Nos nieuws

NOS Nieuws
 1. Een 29-jarige automobilist is vanochtend vroeg doorgereden nadat hij een fietser had aangereden in het Zuid-Hollandse Honselersdijk. De fietser, een minderjarige jongen, raakte door de aanrijding zwaargewond.

  De jongen fietste samen met een vriend toen hij rond 04.30 uur van achteren werd aangereden. De tweede fietser kwam met de schrik vrij.

  De automobilist ging er naar de aanrijding met hoge snelheid vandoor. De politie wist hem korte tijd later alsnog aan te houden.

  Het slachtoffer is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. De politie is op zoek naar getuigen van het ongeluk.

 2. In zijn toespraak op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, 4 juli, heeft president Trump opnieuw benadrukt dat hij "radicaal links" zal verslaan. Hij veroordeelde in zijn toespraak in de tuin van het Witte Huis het neerhalen van standbeelden van historische figuren als een poging om de Verenigde Staten te gronde te richten.

  Ook claimde hij, zonder onderbouwing, dat 99 procent van de coronabesmettingen "totaal onschuldig" is, juist op een moment dat in veel staten een recordaantal nieuwe besmettingen is vastgesteld.

  Trump, die veel kritiek krijgt op zijn coronabeleid, zei dat China verantwoordelijk moet worden gehouden voor de coronapandemie, omdat het er niet in is geslaagd de uitbraak onder controle te houden.

  Terwijl in de meeste plaatsen in de VS de traditionele vuurwerkshows waren afgelast, hield de regering er na Trumps toespraak wel een in Washington. Burgemeester Muriel Bowser was daar fel op tegen en had gewaarschuwd dat een massabijeenkomst tegen de regels zou zijn. Veel mensen droegen geen mondkapjes en en hielden weinig afstand van elkaar.

  Heldenverering

  Net als in zijn toespraak aan de vooravond van de nationale feestdag, bij het monument Mount Rushmore, haalde Trump hard uit naar demonstranten tegen politiegeweld en rassenongelijkheid. Die willen met het omverhalen van standbeelden in zijn ogen de nationale geschiedenis uitwissen. "Er zijn altijd mensen die liegen over de geschiedenis om zelf aan invloed te winnen, mensen die willen dat we ons schamen voor wie we zijn. Hun doel is vernietiging."

  Hij kwam terug op zijn plan om als hij in november wordt herkozen, een "National Garden of American Heroes" aan te leggen. Daarmee wil hij eer bewijzen aan de nationale helden van de Amerikaanse geschiedenis.

  Zijn voornemen komt op een moment dat er een brede discussie speelt over de vraag of het gepast is om door te gaan met de verering van mensen, onder wie presidenten, die hebben geprofiteerd van slavenhandel of uitgesproken racistische denkbeelden hadden. Mensen voor wie in sommige gevallen standbeelden zijn opgericht of naar wie monumenten en straatnamen zijn genoemd. Op Trumps lijst van mensen die een plek in zijn park moeten krijgen staan geen oorspronkelijke bewoners van de VS of mensen van Latijns-Amerikaanse, Spaanse, Portugese of Aziatische afkomst.

  Democratie bezoedelen

  Ook Trumps Democratische tegenstander bij de presidentsverkiezingen, Joe Biden, liet van zich horen. Hij schreef ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag een opinieartikel voor NBC News, waarin hij Trump ervan beschuldigt dat die elke dag weer nieuwe manieren vindt om de democratie te bezoedelen en te ontmantelen. In de peilingen staat Biden in een aantal bepalende staten overigens ver achter op Trump.

  Aan zijn campagnefinanciers schreef Biden dat dit de kans is om mensen die arm zijn, mensen die geïsoleerd leven en die worden onderdrukt wat hij noemt hun deel van de Amerikaanse droom te geven.

  Trump zei in zijn toespraak ook nog dat er ruim voor het eind van het jaar een medicijn of vaccin is tegen corona. Dat zou goed zijn voor de Amerikaanse economie en zijn kansen op herverkiezing verder vergroten.

 3. Een van de demonstranten die gisteren op een afgesloten snelweg in Seattle door een auto werden aangereden, is aan haar verwondingen overleden. Het gaat om een vrouw van 24 uit Seattle. Een medebetoger die ook werd aangereden, een 32-jarige vrouw uit Portland, ligt in kritieke toestand op de intensive care.

  De vrouwen hoorden bij een groep die in de nacht van vrijdag op zaterdag demonstreerde tegen politiegeweld. Ze liepen een stuk over de snelweg. Daarvoor had de politie laat op de avond de opritten afgesloten.

  Rond 01.40 uur reed de auto in de verkeerde richting via een afrit toch de snelweg op. Daar omzeilde de bestuurder geparkeerde auto's en raakte hij vervolgens de demonstranten.

  De politie doet onderzoek naar het motief van de bestuurder, een man van 27. Hij werd na een korte achtervolging gestopt en aangehouden; morgen wordt hij voorgeleid.

  Volgens de politie was de man niet onder invloed. Na zijn arrestatie vroeg hij agenten naar de toestand van de aangereden betogers, staat in het proces-verbaal.

  Stream

  Een van de slachtoffers streamde de betoging onder de naam 'Black Femme March takes I-5", verwijzend naar de snelweg Interstate 5. Kort voor het einde van die stream wordt 'Car!' geroepen. Vervolgens is een klap te horen.

  In Seattle wordt, net als in veel andere steden in de VS, sinds eind mei gedemonstreerd tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd. De snelweg was in de weken voor het fatale incident ook elke avond afgesloten geweest zodat demonstranten er terecht konden. Maar betogingen op de weg zijn nu niet meer toegestaan, melden lokale media.

 4. Schoenen ruilen voor een pak luiers? Een autostoeltje voor pasta of rijst? Een trouwjurk voor een staafmixer? Op sociale media in Libanon proberen mensen massaal hun spullen te ruilen. Er is alweer een nieuw dieptepunt bereikt nu het kleine land aan de Middellandse Zee elke dag verder wegzinkt in een ongekende economische crisis.

  In meerdere Facebookgroepen in Libanon zijn er steeds meer mensen die hopen hun kleding, een boek of een föhn te ruilen voor basisbehoeften die ze niet langer kunnen betalen omdat ze geen contant geld meer hebben.

  "In plaats van ze te laten bedelen, leek ruilen mij een respectvoller manier om met deze situatie om te gaan", zegt Hassan Hasna, oprichter van de nieuwe Facebookgroep 'ruilhandel in Libanon'. Hij vertelt dat mensen massaal zijn ontslagen of nog maar een half salaris krijgen.

  Toen hij zag hoeveel mensen om hem heen geen cash meer hadden, kwam hij op dit idee. "En dan de bankrestricties. Al heb je geld op een bankrekening staan, dan kan je het niet opnemen. Het resultaat is dat veel mensen nauwelijks iets kunnen kopen."

  In een mum van tijd had Hasna's Facebookgroep meer dan 12.000 leden. Hij merkt dat de meeste mensen eten en medicijnen nodig hebben. "Ze ruilen schoenen, kleding, glazen; niet omdat ze die niet meer willen hebben maar omdat ze het eten harder nodig hebben."

  Hoe zit het dan met bepaalde bars en restaurants die vol zitten, of de rijen die er waren voor de Louis Vuitton-winkel in de hoofdstad Beiroet? "Zeker, die mensen zijn er. Maar het is maximaal 15 procent van de bevolking. Die lucky few zijn er altijd geweest."

  Op Twitter staan deze foto's, die allebei eind juni zouden zijn genomen: boven de rij voor een bakker omdat het brood dreigde op te raken, onder de rij bij een luxe mode- en tassenzaak:

  Prijzen van basisproducten in Libanon stijgen met de dag. De oorzaak van deze snelle prijsstijgingen is dat de waarde van het Libanese pond gestaag daalt. Jarenlang was de Libanese munt aan de dollar gekoppeld met een vaste wisselkoers (1 dollar/1500 pond), maar dat is sinds begin dit jaar anders. Deze week werd een dollar op de zwarte markt voor bijna 10.000 Libanese pond gewisseld.

  Winkelketens sluiten de deuren omdat ze de dagelijkse prijsstijgingen niet meer kunnen bijbenen. De afgelopen dagen ging de een na de ander dicht. "Door de huidige economische situatie en om onszelf en onze klanten te beschermen sluiten we de deuren. Onze excuses. We will be back!", staat er op heel wat winkeldeuren.

  Hasna vertelt dat babymelk voor de crisis 17.000 pond kostte en nu rond de 70.000. "Linzen, bonen, rijst, luiers, het is nu voor veel mensen onbetaalbaar", zegt hij. De plotselinge armoede die hij om zich heen ziet is nauwelijks te beschrijven. "Maar we zijn niet op zoek naar medelijden. We willen elkaar door deze moeilijke situatie heen slepen. Elkaar steunen, samen sterk staan. De middenklasse zakt naar beneden. De armen worden alsmaar armer; we moeten er nu voor elkaar zijn."

  Lege koelkasten

  Volgens de Libanese regering heeft 75 procent van de bevolking op dit moment hulp nodig. Een fotoserie waarin Libanezen uit alle delen van het land hun ijskast laten zien, ging viral op sociale media. Het toonde nog eens aan hoe leeg de ijskasten van veel families zijn. In sommige ligt niet meer dan een flesje water een twee komkommertjes.

  Dit zijn een paar van die foto's:

  "Ik had nooit gedacht dat ik mijn ijskast online zou zetten", vertelt Nicolas. Hij verloor zijn baan, had een ongeluk en verloor daarbij zijn tanden. "Ik wil mijn ijskast ruilen voor de medicijnen die ik hard nodig heb. Voorheen kon mijn moeder daarvoor betalen, maar nu is zij haar twee banen ook kwijt. We hebben geen goud of een auto om te verkopen, dus we dachten dat de ijskast ruilen een goed idee kon zijn."

  Vrienden hebben de foto voor hem online gezet. "Ik vond het zelf te gênant om te doen. Ik ben afgestudeerd aan de universiteit en ik heb niet eens een baan. Ik heb geen idee hoe ik uit deze situatie moet komen. Ik heb zoveel rekeningen te betalen en ik kan niemand meer om hulp vragen", zegt Nicolas.

  Hij heeft nog niemand gevonden die de ijskast wil ruilen tegen de juiste medicijnen.

 5. Het dodental als gevolg van de overstromingen van de afgelopen dagen in Japan is opgelopen tot boven de twintig. Een groot deel van de slachtoffers woonde in woon-zorgcentra, waar nog veel bewoners en personeel vastzitten. Het gevaar van nieuwe overstromingen en modderstromen is nog niet geweken. Er is sinds vrijdagavond op sommige momenten meer dan 100 mm regen per uur gevallen.

  Voor de komende uren wordt opnieuw slecht weer verwacht. Nu de grond zo verzadigd is, is er zelfs bij matige regenval kans op nieuwe modderstromen en aardverschuivingen, waarschuwt de weerdienst.

  Reddingsboten en -helikopters zijn nog steeds bezig mensen uit hun huis te halen. Ze zijn ingesloten door het water en de modder en velen zitten op het dak van hun huis te wachten op redding. Bij de reddingsoperatie in de zuidelijke regio Kumamoto zijn zo'n 10.000 militairen ingezet.

  Een groot gebied aan de rivier de Kuma is getroffen. Huizen, gebouwen en voertuigen staan onder water en vol modder.

  Volgens de autoriteiten in Kumamoto zijn er 18 doden, van wie 14 in een woon-zorgcentrum. Televisiestation NHK meldt 16 doden, 16 mensen die waarschijnlijk zijn omgekomen en 14 vermisten.

  Overal modder

  Het water overviel de mensen. Velen vluchtten in paniek naar hogere verdiepingen. "Het water steeg zo snel naar de tweede verdieping, dat ik helemaal stond te trillen", zegt een vrouw die op bezoek was bij familie in de stad Hitoyoshi tegen de landelijke krant Asahi. Ze renden naar boven, zwommen het raam uit en klommen op het dak in afwachting van hulp.

  In delen van de prefectuur Kumamoto waar het water is gezakt, zijn de trieste gevolgen zichtbaar. De straten zitten vol modder, auto's en verkoopautomaten liggen her en der verspreid. Mensen zijn hun huis en spullen aan het schoonmaken.

  Elektriciteit en telefoonverbindingen zijn op veel plaatsen nog niet hersteld, zeker 6000 huizen zitten nog zonder stroom. Dat vertraagt de reddingswerkzaamheden. Ook zijn waterleidingen beschadigd, waardoor niet iedereen stromend water heeft.

  Meer dan 200.000 mensen kregen het advies om zich te laten evacueren toen de zware regenval vrijdagavond begon, maar onduidelijk is hoeveel gehoor daaraan is gegeven. Uit angst om besmet te raken met het coronavirus zijn velen thuisgebleven, ondanks de voorzorgsmaatregelen die de autoriteiten hadden genomen.

 6. In winkelstraten spatten de woorden 'sale' en 'uitverkoop' van de ruiten. De kledingbranche is hard geraakt door de coronacrisis, veel winkels waren dicht en de verkoop kelderde. Met flinke kortingen proberen winkeliers klanten te verleiden tot het kopen van hun slecht verkochte voorjaarscollecties.

  Maar die kortingen zijn niet onomstreden. In april riepen winkeliers op tot een verbod op de uitverkoop tot 1 juli. Ze wilden kleine ondernemers beschermen tegen grote modeketens die stunten met prijzen. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer was voor het plan. Toch ging het verbod niet door; het bleek juridisch lastig te regelen en het draagvlak onder ondernemers was te klein.

  Discussie

  Grote ketens als WE Fashion en schoenenwinkel Van Haren zijn juist tegen een verbod op de uitverkoop. Winkeliers zouden met de uitverkoop voorraden snel kunnen omzetten in cash, waar een tekort aan is. Ook C&A lijkt die mening te delen en geeft 70 procent korting als onderdeel van hun 'Welkom terug'-campagne.

  "De discussie over de uitverkoopwet is een beetje 50-50", zegt Edwin Belt van brancheorganisatie INretail mode. "Grote bedrijven kunnen misschien makkelijker hoge kortingen geven, maar dat geldt niet voor iedereen. Als kleine ondernemer moet je geld toeleggen, dus met die hoge kortingen maak je eigenlijk het hele businessmodel kapot."

  'Tanker vaart door'

  Aan het eind van het seizoen gaan onverkochte voorraden bijna altijd weg tegen hoge kortingen, maar de hoeveelheid niet verkochte kleding is nu veel groter dan normaal. "Mensen hebben wel weer zin om kleding te kopen", zegt modejournalist Cécile Narinx, "Maar je kunt niet in een paar weken inhalen wat je in maanden had moeten verkopen."

  En dus blijft er een grote berg kleding achter. Dat heeft ook te maken met de lange lead times, de tijd tussen het bestellen en het bezorgen van de kleding. Winkeliers bestellen vaak lang van tevoren, en vaak wordt de zomercollectie al in januari geleverd. "Die was al besteld toen corona uitbrak", zegt Rens Tap van mode- en textielbrancheorganisatie Modint. "En die aanvoerlijnen zijn niet gemakkelijk te stoppen, de tanker vaart gewoon door."

  De winkelier moet dan beslissen wat er met de extra voorraad gebeurt. "De winkel is een soort tuin, je moet kiezen wat je laat bloeien. Je kunt verse, nieuwe kleren tegen de volle prijs in de winkel hangen, maar ook 'oude' producten in de uitverkoop doen om klanten te trekken", zegt Tap.

  En dus gaan de voorjaarsitems de uitverkoop in, ook bij kleinere winkels. "Normaal gesproken hebben we geen mid-season sale", vertelt Frederiek Waninge, eigenaar van kledingwinkel House of Fred in Utrecht. "Nu hebben we dat wel gedaan, om items die minder goed verkopen of uit het assortiment gaan om te zetten in cash." Ze benadrukt dat het met haar winkel naar omstandigheden goed gaat, maar dat het extra geld toch fijn is in een onzekere tijd.

  Ook Petra Reuvers, eigenaar van de Utrechtse kledingwinkel Revenge, heeft nog veel voorraad. "Bij ons kwam de voorjaarscollectie precies binnen op de dag dat we door corona dichtgingen. Daardoor hebben we er maar een klein deel van kunnen verkopen." Haar winkel hangt dan ook vrij vol. "Normaal hebben we de kleren in alle maten in de winkel hangen, van xs tot xl, maar nu hangt er van alles maar twee maten. Anders past het gewoon niet."

  Omslag

  Het is nog te vroeg om te zeggen hoe groot de impact van corona op de modebranche precies is. "De echte klap komt pas in het najaar", zegt Narinx. "Het is de vraag of alles geproduceerd kan worden en in hoeverre merken bestellingen gaan annuleren." Ze vertelt dat er door designers als Missoni en Dries van Noten wordt opgeroepen om de coronacrisis te gebruiken als een kans en in te zetten op duurzaamheid en meer richting de 'echte' seizoenen te bewegen.

  Maar Rens Tap van Modint betwijfelt of de coronacrisis leidt tot een omslag in de mode. "Er wordt veel over gepraat, maar ik denk niet dat er op korte termijn veel verandert. Bedrijven kunnen niet ineens 90 graden draaien, maar ze zijn er wel over aan het nadenken."

  Ook Edwin Belt van INretail ziet een verschuiving. "Sommige merken hebben er al tussencollecties uit gehaald, om beter in de pas te lopen met de consument. Dat is een eerste mooie ontwikkeling."

 7. Goedemorgen! In Amsterdam houden demonstranten een protestmars tegen de coronamaatregelen en in Oostenrijk begint met bijna vier maanden vertraging het Formule 1-seizoen.

  Het is eerst bewolkt en druilerig, vanmiddag klaart het vanuit het westen wat op. Het wordt 20 of 21 graden en het waait nog fors. De nieuwe week begint wisselvallig met veel wind, dinsdag is het rustiger en wat vaker droog.

  Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Demonstranten houden een protestmars door Amsterdam tegen de coronamaatregelen. De gemeente verbood een eerder aangekondigde optocht van de organisatie die op 28 juni vanaf de Dam zou starten. Vandaag mag het wel doorgaan. De route begint en eindigt bij het beeld van de Dokwerker. Een demonstratie tegen de nieuwe coronawet in Dordrecht is door de gemeente verboden. De Formule 1 begint weer, met de Grand Prix van Oostenrijk. Als gevolg van de coronacrisis start het seizoen bijna vier maanden later dan gepland. Max Verstappen, de afgelopen twee jaar winnaar in Oostenrijk, behoort tot de favorieten voor de winst. Hij start vanaf plek 3. De eerste buis van de nieuwe Gaasperdammertunnel in de A9 tussen knooppunten Holendrecht en Diemen gaat open. Het verkeer rijdt 3 kilometer onder de grond, daar bovenop komt een park. En Studio Sport duikt weer in het archief van de Tour de France: hoofdstuk Nederlandse Bergetappes. Met aandacht voor de heroïsche zege van Gert-Jan Theunisse op de Alpe d'Huez in 1989. De uitzending is vanaf 15.00 uur te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

  Wat heb je gemist?

  Demonstranten in de Amerikaanse stad Baltimore hebben een standbeeld van Christoffel Columbus omvergetrokken en in het water gegooid. Lokale anti-racisme-activisten dreigden daar al weken mee. Beelden van het neerhalen staan onder meer op Twitter:

  De betogers houden de Italiaanse zeevaarder verantwoordelijk voor het leed dat de oorspronkelijke bewoners van de gebieden die hij ontdekt zou hebben, werd aangedaan. In 1492 kwam Columbus in Spaanse dienst aan in het Caribisch gebied, wat de Europese kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika in gang zette. De afgelopen weken zijn meer beelden van Columbus neergehaald, beschadigd en verwijderd.

  Ander nieuws uit de nacht

  'Johnson maakt draai en weert Huawei toch uit Britse 5G-netwerken': volgens de krant The Telegraph maakt de Britse premier dat komende weekend bekend. Een advies van inlichtingendienst GCHQ over de betrokkenheid van het Chinese Huawei is aangescherpt. Vrouw omgekomen bij val uit achtbaan Frankrijk: Het ongeluk gebeurde in het Saint Paul-pretpark bij Beauvais, zo'n 70 kilometer boven Parijs. Hoe de vrouw uit de rijdende achtbaan kon vallen, wordt nog onderzocht. Leger Colombia doodt rebellenleider ELN: De autoriteiten zeggen dat hij betrokken was bij de planning en uitvoering van een zware bomaanslag op een politieacademie in de hoofdstad Bogota.

  En dan nog even dit:

  Kanye West wil meedoen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat zegt de rapper op Twitter, al is niet duidelijk of hij echt serieus is.

  Volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ heeft West zich nog niet gemeld bij de federale kiescommissie.

  Van West is bekend dat hij een aanhanger is van president Trump. Hij had meerdere ontmoetingen met de president, onder meer in het Witte Huis in 2018.

  Als West besluit om echt mee te doen aan de verkiezingen op 3 november, heeft hij één stem al binnen: Tesla-baas Elon Musk heeft laten weten dat West zijn "volledige steun" heeft.

  Fijne dag!

 8. Demonstranten in de Amerikaanse stad Baltimore hebben een standbeeld van Christoffel Columbus omvergetrokken en in het water gegooid. Lokale anti-racisme-activisten dreigden daar al weken mee.

  De betogers houden de Italiaanse zeevaarder verantwoordelijk voor het leed dat de oorspronkelijke bewoners van de gebieden die hij ontdekt zou hebben, werd aangedaan. In 1492 kwam Columbus in Spaanse dienst aan in het Caribisch gebied, wat de Europese kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika in gang zette.

  Op beelden is te zien en te horen dat er een groot gejuich opgaat als het beeld omvalt:

  Het vernielde standbeeld van Columbus is een van de drie beelden van hem in de stad. Het werd in 1984 geplaatst door de Italiaans-Amerikaanse gemeenschap in Baltimore en werd onthuld door de burgemeester en toenmalig president Reagan.

  Het is niet het eerste standbeeld van Columbus dat in de afgelopen weken in de Verenigde Staten is omvergetrokken of vernield. Dat gebeurde eerder in steden als Miami, Richmond, St. Paul en Boston.

 9. Colombiaanse militairen hebben een belangrijke commandant van de guerrillabeweging ELN gedood. Het gaat om Jhon Fredy Cortés Buritica, die opereerde onder de strijdnamen Dumar en Culebrito. Volgens president Duque, die Buritica's dood bekendmaakte, was hij de rechterhand van de militaire leider van de ELN, Gustavo Aníbal Giraldo, beter bekend als 'Pablito'.

  De autoriteiten zeggen dat hij betrokken was bij de planning en uitvoering van een zware bomaanslag op een politieacademie in de hoofdstad Bogota. Daarbij kwamen in januari vorig jaar 21 mensen om het leven. Het was de dodelijkste aanslag in vijftien jaar in het Zuid-Amerikaanse land.

  ELN is de laatste overgebleven rebellengroepering in Colombia, sinds het land in 2016 een historisch vredesakkoord sloot met de FARC. De marxistisch-leninistische guerrillabeweging is met zo'n 2000 strijders relatief klein en verdient zijn geld met drugshandel.

 10. De Britse premier Johnson gaat naar verwachting de Chinese techgigant Huawei toch weren bij het meebouwen aan 5G-netwerken in het Verenigd Koninkrijk. Volgens The Telegraph, die spreekt van een enorme draai, gaat het Britse kabinet dat besluit komende week bekendmaken.

  De krant heeft vernomen dat inlichtingendienst GCHQ een advies aan de regering heeft aangepast over de risico's die samenwerking met Huawei met zich meebrengt. Begin dit jaar werd besloten om het Chinese bedrijf beperkt te laten meebouwen, behalve aan de gevoelige kerndelen van de netwerken.

  Nu luidt het advies om Huawei helemaal te weren. Dat komt door nieuwe sancties die de Verenigde Staten in mei hebben ingesteld tegen het bedrijf. Daardoor wordt het bedrijf genoodzaakt "onbetrouwbare" technologie te gebruiken, schrijft de inlichtingendienst volgens The Telegraph in het rapport. Het Britse kabinet zou de onderdelen die door Huawei zijn gebouwd nog voor het eind van het jaar willen vervangen.

  Lastig telefoontje met Washington

  Het oorspronkelijke besluit van de Britten kwam ze op veel kritiek te staan van de Amerikanen. Volgens The Financial Times barstte president Trump in woede uit in een telefoongesprek met Johnson. Volgens de VS is Huawei niet te vertrouwen vanwege de banden met de Chinese overheid. De fabrikant zou spionage- of sabotage-activiteiten kunnen uitvoeren. Huawei heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken.

  Of de koersverandering van de Britten invloed zal hebben op het besluit van het Nederlandse kabinet, is niet duidelijk. De regering besloot in december 2019 om partijen als Huawei te weren uit kritieke onderdelen van een netwerk, maar het is niet duidelijk welke onderdelen worden aangemerkt als 'kritiek'.

 11. In een pretpark in Frankrijk is een 32-jarige vrouw om het leven gekomen bij een val uit een achtbaan. Het ongeluk gebeurde in het Saint Paul-pretpark bij Beauvais, zo'n 70 kilometer boven Parijs.

  Hoe de vrouw uit de rijdende achtbaan kon vallen, wordt nog onderzocht. Niemand anders raakte gewond.

  Het pretpark werd na het ongeluk meteen gesloten. Bezoekers die het ongeluk zagen gebeuren, hebben slachtofferhulp aangeboden gekregen.

  Het is niet de eerste keer dat iemand omkomt na een val uit deze achtbaan. In 2009 stierf een 35-jarige vrouw bij een vergelijkbaar ongeluk.

 12. Farid Azarkan stelt zich kandidaat om lijsttrekker te worden van Denk bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Dat maakte hij bekend in talkshow Op1. Na de zomer kiezen de partijleden de nieuwe lijsttrekker.

  Volgens Azarkan, nu al partijleider, blijven de strijd tegen racisme en discriminatie speerpunten van zijn partij. "Juist nu het debat over institutioneel racisme op het scherpst van de snede wordt gevoerd, wil ik het momentum benutten om in Nederland werkelijk gelijkwaardigheid te bewerkstelligen. Ik wil het karwei afmaken."

  De afgelopen maanden was er veel gerommel binnen Denk. Partijvoorzitter Selçuk Öztürk raakte in conflict met Azarkan en collega-partijlid Tunahan Kuzu. Öztürk bracht een buitenechtelijke affaire van Kuzu naar buiten en wilde Azarkan royeren als partijlid. Dat laatste besluit werd teruggedraaid door een beroepscommissie.

  De drie leden van Denk hebben hun ruzie in mei uitgepraat. Öztürk liet daarna weten te zullen stoppen als Kamerlid en partijvoorzitter. Azarkan zei in Op1 dat hij op de steun van zijn collega's kan rekenen. "Kuzu steunt me voor 200 procent, Öztürk voor 100 procent."