Nos nieuws

NOS Nieuws
NOS
 1. Het Haagse raadslid Richard de Mos en zijn advocaat Peter Plasman willen met een nieuwe politieke beweging de Tweede Kamer in. "We hebben plannen voor democratische vernieuwing", zegt De Mos in het AD.

  Burgers krijgen een belangrijke invloed op de standpunten. Er komt ook een politieke agenda die "van onderop" is opgesteld. De agendapunten worden door mensen "met kennis van zaken" uitgewerkt. Plasman neemt het thema justitie en veiligheid voor zijn rekening. "Wij bepleiten oplossingsgerichte ombudspolitiek, voorbij het traditionele links-rechts", zegt De Mos.

  De Mos en twee partijgenoten van Hart voor Den Haag/Groep de Mos worden samen met bevriende Haagse ondernemers verdacht van het vormen van een criminele organisatie. De Mos zegt dat hij onschuldig is.

  De eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen staan gepland op 17 maart volgend jaar. De Mos zat van 2009 tot 2012 voor de PVV in de Tweede Kamer. Plasman probeerde in 2017 met de partij Niet Stemmers in de Tweede Kamer te komen. De partij had maar één programmapunt: "In het parlement zullen wij nooit stemmen". De partij haalde niet genoeg stemmen.

 2. De afgelopen maanden zijn er zo'n 900 meldingen over mogelijke fraude met steunmaatregelen binnengekomen bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW). Veertig daarvan hebben geleid tot onderzoeken, die bij voldoende bewijs kunnen leiden tot strafrechtelijke vervolging. Dat meldt de inspectie naar aanleiding van vragen van de NOS.

  Die veertig onderzoeken gaan over misbruik met de NOW-regeling, waarbij werkgevers een subsidie krijgen om hun personeel door te betalen; de TOZO, waarbij het inkomen van zelfstandigen wordt aangevuld tot het sociaal minimum; en de regelingen om bedrijven tegemoet te komen in de vaste lasten (TOGS en de opvolger daarvan, TVL).

  Schuiven met de omzet

  Bij de NOW-regeling, waar het meeste geld mee gemoeid is, gaan de meldingen vooral over werkgevers die de loonsom zouden manipuleren. "Bedrijven die meer loon opgeven dan ze daadwerkelijk uitbetalen", zegt een woordvoerder van de Inspectie. "Of een lagere omzet opgeven dan ze behaald hebben". Over die laatste vorm van fraude maakten accountants zich voor de zomer al zorgen, omdat het moeilijk te controleren is.

  Bedrijven kunnen tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen, afhankelijk van hoeveel omzetverlies ze hebben. Inspectie SZW krijgt meldingen binnen van organisaties zoals het UWV en de Financial Intelligence Unit, een organisatie waar banken aan de bel kunnen trekken. Maar ook van mensen die via een formulier op de website informatie geven.

  "Na een eerste weging wordt besloten welke meldingen door de Inspectie in behandeling genomen worden", zegt een woordvoerder. "Een deel van de meldingen valt af, omdat ze te weinig aanknopingspunten bevatten voor verder onderzoek."

  Tijdens de eerste ronde steun, van maart tot juli, kregen 139.000 bedrijven deze loonsubsidie. In totaal is er in die periode 7,9 miljard euro overgemaakt aan die bedrijven. Tijdens de tweede ronde steun doen minder bedrijven een beroep op de regeling, tot en met augustus zo'n 63.000, waaraan 2,1 miljard euro is betaald.

  Controle achteraf

  Volgens een woordvoerder van de inspectie is het moeilijk te zeggen of hiermee alles in het vizier is. "Het is niet ondenkbaar dat er meer wordt gefraudeerd dan deze meldingen aangeven", zegt de woordvoerder.

  De regeling was tot nu toe relatief makkelijk aan te vragen, omdat het doel van de overheid was om zo snel mogelijk het geld bij de bedrijven te krijgen. Pas achteraf wordt gecontroleerd of iemand ook echt recht had op het geld.

  De Algemene Rekenkamer, die onderzoekt of de Rijksoverheid goed omgaat met publiek geld, kwam deze week met een advies om meer vooraf te gaan controleren op NOW-aanvragen. Dat zou misbruik kunnen voorkomen.

  De definitieve afrekening van NOW 1 en NOW 2 begint vanaf 7 oktober. Dan wordt vastgesteld op hoeveel subsidie een bedrijf recht had. Al het geld dat nu is uitgekeerd aan bedrijven is dus nog een voorschot.

 3. Goedemorgen! De kans is groot dat Donald Trump vanavond zijn nieuwe kandidaat voor het Hooggerechtshof bekendmaakt. En de politieke partij Denk belegt een ledenvergadering, waar Farid Azarkan tot lijsttrekker moet worden benoemd.

  Bij een zwakke tot krachtige wind uit het noord tot noordwesten wordt het 14 tot 16 graden. Het is wisselend bewolkt met soms een bui. Morgen is iets vaker droog, al is er meer bewolking. Na het weekend is er minder wind en ligt het kwik rond 18 graden.

  Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Waarschijnlijk maakt de Amerikaanse president Trump vanavond bekend wie hij als kandidaat voordraagt voor het Hooggerechtshof, de opvolger van de overleden Ruth Bader Ginsburg. Haar opvolging ligt politiek gevoelig omdat Trump vlak voor de verkiezingen nog een kandidaat voor het leven wil benoemen. Amerikaanse media melden dat het de 48-jarige Amy Coney Barrett wordt. Politieke partij Denk houdt haar algemene ledenvergadering in Amsterdam. Farid Azarkan wordt zeer waarschijnlijk gekozen als lijsttrekker voor de komende Kamerverkiezingen. In het voorjaar waren er allerlei ruzies binnen Denk en Azarkan werd zelfs geroyeerd als lid. Dat werd later teruggedraaid en de drie leden van de Kamerfractie legden hun conflict in mei bij. In de eredivisie zijn er vier duels. PEC - Sparta, Fortuna - AZ, Heerenveen - VVV en Ajax tegen Vitesse. Allemaal te volgen in het liveblog op NOS.nl en de app.

  Wat heb je gemist?

  Er zijn niet genoeg verpleegkundigen om het toenemende aantal coronapatiënten te verzorgen zonder de reguliere zorg af te schalen. Dat zeggen ziekenhuizen tegen de NOS. "Tot op zekere hoogte kun je wel opschalen door personeel slim in te zetten, maar op een gegeven moment houdt het op", zegt het Leids Universitair Medisch Centrum.

  De ziekenhuizen zeggen wel beter voorbereid te zijn dan in maart. Toch is de snelheid waarmee het aantal coronapatiënten nu weer oploopt onverwacht. "We hadden gehoopt dat we, om het oneerbiedig te stellen, een blik verpleegkundigen konden opentrekken, maar opplussen gaat moeizamer dan we dachten", zegt Diederik Gommers, voorzitter van de vereniging van IC-artsen.

  Een opleiding van een IC-verpleegkundige duurt 18 maanden. Oud-IC-verpleegkundigen terughalen is niet voldoende gelukt. Daarnaast zit personeel zelf thuis met besmettingen of in quarantaine vanwege besmettingen van gezinsleden.

  Ander nieuws uit de nacht:

  Laatste kans voor voetbalsupporters: 'Als het misgaat zonder publiek spelen': daarmee dreigt minister Van Ark van Medische Zorg en Sport in het AD. Moederbedrijf Google treft miljoenenschikking in zaak over seksueel wangedrag: het gaat om een bedrag van 310 miljoen dollar, dat onder meer besteed wordt aan projecten over diversiteit en gelijkheid. Man neergeschoten in Amsterdam, onderzoek naar verdacht pakketje: hoe het slachtoffer er precies aan toe is, is onbekend. Voor een avondwinkel lag een pakket dat mogelijk een explosief is.

  En dan nog even dit:

  Het zijn volgersaantallen waar de meeste Nederlandse influencers alleen maar van kunnen dromen, maar de 94-jarige Britse bioloog en tv-maker David Attenborough kreeg het in anderhalve dag voor elkaar: 3,2 miljoen volgers verzamelen op Instagram.

  Hij was al in recordtijd naar de miljoen volgers gesneld. Daar had hij 4 uur en 44 minuten voor nodig. Waarschijnlijk zal hij iets langer nodig hebben om het doel te bereiken waarvoor hij op Instagram gekomen is: mensen bewust maken van klimaatverandering.

  Fijne dag!

 4. Anders dan de bedoeling was, lijken de ziekenhuizen er niet in te slagen om coronapatiënten op te vangen en daarbij de reguliere zorg te ontzien. Dat is het beeld na een rondgang van de NOS langs ziekenhuizen en acute zorgregio's. Het personeelsprobleem is nog niet opgelost.

  "We hadden gehoopt dat we, om het oneerbiedig te stellen, een blik verpleegkundigen konden opentrekken, maar opplussen gaat moeizamer dan we dachten", zegt Diederik Gommers, voorzitter van de vereniging van IC-artsen en werkzaam bij het Erasmus MC.

  De ziekenhuizen zijn wel beter voorbereid omdat ze ervaring hebben met het virus, maar worden nu toch overvallen door de snelheid waarmee het op ze afkomt. "We hadden niet gedacht dat het zo snel zou moeten", zegt Gommers. "De reguliere zorg kraakt en piept nu al, en dan moet de winter nog komen."

  Kortere ligtijd

  Deze week werd al duidelijk dat de reguliere zorg in de regio Amsterdam onder druk staat door het toegenomen aantal coronapatiënten. En in het Leids Universitair Medisch Centrum zijn al geplande operaties uitgesteld.

  "Tot op zekere hoogte kun je wel opschalen door personeel slim in te zetten, maar op een gegeven moment houdt het op", stelt het LUMC. De acute zorgregio hier had al opgeschaald, maar toen het aantal coronapatiënten toenam viel het toch tegen.

  Amsterdam UMC kampt met hetzelfde probleem. "Heel mooi, die plannen van het kabinet, maar op korte termijn gaan we dat niet halen", zegt een woordvoerder. "We hopen dat het een andere golf zal zijn dan de eerste, dat er minder mensen op de IC belanden en een kortere ligtijd hebben. Maar we weten niks zeker." Het tekort aan verpleegkundigen is, als verwacht, niet opgelost in de zomer.

  Linksom of rechtsom

  Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is de landelijke IC-capaciteit wel opgeschaald volgens afspraak, en gaat het "linksom of rechtsom" lukken om de coronapatiënten op te vangen. "Maar het is voor alle ziekenhuizen een hele uitdaging en dan kom je snel op het afschalen van de reguliere zorg."

  Hij ziet vooral een probleem op de afdelingen buiten de IC. "Die IC-bedden hebben we vandaag of morgen nog niet nodig." Maar op de gewone verpleegafdelingen liggen ruim 400 coronapatiënten en dat is al meer dan waar op gerekend was voor dit moment van het jaar. "De aantallen in de klinieken lopen dusdanig op dat de reguliere zorg in het gedrang komt. Als het zo blijft stijgen, dan moeten we in de komende week de reguliere zorg afschalen."

  Ambitieuze plannen

  De bedoeling was juist om zoveel mogelijk te voorkomen dat reguliere zorg wordt verdrongen, schreef minister De Jonge op 30 juni bij de presentatie van het zogenoemde opschalingsplan. Op 1 oktober moest de eerste fase van de uitbreidingsplannen gerealiseerd zijn, maar dat lukt dus maar voor een deel. Sinds ongeveer een week stijgen de ziekenhuisopnames en nu al staat de reguliere zorg onder druk.

  Ziekenhuizen moesten op korte termijn 200 intensivecarebedden extra en 400 ziekenhuisbedden buiten de IC om realiseren om een tweede opleving van het coronavirus op te vangen, zonder de reguliere zorg weer af te schalen. In het plan stond al dat het heel ambitieus is om in het najaar 1350 IC-bedden structureel beschikbaar te hebben.

  Nijpend personeelsprobleem

  Een opleiding tot IC-verpleegkundige duurt 18 maanden, dus het was al duidelijk dat dat niet zou lukken. Maar de hoop was gevestigd op bijvoorbeeld het terughalen van voormalig IC-verpleegkundigen of het uitbreiden van contracturen van bestaande verpleegkundigen. Dat is niet gelukt. Het personeelsprobleem is bovendien nog nijpender omdat verpleegkundigen thuiszitten met besmettingen of in quarantaine zijn omdat gezinsleden besmet zijn.

  De regio's waar relatief nog niet veel coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen, zoals Brabant, Limburg en Groningen, zeggen dat ze de plannen hebben klaarliggen. Maar ook daar moet nog blijken of dat niet ten koste gaat van de reguliere zorg.

  Het UMC in Utrecht heeft op papier een 'flexibele schil' gecreëerd met verpleegkundigen van de medium care, de IC voor kinderen en de OK. "Dat gaat dan niet ten koste van de reguliere zorg, tenzij het bijvoorbeeld samenvalt met het RS-virus, dan zijn de verpleegkundigen voor kinderen nodig op hun eigen afdeling", denkt een woordvoerder.

 5. In Amsterdam Nieuw-West is vannacht een man neergeschoten. Dat gebeurde aan de Osdorper Ban. De man is in onbekende toestand overgebracht naar het ziekenhuis.

  In dezelfde straat wordt volgens de politie onderzoek gedaan naar een "verdacht pakketje". Het zou gaan om een explosief dat voor een avondwinkel ligt.

 6. Het kabinet overweegt voetbalsupporters uit de stadions te weren als ze zich dit weekend opnieuw niet aan de coronaregels houden. "Als je je cluppie graag live wil blijven zien, houd je dan aan de regels", zegt minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport tegen het AD. "Mochten de afspraken weer worden geschonden, dan wordt het een ander verhaal. Dan wordt er bijvoorbeeld gespeeld zonder publiek."

  Donderdagavond kwam een grote groep Willem II-supporters samen in Tilburg voor een feest. Op een plein werd gezongen en gedanst, zonder dat de coronaregels werden nageleefd. Ook bleek het afgelopen weekend lastig voor voetbalsupporters om niet te juichen en zingen in stadions.

  Dat was goed te zien bij de wedstrijden van Feyenoord en PSV afgelopen weekend:

  "We moeten met zijn allen de verantwoordelijkheid nemen om het virus de kop in te drukken", zegt minister Van Ark. "Onverantwoorde taferelen horen daar zeker niet bij." Daarom vindt ze dat supporters die hun club live willen zien zich ook aan regels moeten houden. "Of kijk de wedstrijd thuis als je je niet kunt inhouden."

  Morgen staat de competitiewedstrijd Feyenoord-ADO Den Haag op het programma. "Dit lijkt me een fantastische gelegenheid om te laten zien dat het wél kan", aldus Van Ark.

  Eerder waarschuwde burgemeester Aboutaleb Feyenoord al voor nieuwe overtredingen van coronaregels door supporters. Als dat nogmaals gebeurt komen er volgens hem consequenties voor het aantal toeschouwers dat in De Kuip wordt toegelaten. Bij ernstige overtredingen overweegt hij helemaal geen fans meer toe te laten.

  Nieuw advies OMT

  Het kabinet maakt zich grote zorgen over het oplaaiende coronavirus. De betrokken ministers praten met burgemeesters van de grote steden over nieuwe ingrepen. Het Outbreak Management Team komt daarover maandag met een advies. De blik wordt dit weekend eerst op het betaalde voetbal gericht.

  Gisteren kwamen er bijna 2800 nieuwe besmettingen bij. Volgens premier Rutte gaat het nu zo snel dat er ingegrepen moet worden. Wel blijft hij benadrukken dat extra maatregelen geen zin hebben als mensen hun gedrag niet veranderen.

 7. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen hun leden op om zich beter te houden aan de maatregelen om een tweede lockdown te voorkomen. In maart werd door het kabinet een zogenoemde 'intelligente lockdown' in het leven geroepen.

  "Een tweede lockdown dreigt, met alle draconische gevolgen voor ondernemers, werknemers en de economie van dien", schrijven de werkgevers in een brief. Ze vragen hun leden het voortouw te nemen als het gaat om het volgen van de gedragsregels. "Omdat we merken dat de aandacht is verslapt, roepen we iedereen op hier opnieuw en zichtbaar aandacht aan te geven en de protocollen strikt na te leven."

  De werkgeversorganisaties beginnen dit weekend ook een campagne op sociale media gericht op alle mensen in Nederland om zich beter aan de maatregelen te houden.

  Extra maatregelen

  Gisteren werd bekend dat het Outbreak Management Team maandag op verzoek van het kabinet met extra advies komt voor de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, waar het aantal besmettingen sterk toeneemt. Ook zijn er inmiddels meer veiligheidsregio's naar risiconiveau 2 gegaan.

  Van de 25 veiligheidsregio's in Nederland gelden er in 14 nu extra maatregelen. Onder meer burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft gepleit voor landelijke maatregelen.

  Volgens de werkgeversorganisaties kunnen bedrijven een belangrijke rol spelen in het beïnvloeden van het gedrag van Nederlanders, omdat mensen elkaar treffen in bedrijven, bijvoorbeeld in winkels. Vooral de bewustwording bij mensen moet omhoog, schrijven ze.

  Daarnaast dringen de werkgevers er bij het kabinet op aan dat alle beschikbare test- en labcapaciteit zo snel mogelijk wordt ingezet. Volgens hen is er een sterk groeiende onrust onder de leden over de lange wachttijden bij de GGD's. "De helft van onze leden ziet dit als het grootste knelpunt in de huidige crisis."

 8. De NOS heeft een Loep gewonnen, de jaarlijkse prijs voor onderzoeksjournalistiek, voor het verhaal over het bombardement van Nederlandse F-16's op de Iraakse stad Hawija in 2015. Daarbij vielen zeker zeventig burgerdoden. Het was een van de bloedigste aanvallen van de internationale coalitie in de strijd tegen IS.

  Researchredacteuren Ben Meindertsma en Lex Runderkamp maakten het verhaal samen met journalisten Kees Versteegh en Jannie Schipper van NRC. De prijs werd uitgereikt in de categorie opsporende onderzoeksjournalistiek.

  Het onderzoek van Nieuwsuur naar de paspoorthandel vanuit Malta won ook een Loep. Verslaggever Siebe Sietsma en redacteur Luuk Mulder ontdekten dat de regering van Malta in 2014 miljoenen euro's verdiende aan de verkoop van Maltese paspoorten. Zowel de productie van de NOS als die van Nieuwsuur won eerder ook al een Tegel, de belangrijkste Nederlandse journalistieke prijs.

  Blijk van waardering

  Elk jaar reikt de Vereniging van Onderzoeksjournalisten prijzen uit voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek. "We zijn blij verrast. Het is fijn als je een blijk van waardering van collega's krijgt. Het is een vakjury van collega's die het een goed verhaal vonden", zegt researchredacteur Ben Meindertsma van de NOS.

  "We hebben voor dit verhaal heel lang moeten aanmodderen en hadden nooit gedacht dat dit uiteindelijk zo'n goed verhaal zou worden. We hebben het een jaar geprobeerd. Toen het eindelijk lukte, was dat een groot moment."

  Meindertsma en zijn collega Lex Runderkamp hebben in de tussentijd niet stilgezeten. "We hebben sindsdien alweer vier verhalen gemaakt die hebben geleid tot debatten in de Tweede Kamer. In die zin is het verhaal nog niet af. Er zijn nog duizenden luchtaanvallen waarvan we niet weten waar en wanneer ze hebben plaatsgevonden. Defensie wil daar niks over zeggen. De echte vraag is wat er bij die andere aanvallen is gebeurd. Dat laat ons niet los."

  Lex Runderkamp ging voor het verhaal naar Irak. "Ik was zo'n vijf jaar reizend verslaggever Midden-Oosten van de NOS en was al veel in Irak geweest. Toen Ben dit verhaal schetste en zei dat het moeilijk was om het bevestigd te krijgen, zei ik dat je beelden nodig hebt van de locatie om dit verhaal te kunnen presenteren."

  "We moeten het gaan filmen, dacht ik. Hoe ligt die stad erbij? Als we die beelden en het verhaal daar niet hadden gehad, was het visueel veel minder hard binnengekomen, ook in de politiek. Door die beelden is het gaan leven. Ben roept altijd dat ik mijn leven ervoor heb gewaagd, maar zo ervaar ik dat niet."

  NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff is trots op beide collega's. "Het is een welverdiende erkenning voor hun doorzettingsvermogen en journalistieke kwaliteit. En voor een heel belangrijk verhaal, omdat het voor zoveel staat."

  De uitreiking gisteravond in Amsterdam, was soberder dan anders vanwege de coronamaatregelen.

 9. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, heeft een schikking getroffen van 310 miljoen dollar met aandeelhouders in een zaak over het verzwijgen van seksueel wangedrag door leidinggevenden. Het geld gaat onder meer naar projecten voor meer diversiteit en gelijkheid.

  In 2018 deden duizenden Google-werknemers mee aan een protestactie nadat The New York Times had onthuld dat Google aantijgingen van seksueel misbruik tegen Android-bedenker Andy Rubin had verzwegen. De beschuldigingen van meerdere werknemers werden na onderzoek geloofwaardig geacht door de bedrijfstop, maar Rubin vertrok op eigen initiatief en kreeg 90 miljoen dollar mee.

  Ook andere leidinggevenden tegen wie aantijgingen van wangedrag waren geuit, kregen bonussen mee bij hun vertrek. Daarop spanden aandeelhouders rechtszaken aan en kwam er een onderzoek naar de bestuursleden.

  Beloftes

  Alphabet belooft in het vervolg meer te doen om misstanden binnen het bedrijf te voorkomen. Zo moet een onafhankelijke commissie gaan toezien op de juiste afhandeling van klachten over seksuele intimidatie. Alphabet-medewerkers kunnen voortaan bovendien direct naar de rechter stappen met klachten over wangedrag, terwijl het bedrijf hen eerder verplichtte intern bemiddeling te zoeken. Dat gebeurde eerder al bij dochterbedrijf Google.

  Daarnaast worden ontslagvergoedingen verboden voor werknemers die zijn ontslagen vanwege wangedrag of tegen wie een onderzoek loopt over seksuele intimidatie. Ook mogen Google-werknemers geen relatie meer aangaan met een ondergeschikte. Eerder werd dit alleen sterk ontmoedigd.

 10. Thai demonstreren wel vaker tegen de overheid, maar zelden tegen het koningshuis. Kritiek op koning Maha Vajiralongkorn of zijn directe familie kan bestraft kan worden met een gevangenisstraf tot wel 15 jaar.

  Toch gaan mensen sinds begin juli bijna dagelijks de straat op. Ook dit weekend staan er protesten gepland: organisatoren verwachten zaterdag meer dan 50.000 mensen. Dat zou het grootste protest tot nu toe zijn.

  Het zijn met name jongeren - en dan vooral vrouwen en mensen uit de lhbti-gemeenschap - die de macht van de monarchie openlijk in twijfel durven te trekken.

  Radicale veranderingen

  Studenten aan de maatschappijkritische Thammasat Universiteit in Bangkok zijn de drijvende kracht achter de demonstraties. Zij eisten aanvankelijk vooral drie dingen: het aftreden van de regering, het herschrijven van de grondwet en een einde aan de vervolging van dissidenten.

  Maar al snel ging een deel van de actievoerders een stap verder. Volgens hen is het werkelijke probleem in Thailand de macht van het koningshuis en dan vooral de onaantastbaarheid van de koning. "Voor deze studenten is hervorming niet genoeg, ze willen radicale verandering van de Thaise samenleving", zegt activist en academicus Kath Khangpiboon uit Bangkok.

  Moreel bankroet

  De excentrieke koning is door zijn levensstijl lang niet zo geliefd als zijn vader Bhumibol, die in 2016 overleed. Vajiralongkorn heeft de reputatie van een playboy. Hij promoveerde zijn minnares tot koninklijke concubine, een titel die sinds 1921 niet meer gebruikt is in Thailand. Ook gaf hij zijn overleden hond een vierdaagse boeddhistische begrafenis.

  De meeste Thai vinden het vooral verwerpelijk dat hij het grootste deel van het jaar in een hotel in Beieren woont, in plaats van bij zijn bevolking. In hun ogen is hij moreel bankroet en dat maakt het makkelijker om zijn macht in twijfel te trekken.

  De kritiek op de overheid gaat dieper dan alleen de levensstijl van de koning. Activisten zijn vooral boos over de groeiende ongelijkheid in het land. De elite, gevormd door enkele extreem vermogende families, de legertop en het koningshuis, krijgt steeds meer macht. Dit leidt ertoe dat jonge Thai weinig kansen zien in hun eigen land.

  Volgens politicoloog en activist Pavin Chachavalpongpun heeft deze generatie een andere kijk op de monarchie. "Veel twintigers hebben geen geforceerd gevoel van liefde voor de monarchie, en zijn niet bang om de straat op te gaan. Zoals mensen van mijn generatie dat wel hebben."

  Ook online groeit de kritiek op de Thaise monarchie. Chachavalpongpun zette de populaire Facebookpagina Royalist Marketplace op, waar een miljoen leden spottende berichten over het koningshuis plaatsen.

  De overheid dwong Facebook die pagina voor Thaise bezoekers te blokkeren, maar er werd snel een nieuwe pagina in het leven geroepen. Die had binnen no-time een half miljoen volgers, zegt Chachavalpongpun, die zich heeft voorgenomen voor elke geblokkeerde pagina weer een nieuwe op te richten.

  Lhbti'ers

  De demonstraties van deze zomer zijn ook anders dan in eerdere jaren, omdat jonge vrouwen en de lhbti-gemeenschap een grote rol spelen. "Dit is de eerste keer dat die gemeenschap een boodschap kan overbrengen naar de Thaise bevolking, over de onderdrukking van gemarginaliseerde groepen", zegt academicus Khangpiboon, zelf een transvrouw.

  Tijdens demonstraties worden er modeshows gehouden of laten vrouwelijke studenten hun haar kort knippen, iets dat ingaat tegen de huisregels van de meeste Thaise universiteiten en hogescholen. "Het staat voor het breken met traditie en het losmaken van de controle van de overheid wat deze jongeren doen", zegt Chachavalpongpun.

 11. In het oosten van Oekraïne zijn zeker 22 mensen omgekomen bij een vliegtuigcrash. Het gaat om een militair toestel met 28 inzittenden aan boord, zeggen de hulpdiensten. Er wordt gevreesd voor meer slachtoffers.

  Het vliegtuig stortte om nog onbekende redenen neer tijdens de landing en vloog vervolgens in brand. De hulpdiensten troffen de lichamen van 22 passagiers aan. Twee inzittenden zijn ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht. Naar de andere vier wordt nog gezocht.

  Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zaten aan boord piloten van de luchtmacht en militairen in opleiding. De crash gebeurde in de buurt van een militaire luchthaven. Het toestel was bezig met een oefenvlucht.

  Op Twitter zijn beelden gepubliceerd waarop de nasleep van de crash te zien zou zijn:

 12. De nieuwe stadsdichter van Haarlem moet na twee dagen alweer vertrekken. Het Haarlemse college schrijft in een persbericht dat er "diepgaander onderzoek" gedaan had moeten worden naar Darryl Danchelo Osenga voordat hij werd benoemd.

  Gisteren ontstond er commotie over de benoeming van Osenga, beter bekend onder zijn artiestennaam Insayno, vanwege een nummer dat hij schreef in 2012. Daarin trok hij een vergelijking tussen de slavenhandel en de genocide op Joden door de nazi's.

  "Als ik mensen heb gekwetst, dan bied ik daar mijn excuses voor aan", zei Osenga na het opduiken van de passage tegen NH Nieuws. Verder zei hij dat hij het nummer nu anders geschreven zou hebben en vond hij zichzelf nog steeds geschikt als stadsdichter.

  Ook de gemeente zag toen nog geen aanleiding om de samenwerking voortijdig te beëindigen. Er was voor zijn benoeming al met Osenga gesproken over "eerdere uitspraken" en daar had hij nadrukkelijk afstand van genomen.

  Meer controverse

  Maar vandaag doken er nog meer dubieuze uitlatingen van Osenga op, meldt NH Nieuws. De druk vanuit de Haarlemse raad op het college om een streep te zetten door de benoeming van Osenga liep vervolgens op.

  Het college schreef vanavond dat de "nieuwe citaten" van Osenga "haaks staan op waarden waar de gemeente Haarlem voor staat". Daardoor is een geloofwaardige invulling van het stadsdichterschap onmogelijk, aldus de gemeente.

  Burgemeester Wienen heeft met Osenga gesproken. Volgens het college was hij geraakt door het intrekken van zijn benoeming, maar toonde hij begrip voor het besluit.

  In een uitgebreide reactie op Facebook stelt de rapper dat hij het slachtoffer is geworden van karaktermoord. Het heeft hem vier jaar gekost om stadsdichter te worden, schrijft hij. "Het heeft ze minder dan twee dagen gekost om het van mij af te pakken", aldus Osenga.

  "Want laten we heel eerlijk wezen. Als ik mij nooit had uitgesproken tegen Zwarte Piet of racisme, dan was er geen haan die had gekraaid dat ik stadsdichter was geweest en jaren geleden stomme dingen had gepost."