lezen in tot nu toe vertrouwelijke notulen van het zogenoemde gasgebouw (waarin de drie partijen samenwerken bij de winning en verkoop van gas), die in handen zijn van de NOS.

  Niet alleen stemden topambtenaren en de oliebedrijven hun communicatie naar buiten toe voortdurend op elkaar af, ook probeerden beide partijen te voorkomen dat de gaskraan dichtging.

  Ook valt in de notulen te lezen dat niet alleen vertegenwoordigers van de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij), Shell en ExxonMobil tien jaar geleden grote moeite hadden om snel te reageren op nieuwe inzichten over aardbevingen in Groningen. Dat gold ook voor hoge ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken. Zij namen adviezen over de groeiende onveiligheid door aardbevingen niet direct serieus.

  Ander nieuws uit de nacht:

  En dan nog even dit:

  Rotterdam heeft een nieuwe attractie: tijdelijk kan je over daken in het centrum lopen en de Coolsingel oversteken op bijna 30 meter hoogte. De zogeheten Rooftop Walk opende gisteren. Het project is bedoeld om het gebruik van daken onder de aandacht te brengen.

  Fijne zaterdag!