Nos nieuws

NOS Nieuws
 1. Het vliegveld van Sint-Maarten ontvangt 50 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) voor het herstel van de terminal. Het Princess Juliana International Airport raakte in 2017 door de orkanen Irma en Maria zwaar beschadigd.

  Ten tijde van orkaan Irma was het vliegveld al uit voorzorg gesloten. Vervolgens duurde het ruim een maand voordat de luchthaven weer open kon voor commerciële vluchten. Veel voorzieningen, waaronder de terminal en de luchtverkeersleidingstoren, zijn nog niet hersteld.

  Het EIB verstrekt namens de Europese Unie leningen voor de lange termijn, bedoeld om EU-doelstellingen in Europa en daarbuiten te behalen. Het verbinden van lidstaten door investeringen in infrastructuur is daar onderdeel van.

  Ook de Wereldbank heeft geld uitgeleend voor herstel van de terminal. Die organisatie beheert een door Nederland gefinancierd trustfonds van 470 miljoen euro, bedoeld voor hulp aan Sint-Maarten.

  Toerisme

  Zodra het miljoenenproject is afgerond, moet het vliegveld 2,5 miljoen reizigers per jaar kunnen verwerken. De luchthaven geldt als hub voor de regio, met vluchten naar onder meer Sint-Eustatius, Saba en de Britse Maagdeneilanden. Ook zijn er verbindingen met Nederland en de VS.

  Het herstel van de luchthaven moet het aantal vakantiegangers op het Caribische eiland een boost geven. Toerisme geldt als de belangrijkste inkomstenbron voor Sint-Maarten.

  Minister van Financiën Ardwell Irion is blij met de toegezegde miljoenen. In een reactie zegt hij dat herstel van het vliegveld een positief effect op de economie en leefbaarheid van het eiland zal hebben.

  Kritiek op wederopbouw

  Vanuit Sint-Maarten en de Tweede Kamer klinkt er kritiek op de wederopbouw, omdat het te traag zou verlopen. De Ombudsman Sint-Maarten stelde onlangs dat twee jaar na orkaan Irma slechts tien procent van de huizen gerepareerd was. Volgens minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ligt dat aantal hoger.

  De traagheid komt volgens de minister vooral door de politici van Sint-Maarten zelf, schrijft Caribisch Netwerk. Zo zou het anderhalf jaar hebben geduurd voordat het Nederlandse aanbod om te helpen bij het herstel van de luchthaven werd aanvaard.

  Ook zou de politieke instabiliteit voor verdere vertragingen kunnen zorgen, vreest Knops. Onlangs viel voor de negende keer sinds 2010 het kabinet van Sint-Maarten. Dat was het jaar dat het een zelfstandig land binnen het Nederlandse koninkrijk werd.

 2. Het strengere snorfietsbeleid in Amsterdam heeft resultaat. Helm op en snorfiets op de rijbaan moesten de hoofdstad sinds april dit jaar verkeersveiliger maken en uit een eerste evaluatie die is aangeboden aan de gemeenteraad blijkt dat dat het geval is.

  Het aantal ongelukken met snorfietsen is flink gedaald. Voorheen gebeurden er tussen april en oktober zo'n 100 ongelukken met letsel waarbij een snorfiets betrokken was. Dit jaar waren dat er nog maar 30.

  Ook blijkt uit metingen dat er minder conflicten zijn tussen snorfietsen en andere weggebruikers, vooral fietsers. Het gaat dan om bijna-aanrijdingen of woordenwisselingen en ruzies.

  Van de snorfietsers binnen de ring A10 rijdt nu 80 procent op de rijbaan en 85 procent draagt een helm. Van april tot en met oktober zijn er 4270 boetes uitgedeeld aan snorfietsers die dat niet deden.

  Minder snorfietsen

  Wel is het aantal geregistreerde snorfietsen in Amsterdam flink gedaald: van 37.000 naar 26.000. Ook het aantal verplaatsingen met een snorfiets is afgenomen, met ongeveer de helft. Een deel van de gebruikers is overgestapt op de bromfiets, want het aantal verplaatsingen met de bromfiets steeg met 16 procent. Waarschijnlijk komt dat doordat een brommer op de rijbaan harder mag dan een snorfiets: 45 in plaats van 25 kilometer per uur.

  Het strengere snorfietsbeleid in Amsterdam ging op 8 april dit jaar in. Tot 3 juni werden er alleen waarschuwingen uitgedeeld, daarna ook boetes van 95 euro per overtreding. Andere steden zoals Utrecht, Den Haag en Rotterdam kijken met interesse naar de stap.

 3. Een grote brand bij een papierrecyclingbedrijf in Swalmen veroorzaakt veel rookoverlast. Volgens de brandweer gaat het blussen moeizaam en kan het nog uren duren. Er zijn geen gewonden gevallen.

  De brand brak rond 11.15 uur uit in een loods vol balen geperst papier, schrijft 1Limburg. Om die te kunnen blussen, worden de balen een voor een naar buiten gereden door een heftruck. Daarna worden ze uit elkaar getrokken en geblust, waarbij veel rook vrijkomt.

  De brandweer adviseert omwonenden om ramen en deuren te sluiten. Ook wordt onderzocht of automobilisten op de A73 ter hoogte van Swalmen last hebben van de rook, meldt een woordvoerder van Veiligheidsregio Midden-Limburg.

 4. De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dienen in de impeachment-zaak tegen president Trump twee aanklachten tegen hem in: een wegens machtsmisbruik en een voor tegenwerking van het Congres.

  Trump is een gevaar voor onze democratie en nationale veiligheid, zei de voorzitter van de justitiecommissie van het Huis, de Democraat Jerrold Nadler. "De komende verkiezingen zijn in gevaar. Dat is waarom we nu in actie moeten komen."

  Nadler doelt op de druk die Trump op Oekraïne zou hebben uitgeoefend om een corruptieonderzoek in te stellen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Als Oekraïne zo'n onderzoek niet zou starten zou het militaire steun mislopen die het Amerikaanse Congres al had toegezegd.

  Ook zou Trump het onderzoek door het Huis van Afgevaardigden, een van de twee kamers van het Amerikaanse Congres, naar deze beschuldigingen hebben tegengewerkt.

  Reactie Trump

  Trump heeft op Twitter gereageerd. Hij noemt het aanklagen van een president die volgens hem de sterkste economie in de geschiedenis van de VS tot stand heeft gebracht en niets verkeerd heeft gedaan "je reinste Politieke Waanzin".

  De Democraten hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De verwachting is daarom dat het Huis volgende week met de aanklachten zal instemmen.

  De zaak gaat daarna naar de Senaat, de andere kamer van het Congres, die als rechtbank zal optreden. In de Senaat hebben de Republikeinen een meerderheid.

 5. Staatssecretaris Broekers-Knol vindt het "buitengewoon spijtig" dat haar afspraak met de Marokkaanse ambassadeur vorige week niet is doorgegaan. Maar ze vindt ook dat we het niet groter moeten maken dan het is. "Die dingen kunnen gebeuren", zei ze tegen een zeer kritische Tweede Kamer.

  Broekers zou vorige week donderdag met de Marokkaanse ambassadeur praten over de problemen rond migratie en het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers door Marokko, maar de ambassadeur zegde die afspraak op het laatste moment af.

  De staatssecretaris zei in het vragenuur in de Kamer dat het hele kabinet eraan werkt om de relatie op allerlei gebieden met Marokko te verbeteren en dat Buitenlandse Zaken en Justitie daarin "stap voor stap" samen optrekken, maar dat het een complex probleem is. Volgens haar heeft terugkeer van Marokkanen die hier niet mogen blijven een hoge prioriteit.

  Genant

  In de Kamer waren veel fracties slecht te spreken over het optreden van Broekers, die ze ook verweten geen antwoorden te geven op vragen. PvdA-woordvoerder Kuiken noemde het genant "dat de VVD-staatssecretaris faalt een afspraak te maken met de ambassadeur".

  Ze vroeg zich af of de gesprekken met Marokko over terugkeer van asielzoekers niet in handen van Buitenlandse Zaken moeten worden gelegd. "We kunnen dit niet blijven verprutsen", zei ze.

  SP-Kamerlid Jasper van Dijk karakteriseerde de situatie als "een puinhoop". En Van Ojik van GroenLinks zei dat de staatssecretaris zelf begonnen is twijfel te zaaien over de vraag of Marokko wel met haar wil praten en dat ze de controle kwijt lijkt te zijn.

  Daadkracht

  Woordvoerder Van Toorenburg van regeringspartij CDA noemde het ongemakkelijk dat coalitiepartner VVD "stampvoetend zegt wat er allemaal moet gebeuren, maar dat door de staatssecretaris niet adequaat wordt opgetreden om dat voor elkaar te krijgen". Van Toorenburg pleitte voor "daadkracht".

  VVD-Kamerlid Becker richtte haar kritiek vooral op Marokko. Ze vindt dat "de tijd van lief vragen nu echt voorbij is" en dat het kabinet ook moet dreigen met tegenmaatregelen. PVV-Kamerlid Emiel van Dijk noemde het "schandalig hoe Nederland te kakken wordt gezet door Marokko en hoe de staatssecretaris daar haar oren naar laat hangen". Ook volgens SGP-Kamerlid Stoffer zet Marokko Nederland "gewoon in zijn hemd".

 6. De Eerste Kamer wil de spoedwet stikstof toch nog voor het kerstreces behandelen. Dat hebben de woordvoerders vandaag besloten. Minister Schouten moet vooraf nog wel een stapel vragen beantwoorden over de juridische houdbaarheid, garanties voor natuurgebieden en voorrang voor woning- boven wegenbouw.

  Het kabinet hoopt dat de wet nog dit jaar wordt aangenomen, zodat de bouw snel kan worden vlot getrokken. Maar de oppositie trapte vorige week op de rem.

  Vanmiddag besloot een meerderheid om komende maandag te bekijken of alle schriftelijke vragen naar tevredenheid zijn beantwoord en het debat alvast 'met potlood' voor dinsdag in de agenda te zetten. Het is de bedoeling er nog dezelfde dag over te stemmen.

  GroenLinks

  De spoedwet stikstof is vorige week aangenomen door de Tweede Kamer. Behalve de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden de SGP, 50Plus en het lid Haga voor.

  Of de wet het in de Eerste Kamer gaat halen, is nog onzeker. De coalitie heeft daar, ook met de stemmen van de SGP en 50Plus, geen meerderheid. Minister Schouten en minister Hoekstra zijn inmiddels bij fractievoorzitters in de Tweede Kamer aan het peilen of zij nog overgehaald kunnen worden. Zij zijn vanmiddag bij onder anderen Klaver van GroenLinks langsgeweest.

  Het blijft niet bij deze spoedwet. De commissie-Remkes, die het kabinet heeft ingesteld om advies te geven over de stikstof-problematiek, is nog volop aan het werk.

  De commissie onder leiding van oud-minister Remkes, die inmiddels ook waarnemend burgemeester van Den Haag is, bracht in september al een advies uit voor de korte termijn. Op basis daarvan is onder meer besloten om de maximumsnelheid te verlagen naar 100 kilometer per uur. Die maatregel gaat in maart in.

  Remkes komt naar verwachting vrijdag met een tweede advies, over de weidegang van koeien. Nu moeten boeren eigenlijk een vergunning aanvragen om hun koeien naar buiten laten. De adviescommissie zei in het eerste advies dat er een gedoogstatus moet blijven bestaan, want koeien in de wei veroorzaken minder stikstofuitstoot dan koeien op stal. Deze week komt er een extra advies over al dan niet verplicht weiden van vee.

  Een derde advies, over de luchtvaart, verschijnt naar verwachting in de eerste week van januari. Eerder zei Remkes dat voor het eind van dit jaar klaar kon zijn, maar dat lukt net niet. In dit advies zal het ook gaan over natuurvergunningen voor Schiphol, Lelystad Airport, Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport, Groningen Airport Eelde en Eindhoven Airport. Volgens milieuorganisaties hebben de luchthavens ten onrechte niet zo'n vergunning. Remkes moet daar duidelijkheid over geven.

  In mei komt het vierde advies van de commissie-Remkes, over de aanpak van het stikstofprobleem op de lange termijn. Dat zal naar verluidt vooral gaan over mogelijke maatregelen voor de industrie en scheepvaart.

 7. Animal Rights heeft beelden naar buiten gebracht van vermeende misstanden bij konijnenfokkers. De organisatie voor dierenwelzijn filmde bij negen fokkers in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel.

  Te zien is hoe meerdere konijnen bij elkaar zitten in kooien met gaas als bodem. "Deze kooien zijn alleen te vergelijken met de inmiddels verboden legbatterijen voor hennen", zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights.

  Op sommige beelden zijn ook dode, zieke en stervende dieren te zien tussen levende konijnen. Andere konijnen hebben verwondingen aan hun poten of beschadigde oren. De beelden zijn gemaakt tussen oktober vorig jaar en november dit jaar.

  'Volgens de regels'

  Een konijnenfokker uit Overijssel reageert boos. "Ik werk gewoon volgens de regels", zegt hij tegen RTV Oost. Volgens de fokker heeft Animal Rights in één deel van de hokken gefilmd en is daardoor een verkeerd beeld geschetst.

  "In andere delen van het bedrijf hebben de konijnen veel meer ruimte. De activisten zijn vlak voor aflevering van de dieren binnen geweest, daardoor zijn de konijnen op hun grootst en lijken de hokken wat voller."

  Dat beaamt Arie Kool van brancheorganisatie LTO Nederland. "Het zijn vervelende en nare beelden, maar het is met het doel om ons zwart te maken." Hij benadrukt tegen RTV Oost dat de konijnenfokkers zich gewoon aan de regels houden.

  Dat de activisten op de boerderij hebben ingebroken, gaat volgens Kool veel te ver. Hij raadt de konijnenfokkers aan om aangifte te doen. Het is nog niet duidelijk of LTO stappen tegen de dierenactivisten neemt.

 8. De politie is op zoek naar de herkomst van een grote partij vals geld. Die werd aangetroffen in de buurt van Winterswijk.

  Het gaat om Amerikaans papiergeld, verpakt in stapeltjes. Als het geld echt zou zijn, zou het een waarde hebben van 430.000 dollar. De politie heeft het nepgeld in beslag genomen.

 9. De politie heeft een man aangehouden voor een steekpartij in 2010 die de 25-jarige Richard Houtveen het leven kostte. De verdachte is een 42-jarige man uit Woerden. Hij werd vrij snel na de dood van Houtveen ook al aangehouden in verband met de zaak, maar tot vervolging kwam het toen niet.

  Houtveen werd in juli 2010 gedood in het centrum van Nieuwegein. Hij had daar op een groot scherm de finale van het WK voetbal gekeken. Daarna raakte hij betrokken bij een ruzie op straat en werd hij in zijn hart gestoken. Hij overleed in een ziekenhuis. Er werd niet duidelijk wie had gestoken.

  Sinds 2017 houdt het coldcase-team van de politie Midden-Nederland zich met de zaak bezig. Er kwam nieuwe informatie binnen door eigen onderzoek en onder meer tv-programma Opsporing Verzocht besteedde daar aandacht aan.

  Toch geen straatruzie?

  Mogelijk ging het toch niet om een uit de hand gelopen straatruzie, maar was Houtveen wel degelijk het doelwit van de steekpartij. Over een motief meldt de politie overigens niets. Het afgelopen jaar deed de politie verschillende keren onderzoek in het centrum van Nieuwegein. Mede daardoor is de verdachte nu opnieuw aangehouden.

  Het coldcase-team is daar blij over: "We hebben nauw contact onderhouden met de familie. Voor hen is het altijd onverteerbaar geweest dat er niemand veroordeeld is voor de dood van Richard. We hopen dat voor hen aan die onzekerheid nu eindelijk een einde gaat komen."

 10. Vanwege bosbranden is de luchtkwaliteit boven Sydney bij vlagen vergelijkbaar met die van steden als New Delhi of Peking. "Je krijgt last van je keel als je langer dan een kwartier buiten bent", zegt de Nederlander Beau Huizenga, die in de Australische miljoenenstad woont.

  Sinds eind november gaat de staten New South Wales en Victoria gebukt onder smog. Die wordt veroorzaakt door een groot aantal bosbranden. De verwachting is dat de situatie de komende tijd alleen maar verslechtert.

  De iconische gebouwen van Sydney waren vandaag opnieuw gehuld in smog:

  De concentratie fijnstof in de lucht was vandaag elf keer hoger dan het niveau hazardous (schadelijk), schrijft de Britse krant The Guardian. De luchtvervuiling is een gevaar voor de gezondheid, benadrukt het ministerie voor Volksgezondheid. Iedereen wordt geadviseerd binnen te blijven. Zo'n lange periode van smog is volgens het ministerie ongekend.

  De dikte van de rook hangt af van de stand van de wind. Daardoor wisselt de ernst van de luchtvervuiling van dag tot dag. "Vandaag leek het wel de start van de apocalyps", zegt de 33-jarige Huizenga. "In de hele stad hing vanmorgen een dikke mist."

  Vanuit zijn kantoor maakte de Nederlander deze foto's. Links is de situatie vanmorgen en rechts een paar uur later.

  Op allerlei plekken in de stad gaan spontaan rookmelders af door de rook. Onder meer een brandweerstation en de redactie van de krant Sydney Morning Herald werden ontruimd. Veerboten mochten niet afvaren vanwege de slechte zichtbaarheid.

  35 sigaretten

  "Je kunt de schade vergelijken met het roken van 35 sigaretten per dag", zegt correspondent Eva Gabeler. "Het voelt onwerkelijk om in een stad als Sydney asdeeltjes te vinden op mijn kleding en pijn aan mijn keel te hebben aan het eind van de dag."

  Ook de stank is heftig. "Als de wind vanuit het brandgebied komt, ruikt het alsof je boven een kampvuur hangt", zegt Huizenga. Die lucht komt ook huizen binnen. Zoals bij de Nederlander, die samen met zijn vriendin nu drie jaar in Sydney woont.

  "Vorige week hebben we twee dagen rook in huis gehad. Ons huis is niet zo goed geïsoleerd, dus het kwam gewoon door de kieren naar binnen." Een aantal keer was de eerste gedachte toen ze wakker werden: ons huis staat in brand.

  De Nederlander hoort ook van Australische vrienden dat zij dit nog nooit in zulke mate hebben meegemaakt. "Er zijn dagen geweest dat het heel de dag door as regent. Het wordt in je ogen geblazen en belandt in je drankje als je buiten bent."

  Mondkapjes

  Volgens correspondent Gabeler heeft de spoedeisende hulp zeker 25 procent meer mensen opgenomen vanwege rookgerelateerde klachten. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met astma die niet meer goed kunnen ademhalen.

  Huizenga rijdt elke werkdag met een scooter naar zijn kantoor. Hij overweegt om een gasmasker of mondkapje te kopen. "Maar daar moet ik me we wat verder in verdiepen, want ik begrijp dat zo'n masker alleen werkt als er een goede stoffilter in zit."

  Door de ruim honderd natuurbranden is inmiddels een gebied van 2,9 miljoen hectare afgebrand. The Guardian heeft een interactief kaartje waarop je kunt vergelijken hoe groot dit gebied is.

  De aanhoudende droogte, ook in de winter, hebben ertoe geleid dat de branden zo talrijk zijn geworden. Ten noordwesten van Sydney zijn de brandhaarden als het ware samengesmolten tot een grote brand. En omdat het voorlopig niet lijkt te gaan regenen, vreest de brandweer dat het vuur zich zal uitbreiden naar dichter bevolkt gebied.

  Bovendien is de zomer nog maar net begonnen, zegt Huizenga tot slot. De komende maanden wordt het vrijwel elke dag 30 graden of warmer. "Regen zou dus een mooi kerstcadeautje zijn."

 11. De NPO heeft onvoldoende de mogelijkheid om de verschillende omroepen aan te spreken op de uitgaven die ze doen. Dat komt doordat de wetgever onvoldoende heeft stilgestaan bij de uitvoerbaarheid van zo'n aanpak. Dat is een van de bevindingen in een rapport van de Algemene Rekenkamer.

  De Rekenkamer onderzocht de doelmatigheid van de publieke omroep. 'Hilversum' krijgt jaarlijks 850 miljoen euro van het kabinet voor het maken van programma's. Sinds 2016 heeft de NPO de wettelijke opdracht om daarbij de kosten nadrukkelijk in de hand te houden.

  De onderzoekers constateren dat van doelmatige controles in de praktijk nog niet veel terechtkomt. Het is ook een beetje een onmogelijke opdracht, schrijven ze, want de omroepen als NOS, BNNVARA, AVROTROS en KRONCRV zijn inhoudelijk onafhankelijk. "Dat maakt het voor de NPO lastig om omroepen aan te spreken op de prestaties die zij leveren met een bepaald budget."

  Ook blijken de omroepen vaak niet bereid om tot in detail inzicht te geven in de kosten van hun programma's. Er is interne weerstand tegen het sturen op doelmatigheid.

  Sportrechten uitzondering

  Uitzondering vormt de aanschaf van rechten voor sportuitzendingen. De Rekenkamer noemt het opvallend dat de NPO daarbij wel een duidelijke afweging maakt of de kosten opwegen tegen het doel dat er met de uitzendingen wordt bereikt. Dat heeft ertoe geleid dat een voetbalcompetitie als de Champions League al een aantal jaren niet meer bij de publieke omroep is te zien.

  De Rekenkamer is ook kritisch over constructies, waarbij bekende presentatoren hun programma's laten maken door productiemaatschappijen waar ze zelf eigenaar van zijn. Voorbeelden daarvan zijn Jeroen Pauw en Floortje Dessing.

  Er bestaat daardoor "slecht zicht op het honorarium van presentatoren. Er is immers niet meer goed vast te stellen welke prestatie tegenover welke beloning staat", schrijven de onderzoekers.

  Nieuws is goedkoop

  De Rekenkamer maakte een overzicht van de kosten van programmagenres, afgemeten aan het aantal kijkers dat ze trekken. Daaruit blijkt dat nieuwsuitzendingen tot de goedkoopste behoren. De programmakosten daarvan bedroegen vorig jaar 47 euro per kijker. Programma's in de categorie religie waren veruit het duurst: 489 euro per kijker.

  Minister Slob moet nog eens kijken of de NPO wel voldoende instrumenten heeft om te sturen op doelmatigheid, is een van de aanbevelingen van de Rekenkamer. Er moet duidelijker worden welke soort programma's prioriteit hebben en hoeveel ze mogen kosten.

  Het aantal programma's dat niet door de omroepen zelf, maar door commerciële productiebedrijven wordt gemaakt, moet niet verder stijgen. Minister Slob wil dat wel, maar volgens de Rekenkamer brengt dat aanzienlijke risico's met zich mee. "Uitbesteding brengt flink hogere kosten met zich mee, zonder dat duidelijk is of daar ook betere prestaties tegenover staan."

  Reactie van NPO

  Volgens NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman schetst de Rekenkamer een realistisch beeld en laat dat vooral zien hoe complex het omroepbestel is. Dat het sturen op doelmatigheid nog niet overal perfect gaat, ziet de NPO ook, maar er wordt serieus aan gewerkt, meldt zij.

  De NPO erkent dat er presentatoren zijn die een eigen productiemaatschappij hebben naast hun overeenkomst met een omroep voor presentatiewerkzaamheden. De omroepen moeten ervoor zorgen dat het geldende maximum niet wordt overschreden, laat Rijxman weten, en als er aanleiding toe is, vraagt de NPO de omroepen om financiële gegevens.

 12. De zangeres van het Zweedse popduo Roxette, Marie Fredriksson, is overleden, melden Zweedse media. Fredriksson was al enige tijd ziek. Ze stierf gisterochtend op 61-jarige leeftijd.

  Fredriksson vormde met Per Gessle het duo Roxette, dat eind jaren 80 doorbrak met hits als The Look en Listen to your heart. Andere bekende nummers zijn It must have been love, Joyride en Fading like a flower.

  Gessle reageert in een verklaring verslagen op het overlijden van Fredriksson. "Het voelt als pasgeleden dat Marie en ik in mijn appartementje zaten en het over onze dromen hadden", wordt hij geciteerd door de krant Aftonbladet. "En wat een geweldige droom hebben we gedeeld."

  Bij Fredriksson werd in 2002 een hersentumor geconstateerd. Ze werd behandeld, herstelde en ging vervolgens nog jaren op tournee. Daarmee stopte Roxette ruim drie jaar geleden, vanwege gezondheidsproblemen van Fredriksson.