Nos nieuws

NOS Nieuws
 1. Mogelijk komen er nieuwe maatregelen om de effecten van de droogte te beperken. De incidentele en plaatselijke buien bieden een paar dagen beperkt verlichting, maar deskundigen verwachten dat de effecten van de droogte volgende week weer groter worden.

  Het Managementteam Watertekorten dat de maatregelen coördineert, heeft ingrepen in petto voor als de verzilting in het westen en de droogte in het oosten van het land toenemen.

  Zo wil het Managementteam het 'bellenscherm' activeren. Dat is een buis op de bodem van het Noordzeekanaal ter hoogte van het gemaal Zeeburg die voorkomt dat zoet water wegstroomt de zee in. Luchtbellen uit het bellenscherm brengen het zoute water omhoog en dat komt dan terecht in de zoetwaterstroom van het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Noordzee.

  Verder wordt de energiecentrale bij Diemen ingezet voor de doorvoer van water van het Markermeer naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Ook die maatregel moet verzilting bestrijden.

  Dalende waterstand IJssel

  Eventueel zal Rijkswaterstaat op de Boven-IJssel voor alle scheepvaart eenrichtingsverkeer instellen vanaf een diepte van 1,45 meter. Die mogelijke maatregel houdt verband met de dalende waterstanden in de IJssel.

  Scheepvaartverkeer uit Duitsland in de richting van Kampen en de Twentekanalen moet dan omvaren via de Waal, het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJsselmeer. Recreatieschepen kunnen gebruikmaken van de Randmeren.

  Het ministerie van Infrastructuur wijst erop dat er al allerlei maatregelen zijn genomen en dat de verschillen in droogte in Nederland groot zijn. In het oosten en zuiden en in Zeeland zijn de effecten voor scheepvaart, landbouw en natuur het meest nijpend.

 2. Het aanvullen van de Nederlandse gasvoorraad voor komende winter ligt op schema. Het lijkt erop dat het doel wordt gehaald om voor 1 november 80 procent van de opslag te hebben gevuld, zeggen het ministerie van Economische Zaken en energie-experts.

  De vulgraad ligt nu op zo'n 70 procent. De Tweede Kamer wil dat de opslagplaatsen verder worden gevuld en ziet het Europese doel van 80 procent als minimum.

  Gerben Hieminga, econoom energiemarkten bij ING, zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat Europa en Nederland er goed in zijn geslaagd om veel gas aan te trekken, vooral vloeibaar gas uit Azië en Noors gas. Ook is er met name in de industrie behoorlijk wat gas bespaard. "Die combinatie van factoren heeft ertoe geleid dat het lagere aandeel van Russisch gas is opgevangen en de gasopslagen eigenlijk in hetzelfde tempo als in het verleden konden worden gevuld."

  Hij denkt dat het verstandig is om door te gaan met het aanvullen van de gasvoorraad, ook als in alle opslagen de 80 procent is bereikt. "Die 80 procent was ook maar een doel om partijen in beweging te krijgen. Als je historisch kijkt, zeker voor Nederland, dan is 80 procent aan de lage kant en gegeven de gascrisis is het eigenlijk een no-brainer om de winter in te gaan met goedgevulde gasopslagen. Maar dan moeten partijen wel een prikkel hebben om dat te doen."

  Financiële garanties

  De afgelopen dagen is minder gas opgeslagen, omdat groothandelaar GasTerra stopte met het vullen van de ondergrondse opslag bij Norg in Drenthe. Het bedrijf zegt dat de hoge gasprijzen tot te grote financiële risico's leiden om nog meer gas op te slaan. Volgens het bedrijf is het nog maar de vraag of het gas tegen dezelfde hoge prijs kan worden verkocht als waarvoor het nu wordt ingekocht.

  De gasopslag bij Norg is mede dankzij financiële garanties van de overheid tot ruim 80 procent gevuld, maar GasTerra wil ook voor de overige 20 procent garanties. Daarover is het inmiddels in gesprek met het kabinet.

  Hieminga: "Het is nu een heel onzekere situatie voor de partijen die de gasopslagen moeten vullen, waaronder GasTerra. In een normale winter is het zo dat de gasprijzen hoog zijn en in de zomermaanden een stuk lager en daarmee hebben ze een financiële prikkel om in de zomer de gasvoorraad aan te vullen. Die prikkel is door de absurde gasmarkt totaal weg, de gasprijzen liggen nu boven de 200 euro per megawattuur."

  Volgens hem is de marktverwachting dat de prijs die de komende winter ook een beetje constant blijft. Als de prijs dan toch daalt, lijden gashandelaren verlies. "Daarvoor worden die garantieregelingen in het leven geroepen, zodat ze wel een prikkel hebben om de opslagen te vullen. Dat kost wel geld, maar de maatschappelijke kosten van een gastekort in de winter zijn veel groter. Dus daarom is het toch verstandig om ook boven die 80 procent door te vullen."

  Vertrouwen

  Als belangrijkste redenen dat de gasprijs zo hoog is noemt Hieminga de oorlog in Oekraïne, de onzekerheid hoe streng de winter wordt en de afhankelijkheid van het duurdere vloeibare gas.

  "Misschien werkt het iets prijsopdrijvend, maar aan de andere kant, als we de gasvoorraden voor bijna 100 procent gevuld hebben, kan dat ook vertrouwen aan de markt geven dat de kans op tekorten in de winter veel kleiner is en dat kan de gasprijs ook doen dalen de komende tijd."

  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft iedere week een update van de gasvoorraad en het gasverbruik in Nederland. Daarin is ook te lezen tot hoever de gasvoorraad is aangevuld en hoe duur het gas op dat moment is.

 3. Wie als alleenstaande met een modaal inkomen op zoek is naar een koophuis kan het in vrijwel heel Nederland wel vergeten. Volgens hypotheekadviseur De Hypotheker is slechts één procent van het complete huizenaanbod in Nederland bereikbaar voor deze groep mensen. Dat was vorig jaar nog 3,3 procent en in 2020 4,7 procent.

  Grootste oorzaak is de stijging van de hypotheekrente in het eerste half jaar van 2022. Vorig jaar kon iemand met een modaal inkomen (38.000 euro per jaar) nog een hypotheek krijgen van 188.000 euro. Maar dat is nu nog maar 171.000 euro, bij de huidige marktrente van 3,6 procent.

  De situatie in de provincies Flevoland, Noord-Brabant en Utrecht is het meest nijpend. In Limburg, Groningen en Zeeland zijn de kansen op een koophuis iets groter, maar nog altijd minimaal.

  De situatie voor tweeverdieners is iets beter, maar verslechtert ook. Wie samen een inkomen heeft van 65.000 euro, kan dit jaar 304.000 euro lenen. Vorig jaar was dat nog 344.000 euro. Daarmee is volgens De Hypotheker 20 procent van het woningaanbod bereikbaar. Vorig jaar was dat nog 36 procent.

  Nul aanbod in grote steden

  "Het ziet er niet best uit", zegt commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker in het NOS Radio 1 Journaal. "Jan modaal staat er slechter voor dan ooit." Singles kunnen het bijvoorbeeld helemaal vergeten in drie van de vier grote steden. Daar is er voor deze groep helemaal geen aanbod meer. "In Den Haag, Amsterdam en Utrecht is het aanbod nul", zegt Luiten. "Rotterdam scoort iets beter, maar daar is het ook maar een half procent."

  Luiten denkt niet dat de hypotheekrente de komende tijd nog heel veel verder zal stijgen. "Op basis van de informatie die wij op dit moment hebben, zien we dat bij met name de langere rentevaste periodes de ergste stijging er nu wel uit is. Sinds een maand zien we dat de geldverstrekkers de rente op met name de langere periodes ietsjes aan het verlagen zijn. Maar hoe dat na de toekomst en komende maanden eruit gaat zien, daar is geen peil op te trekken."

  Minder bouwvergunningen

  De meeste woningzoekenden profiteren dus niet van de zeer voorzichtige afkoeling van de woningmarkt en de toename van het aantal te koop staande woningen. Ook zijn er steeds meer berichten van huizenkopers die niet meer enorm hoeven overbieden bij de aankoop van een huis.

  Of de situatie voor starters de komende jaren zal verbeteren is maar zeer de vraag, want naast de hoge hypotheekrente is ook sprake van een groot woningtekort. Het CBS meldt vanochtend dat er in het tweede kwartaal van dit jaar voor 15.200 huizen een bouwvergunning werd afgegeven, 27 procent minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

  Het Rijk heeft vorig jaar en dit jaar een miljard toegezegd aan gemeenten om meer huizen te laten bouwen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken levert die zogeheten woningbouwimpuls bijna 140.000 huizen op. Maar de Rekenkamer was eind juni kritisch en stelde dat het niet aan te tonen is dat het geld ook heeft geleid tot meer woningen.

 4. In Breda is gisteren 3000 liter helium in beslag genomen. De gemeente spreekt van een "enorme vondst". Burgemeester Paul Depla noemde het een "levensgevaarlijke situatie voor de buurt".

  Het bezit van helium is niet verboden, maar het gas moet veilig worden opgeslagen in een goed geventileerde ruimte. Er mag niet neer dan 125 liter helium bij elkaar liggen.

  Hier lag het gas opgeslagen in een garagebox midden in een woonwijk, meldt Omroep Brabant. Een grote hoeveelheid flessen lag op elkaar gestapeld. De garagebox werd niet geventileerd.

  Onveilig lachgas

  Boa's kwamen in actie na een tip via Meld Misdaad Anoniem. De eigenaar van de garagebox meldde de boa's dat hij nog een tweede garagebox verhuurt, iets verderop in Breda. Daar vonden de handhavers nog eens 150 liter onveilig opgeslagen lachgas.

  Alle flessen zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De gemeente onderzoekt nog of er juridische stappen worden genomen tegen de eigenaar en de huurder van de garageboxen.

  Vorig jaar april werden in een garagebox in een andere woonwijk in Breda 32 gasflessen in beslag genomen, ook na een tip. In die flessen zat waterstof, dat vaak wordt gebruikt bij het produceren van synthetische drugs. De eigenaar van die garagebox is opgepakt.

 5. De man die Salman Rushdie neerstak, had niet verwacht dat de Brits-Amerikaanse schrijver de aanval zou overleven. "Toen ik dat hoorde, verbaasde dat me, denk ik", zei Hadi Matar tegen de New York Post. De krant sprak vijftien minuten met hem via een videoverbinding met de gevangenis waar hij wordt vastgehouden.

  Op advies van zijn advocaat weigerde 24-jarige Amerikaan de vraag te beantwoorden of hij zich had laten inspireren door de fatwa die de voormalige Iraanse leider ayatollah Khomeini (1902-1989) over Rushdie uitsprak. "Ik heb respect voor de ayatollah. Ik denk dat hij een geweldige man is. Dat is alles wat ik erover kwijt wil."

  Matar zag op Twitter een aankondiging dat Rushdie vorige week vrijdag een lezing zou geven in de plaats Chautauqua, in het noorden van de staat New York. Daarop besloot hij daarnaartoe te gaan. "Ik mag hem niet. Ik denk dat hij geen goed mens is", zei hij tegen de New York Post. "Hij is iemand die de islam aanviel, hij viel het geloof aan."

  Duivelsverzen niet gelezen

  Ayatollah Khomenei sprak in 1989 een fatwa tegen Rushdie uit; een juridische uitspraak binnen de islamitische wetgeving waarin hij opriep Rushdie te doden, omdat diens boek De Duivelsverzen de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Wie Rushdie doodde zou een beloning van 3 miljoen dollar krijgen.

  Tegen de New York Post zei Matar dat hij een paar pagina's van De Duivelsverzen had gelezen. "Ik las het niet helemaal van kaft tot kaft."

  Matar is aangeklaagd voor poging tot moord en mishandeling. Het OM weigert hem op borgtocht vrij te laten. Rushdie werd drie keer in zijn rechterzij, vier keer in de maag, twee keer in zijn borst en een keer in zijn rechterdijbeen en zijn rechteroog gestoken. Dat oog zal hij mogelijk verliezen.

 6. Goedemorgen! In Utrecht vindt de ploegenpresentatie van de Vuelta plaats en in het Catshuis komt de top van het kabinet en de coalitiepartijen bij elkaar.

  Eerst het weer: na hier en daar een mistige start, schijnt de zon geregeld en komen er stapelwolken. Vooral landinwaarts is er kans op een enkele bui. Bij een zwakke tot matige noordenwind wordt het 23 tot 26 graden.

  Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Wat heb je gemist?

  De aard en de omvang van de problemen in de triatlonsport waren de afgelopen 15 jaar ernstiger dan gedacht. Dat concluderen onafhankelijke onderzoekers in een rapport voor de Nederlandse Triathlon Bond dat vandaag verschijnt. In het trainingscentrum in Sittard hadden jonge atleten last van roddelen, buitensluiting en pestgedrag en was er sprake van een groepsdynamiek waarin grensoverschrijdend gedrag voorkwam.

  De triatlonbond is geschrokken van de conclusies en biedt de slachtoffers excuses aan. Vorig jaar verscheen al een onderzoek over de sociale veiligheid binnen het nationale trainingscentrum in Sittard. Daaruit bleek eveneens dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag. In het nieuwe rapport is gekeken naar de periode tussen 2007 en 2021.

  Ander nieuws uit de nacht:

  En dan nog even dit...

  Amerikaanse en Australische onderzoekers gaan proberen de uitgestorven Tasmaanse tijger weer tot leven te wekken, bijna honderd jaar na de dood van het laatste exemplaar. Over tien jaar hoopt het onderzoeksteam een welpje te kunnen presenteren. Met het project zijn miljoenen Australische dollars gemoeid.

  De onderzoekers zijn van plan stamcellen af te nemen van een buideldiersoort met vergelijkbaar dna, waarna ze met gentechnologie de eigenschappen van de Tasmaanse tijger in die stamcellen brengen.

  Fijne donderdag!

 7. De Make It Right Foundation van Brad Pitt heeft een schikking van 20,5 miljoen dollar (ruim 20 miljoen euro) getroffen met 107 huiseigenaren in New Orleans. De Amerikaanse acteur had beloofd met de woningen bij te dragen aan de wederopbouw van de stad na orkaan Katrina, maar de huizen bleken vol gebreken te zitten.

  In 2007, twee jaar na orkaan Katrina, presenteerde Brad Pitt zijn project Make It Right. Hij beloofde 150 woningen voor ontheemde families, die onder meer in stacaravans woonden. De huizen kostten gemiddeld zo'n 150.000 dollar en zouden energiezuinig en stormbestendig zijn.

  The Washington Post schrijft dat het project aanvankelijk werd geprezen. Maar 10 jaar en 26 miljoen dollar later werd de bouw stilgelegd. Bewoners klaagden over schimmel, doorzakkende veranda's en lekkende daken.

  'David en Goliath'

  Make It Right erkende in de afgelopen jaren volgens The Post zeker twee keer dat het project niet geheel probleemloos verliep. Omdat de geboden oplossingen volgens de bewoners onvoldoende waren, spanden zij in 2018 een rechtszaak aan. De slechte bouwkwaliteit zou onder meer hebben geresulteerd in lekkages, defecte verwarming, problemen met koel- en ventilatiesystemen, elektrische storingen en sanitaire gebreken.

  Dinsdag werd een schikking bereikt tussen de Amerikaanse acteur en de huiseigenaren. Iedere bewoner krijgt nu zeker 25.000 dollar (ruim 24.500 euro) als compensatie. De rest van het geld wordt verdeeld over de huizen met de ernstigste gebreken. Een advocaat van de bewoners spreekt tegenover The Post van een "David tegen Goliath-achtige situatie, waarbij het onmogelijke toch mogelijk werd".

  Brad Pitt zelf heeft niet gereageerd op de schikking.

 8. De aard en de omvang van de problemen in de triatlonsport waren de afgelopen 15 jaar ernstiger dan gedacht. Dat concluderen onafhankelijke onderzoekers in een rapport dat vandaag verschijnt, meldt Trouw. De triatlonbond is geschrokken van de conclusies en biedt de slachtoffers excuses aan.

  Vorig jaar verscheen al een onderzoek over de sociale veiligheid binnen het nationale trainingscentrum in Sittard. Daaruit bleek eveneens dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag. In het nieuwe rapport is gekeken naar de periode tussen 2007 en 2021.

  Tientallen sporters, vaak nog pubers, gingen naar het nationaal trainingscentrum om er te wonen en zwemmen, hardlopen en fietsen te trainen. Velen van hen, staat in het rapport, werden slachtoffer van pestgedrag, geroddel, sociale uitsluiting, emotionele mishandeling en ander grensoverschrijdend gedrag, zoals het aanzetten tot ongezond gewichtsverlies: 79 procent van de sporters voelde zich gedwongen tot afvallen.

  Ook werden jonge sporters gevraagd door te trainen bij blessures, was er veel vriendjespolitiek en gesjoemel met het stipendium voor atleten. Coaches en de technisch directeur raadden sporters af om erbij te studeren of om in het weekend vanuit Limburg naar de ouders te reizen.

  Ook tussen sporters onderling waren veel spanningen en conflicten. Een sportpsycholoog en diëtist grepen niet in, blijkt uit het onderzoek. Wie te kritisch was op de staf, liep het risico niet geselecteerd te worden voor wedstrijden.

  Onvoorstelbaar leed

  De triatlonbond is geschrokken van de conclusies in het rapport van Unravelling Onderzoek & Advies. Interim-voorzitter Alexander Vandevelde biedt alle betrokkenen, jonge triatleten en hun ouders excuses aan. "Hun is een onvoorstelbaar leed aangedaan", zegt Vandevelde in Trouw. "Ik heb een dochter en moet er niet aan denken hoe het voor hen geweest moet zijn. Dat ze dit allemaal hebben moeten doorstaan."

  De problemen die in het rapport worden beschreven lijken veel op die in het turnen. Ook in de danssport werden misstanden vastgesteld. Het vorige kabinet zette een breed onderzoek naar de topsportcultuur in Nederland in gang. De resultaten van dat onderzoek onder leiding van hoogleraar Marjan Olfers worden eind dit jaar verwacht.

 9. Bij een explosie in een moskee in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 21 doden gevallen. Ook de imam van het gebedshuis kwam om. Daarnaast zijn er meer dan 33 mensen gewond geraakt, meldt de politie.

  De explosie gebeurde tijdens het avondgebed in de Siddiquiya-moskee in het noorden van de stad. Getuigen spreken van een krachtige ontploffing waardoor ruiten van gebouwen in de buurt sneuvelden.

  De ooggetuige waarmee AP sprak zegt dat de aanslag is uitgevoerd door een zelfmoordterrorist. Volgens hem is de vermoorde geestelijke de prominente mullah Amir Mohammad Kabuli. Veiligheidstroepen onderzoeken het incident. De aanslag is nog niet opgeëist.

  Vijf kinderen

  Onder de gewonden zijn volgens de Italiaanse hulporganisatie Emergency vijf kinderen. Een Taliban-woordvoerder zei tegen persbureau Reuters dat het aantal doden nog kan oplopen. Hij zei verder dat de "daders binnenkort voor het gerecht zullen worden gebracht en gestraft".

  Er worden geregeld aanslagen gepleegd in Afghanistan, meestal opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat. Vorige week eiste Islamitische Staat de verantwoordelijkheid op voor de moord op een prominente Taliban-geestelijke in Kabul. Afgelopen maand waren er nog meer aanslagen op religieuze leiders en explosies in andere plaatsen in Afghanistan.

 10. De politie heeft een waarschuwingsschot gelost tijdens de arrestatie van twee verdachten in de Rotterdamse wijk Charlois. De twee werden aangehouden na een melding over een man die met een vuurwapen op straat liep.

  Na de arrestatie vonden agenten geen vuurwapen, maar wel twee zogenaamde gelblasters. Dat zijn speelgoedwapens waarmee balletjes op basis van water- en zetmeel kunnen worden afgeschoten.

  De politie waarschuwt al langer om niet met dit soort nepwapens de straat op te gaan omdat die makkelijk aangezien kunnen worden voor echte wapens. "Het is een trend op TikTok om daarmee op voorbijgangers te schieten", aldus een woordvoerder. "Ze zijn vaak voorzien van vrolijke kleurtjes, maar dat is in het donker niet te zien."

 11. Een Russische kosmonaut heeft zijn ruimtewandeling af moeten breken vanwege een probleem met zijn ruimtepak. Oleg Artemjev signaleerde zelf een spanningsschommeling in de batterijen van zijn pak.

  De vluchtleiding sommeerde de kosmonaut daarop zich meteen naar een luchtsluis van het ruimtestation ISS te begeven. "Laat alles vallen en ga meteen terug", gaf de vluchtleider vanuit het controlecentrum bij Moskou door via de radio. "Oleg, ga terug en sluit je pak aan op het stroomnet van het station."

  "Ik begrijp het", antwoordde Artemjev terwijl hij zich een weg baande naar de sluis van het Russische deel van het ISS. Met enig gevoel voor humor stelde hij de vluchtleiding voor de Russische Orlan-ruimtepakken voortaan van zonnepanelen te voorzien. "Dan kunnen we de batterijen opladen tijdens de ruimtewandeling."

  NASA TV deed live verslag van de problemen:

  De kosmonauten waren aan het werk om de (grotendeels in Nederland ontwikkelde) Europese robotarm ERA verder operationeel te maken. Ze installeerden twee camera's op de arm. Ze zouden ook een controlepaneel verplaatsen en een test uitvoeren met de ERA, maar daar kwam het niet meer van.

  De ruimtewandeling had ruim 6 uur moeten duren, maar werd na 2,5 uur afgebroken door het technische euvel. Er was geen sprake van onmiddellijk gevaar voor Artemjev, maar als zijn pak zonder stroom was komen te zitten, had hij niet meer kunnen communiceren met de vluchtleiding en met de kosmonaut met wie hij de ruimtewandeling uitvoerde. Het werk aan de ERA wordt nu later uitgevoerd.

  Er gaat niet vaak iets mis met de ruimtepakken in het ISS. In 2013 was er een potentieel fatale situatie toen water uit een koelsysteem in het Amerikaanse pak van Luca Parmitano in zijn helm begon te lekken. De Italiaanse astronaut kon daardoor bijna niets meer zien, horen en zeggen, maar wist toch tijdig de luchtsluis te bereiken.

 12. De aarde wordt vandaag mogelijk getroffen door een geomagnetische storm. Hierdoor kunnen navigatie- en communicatiemiddelen verstoord raken. In februari verloor SpaceX al veertig net gelanceerde satellieten door zo'n zonnestorm.

  Ook in de ruimte zijn er 'weersverschijnselen'. "Er waait gas in de ruimte met een snelheid van meer dan honderden meters per seconde," vertelt Michiel Brentjens, radio-astronoom bij Astron. "Die snelheid varieert, maar is veel sneller dan op aarde. Er vinden explosies plaats op de zon en morgen komen we in een snelle windstroming die van de zon afkomt. Daardoor komen er morgen waarschijnlijk schokgolven bij de aarde aan en kunnen er zogeheten geomagnetische stormen ontstaan."

  De afgelopen jaren was de zon minder actief en kalm, zegt Brentjens. "Toen waren deze stormen dus zeldzaam, maar naar verwachting is de zon rond 2025 en 2026 heel actief waardoor er meer ontploffingen zijn. Dat betekent dat er meer geomagnetische stormen zijn waar af en toe een grote bij zal zitten."

  "Er is een mogelijkheid dat bij communicatiemiddelen van militairen of van scheep- en luchtvaart verbindingen wegvallen of niet tot stand kunnen komen voor een beperkte tijd." Ook kan de gps minder precies worden. "De gps zal dan niet totaal wegvallen, maar het lijkt of je naast de weg rijdt terwijl je wel op de weg bent." Brentjens acht de kans klein dat dit morgen gebeurt, maar vindt het belangrijk om hierop voorbereid te zijn.

  Heftig ruimteweer

  Bij heftiger ruimteweer, dat de komende jaren zou kunnen voorkomen, kunnen navigatie- en communicatiemiddelen volledig wegvallen voor een groot deel van de dag. Ook kan het aardmagneetveld bij heftiger ruimteweer verstoord raken door schokgolven die van de zon komen. Onze elektriciteitsnetwerken kunnen dan als dynamo gaan werken en zelf stroom opwekken."

  Daar zijn de elektriciteitsnetwerken echter niet voor ontworpen. In 1989 is dit in Canada gebeurd en zijn de hoofdtransformatoren door overbelasting gesmolten. "Deze transformatoren moesten toen te veel stroom verwerken."

  Naar verwachting zal dit in Nederland de komende jaren niet gebeuren. "Dit komt doordat Nederland relatief zuidelijk is gelegen. Scandinavische landen zijn daar veel gevoeliger voor."

  Lastig te voorspellen

  Het voorspellen van ruimteweer is nog een stuk lastiger dan dat van het weer op aarde. "Weerstations hebben we overal verspreid in onze dampkring. Dus we kunnen continu onze modellen updaten en controleren." Dit is niet het geval bij ruimteweer, want er is nog geen weerstation tussen de aarde en de zon."

  Er wordt momenteel in Drenthe geprobeerd om met een LOFAR-radiotelescoop verbeterde voorspellingen te maken.