Nos nieuws

NOS Nieuws
 • In Amsterdam heeft een dakloze man een onderscheiding en een cadeaubon gekregen van de politie. De man had een portemonnee met daarin bijna 2000 euro gevonden en die naar het politiebureau gebracht.

  "Omdat wij vinden dat eerlijkheid beloond moet worden, kreeg hij van ons een 'zilveren duim', die wij maar af en toe geven aan burgers en een cadeaubon van 50 euro", schrijft een agent van het bureau Burgwallen in het centrum van Amsterdam op Instagram.

  'Altijd terugbrengen'

  In een video op sociale media zegt de man dat hij de portemonnee vond toen hij lege blikjes aan het verzamelen was in een trein op Amsterdam Centraal. "Altijd als je iets vindt, breng het gewoon terug, ongeacht je situatie", zegt hij in de video. "Misschien heeft de eigenaar van de portemonnee werk voor me, je weet maar nooit wat voor mogelijkheden hieruit komen."

  In de portemonnee zaten geen pasjes of iets anders waarmee de identiteit van de eigenaar kon worden vastgesteld. Als de eigenaar de portemonnee binnen een jaar niet komt ophalen, gaat het geld naar de eerlijke vinder.

 • In een dierenpark in Frankrijk is een vrouw zwaargewond geraakt toen ze tijdens het hardlopen werd aangevallen door wolven. Franse media melden dat het slachtoffer in haar nek, rug en een been werd gebeten.

  De aanval was in het safaripark in Thoiry, zo'n 40 kilometer ten westen van Parijs. De 37-jarige vrouw had de nacht doorgebracht in een lodge in het park en was in de ochtend gaan hardlopen.

  Elektrische hekken

  Op de een of andere manier was ze in het deel beland waar de dieren vrij rondlopen en waar bezoekers alleen met de auto mogen komen. Daar werd de vrouw aangevallen door drie poolwolven.

  Parkmedewerkers schoten te hulp nadat ze het slachtoffer hadden horen schreeuwen. De vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht. Later kwam het bericht dat ze niet in levensgevaar is.

  Het deel van het park waar de huisjes staan is met onder meer elektrische hekken afgesloten van het gebied waar de dieren vrij rondlopen. Het is niet duidelijk of de vrouw zelf niet heeft opgelet of dat er iets in het park verkeerd is gegaan. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

 • Bij de hadj, de jaarlijkse islamitische pelgrimstocht naar Mekka, zijn 1303 mensen omgekomen. De Saudische autoriteiten hebben dat bekendgemaakt. Gisteren stond het dodental volgens een telling van persbureau AFP nog op 1100.

  De meeste slachtoffers zijn bezweken door de extreme hitte. De pelgrims, van wie sommige al kampten met een slechte gezondheid, zijn te lang in de zon geweest. De temperatuur liep plaatselijk op tot bijna 52 graden in de schaduw. Er deden zo'n twee miljoen mensen mee aan de bedevaartstocht.

  Geen vergunning

  Volgens Saudi-Arabië hadden de meeste slachtoffers geen toestemming voor deelname. Uit elk land krijgt een beperkt aantal pelgrims een vergunning voor de hadj. Naast de officiële hadj-reisbureaus zijn er ook clandestiene aanbieders.

  Naar schatting honderdduizenden mensen hebben illegaal meegedaan aan de vijfdaagse pelgrimstocht naar Mekka. Zij hadden bijvoorbeeld geen toegang tot met airco gekoelde ruimtes.

  Veel Egyptenaren gestorven

  Ruim de helft van de doden komt uit Egypte. De autoriteiten van dat land hebben de licentie van zestien hadj-reisbureaus ingetrokken. De bedrijven worden ervan beschuldigd dat ze niet of nauwelijks gezorgd hebben voor hun klanten, met de dood tot gevolg, en van het verkopen van illegale toegangsbewijzen.

  Dit zijn beelden van afgelopen week over de hittemaatregelen bij de hadj:

  Deelname aan de hadj is een van de vijf pilaren van de islam. Alle moslims die het kunnen betalen en gezond genoeg zijn, moeten zeker eenmaal in hun leven deze pelgrimstocht voltooien. Elk jaar komen er deelnemers om het leven. Dit jaar was het aantal doden relatief zeer hoog: vorig jaar bezweken enkele honderden pelgrims tijdens de hadj.

 • In Eindhoven is in een woonwijk in het stadsdeel Woensel op straat een man neergeschoten. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd, zegt de politie.

  Er zijn twee verdachten aangehouden. Omroep Brabant schrijft dat agenten met kogelwerende vesten rondlopen en de politie naar meer verdachten op zoek is. De politie zegt dat meer aanhoudingen niet worden uitgesloten.

  De verdachten zijn volgens Omroep Brabant ontkomen in een auto en daarna te voet verder gevlucht. De vluchtauto is in de wijk gevonden. Een nabijgelegen park is afgezet.

 • In de door Rusland bezette havenstad Sevastopol op de Krim zijn vanmiddag zware explosies gemeld. Volgens het lokale bestuur zijn vijf mensen gedood en ruim honderd mensen gewondgeraakt. Het Kremlin beschuldigt Oekraïne van een raketaanval.

  Er is geen onafhankelijke informatie over de situatie in Sevastopol. Internationale media schrijven erover op basis van berichten in Russische staatsmedia. Op Russische nieuwssites worden foto's gedeeld van gewonde strandgangers, maar de authenticiteit hiervan is niet vastgesteld.

  Dode gemeld in Charkiv

  Oekraïne heeft niet gereageerd op de aantijging. Wel meldt het land een nieuw Russisch bombardement op de noordwestelijke stad Charkiv. Daarbij kwam volgens de gouverneur een persoon om het leven. Afgelopen nacht werden volgens de lokale autoriteiten drie mensen gedood en raakten tientallen burgers gewond. Volgens de laatste informatie zit de halve stad zonder stroom door de Russische aanvallen.

  In Sevastopol, waar de Russische marine een grote basis heeft, zou een raketaanval zijn uitgevoerd. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat er vijf raketten van Amerikaanse makelij zijn afgevuurd. Vier daarvan werden volgens de verklaring neergehaald. De vijfde zou door luchtafweer zijn geraakt, uit koers zijn geraakt en vervolgens zijn geëxplodeerd in de buurt van een strand.

  'Drie kinderen dood'

  De door Rusland aangestelde gouverneur stelt dat zeker drie kinderen zijn omgekomen bij de raketaanval. Er wordt gesproken van minstens 124 gewonden. Meerdere kinderen en volwassen zouden ernstig gewond zijn geraakt. Deze informatie valt niet te controleren.

  Het Kremlin houdt Kyiv en Washington verantwoordelijk voor de explosies. Er wordt beweerd dat er Atacms-raketten zijn gebruikt. Dat zijn de langeafstandsraketten die Oekraïne van de VS heeft gekregen.

  De Russen zeggen dat er clustermunitie in de raket zat. Het is onduidelijk of dat klopt, maar het is bekend dat Washington het Oekraïense leger ook heeft voorzien van deze omstreden vorm van munitie. Ook Rusland zet clustermunitie in bij aanvallen tegen Oekraïne.

  In deze afbeeldingen zie je hoe clustermunitie werkt en waarom het een gevaar is voor burgers:

  De Krim, die door Rusland illegaal is geannexeerd, wordt vrijwel dagelijks getroffen door Oekraïense drones of raketten. De VS staat zijn bondgenoot toe om Atacms-raketten af te vuren op Russische bases op de Krim en io andere bezette gebieden van Oekraïne. Op Russische grondgebied staat president Biden het "beperkt" toe, hebben betrokken anonieme functionarissen gezegd.

  De Amerikaanse regering heeft niet bekendgemaakt welke voorwaarden ze stelt aan het gebruik van Amerikaanse langeafstandswapens door Oekraïne. Kyiv beschikt sinds dit jaar over Atacms-raketten met een bereik van zo'n 300 kilometer.

  'Maximaal bereik 100 kilometer'

  Volgens The Washington Post mag Oekraïne maximaal tot zo'n 100 kilometer in Rusland doelwitten bestoken met Amerikaanse langeafstandsraketten. Deze toezegging is voldoende geweest om het Russische offensief bij Charkiv voorlopig af te slaan.

  Oekraïne werd in staat gesteld de toevoer van Russisch materieel en militairen, net over de grens, te frustreren met raketten. Maar Oekraïne lobbyt om nog dieper in Rusland te mogen schieten met Amerikaanse projectielen.

  Officieren zeggen tegen persbureau AP dat ze bijvoorbeeld graag Russische militaire vliegvelden willen vernietigen. Vanaf deze locaties, veel verder dan 100 kilometer over de grens, stijgen Russische straaljagers op die Oekraïense steden bestoken. Rusland neemt systematisch Oekraïense energievoorzieningen onder vuur. Sinds maart is de capaciteit om energie op te wekken naar schatting gehalveerd.

 • Japan is druk bezig met het herstarten van kerncentrales omdat het worstelt met stijgende energieprijzen en een sterke afhankelijkheid van buitenlandse energieleveranciers.

  Het land wil deze zomer twee reactoren herstarten bij de Kashiwazaki-Kariwa-kerncentrale, die na de kernramp in Fukushima uit voorzorg werd gesloten. Maar een groep bezorgde burgers heeft een petitie ingediend bij de burgemeester om de herstart een halt toe te roepen.

  "Het is de grootste kerncentrale in Japan. Als het gaat om energieopwekking was het voor de sluiting zelfs de grootste ter wereld," zucht Kazuyuki Takemoto, boer en voormalig gemeenteraadslid. Hij is een van de initiatiefnemers van de petitie.

  "Vanaf hier kan je vier van de reactoren zien," vertelt Takemoto, terwijl hij vanaf het nabijgelegen strand naar een reeks betonnen gebouwen wijst. "Reactor zes en zeven, die ze weer willen gebruiken, staan net buiten zicht."

  Langs het complex staan hijskranen en bouwmaterialen. Het energiebedrijf Tepco, dat ook verantwoordelijk is voor de kerncentrales in Fukushima, is hard bezig met de voorbereidingen.

  Ondanks de lokale weerstand lijkt de herstart onvermijdelijk. De Nationale Autoriteit voor Kernveiligheid heeft er goedkeuring voor gegeven. In de rest van het land zijn zes andere kerncentrales al gedeeltelijk geactiveerd, en voor vier andere centrales staat dat op de agenda. Nog eens zeven andere locaties worden momenteel beoordeeld op veiligheid en er zijn drie nieuwe reactoren in aanbouw, met als doel ook die op korte termijn aan te zetten.

  Geen fossiele energiebronnen

  "Het herstarten van kerncentrales is een belangrijke stap in het waarborgen van onze energieveiligheid," verklaart Jun Arima, hoogleraar energiebeleid aan de universiteit van Tokio.

  Japan is voor het grootste deel van zijn energievoorziening afhankelijk van buitenlandse import. Het land heeft zelf geen fossiele energiebronnen, en de transitie naar duurzame energie verloopt traag.

  "Meer dan 60 procent van onze energie wordt gewonnen uit gas en steenkool, terwijl kernenergie slechts 6 procent van de totale energietoelevering uitmaakt." De overheid wil dit verhogen naar 22 procent voor 2030. "Om dit te bereiken moeten we minimaal veertien kerncentrales herstarten," verklaart hoogleraar Arima.

  Steun voor kernenergie neemt toe

  Schommelingen in energieprijzen hebben ertoe geleid dat de steun onder de bevolking voor kernenergie weer is toegenomen. Door opeenvolgende energiecrises is de elektriciteitsrekening van het gemiddelde huishouden verveelvoudigd.

  Dat werd sinds de coronacrisis grotendeels opgevangen met overheidssubsidies, maar daar is vorige maand een eind aan gekomen. Naar verwachting betalen inwoners van Tokio vanaf deze maand 20 procent extra.

  In het westen van Japan gaat de rekening deze maand zelfs met gemiddeld 46 procent omhoog. Inmiddels is meer dan de helft van de Japanners het eens met de beslissing om kerncentrales te herstarten.

  Op de azuurblauwe zee tegenover de kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa dobbert een groot wit schip. "Sinds Noord-Korea raketten deze kant op schiet patrouilleren ze hier de hele dag," legt Takemoto uit. Het is een fregat van de Japanse kustwacht. "Ze houden de kerncentrale in de gaten. Een voorzorgsmaatregel, noemt de overheid het."

  Raketten uit Noord-Korea zijn niet zijn enige zorg. Op 1 januari werd het schiereiland Noto opgeschrokken door een stevige aardbeving. Tienduizenden huizen stortten in en 260 mensen kwamen om het leven.

  "De grond bewoog vier meter op en neer," vertelt Takemoto. "De huidige veiligheidsregels rond kerncentrales houden geen rekening met dat soort enorme aardverschuivingen."

  Het epicentrum van de beving lag op slechts 120 kilometer afstand van de Kashiwazaki-Kariwa-kerncentrale. "Je kan het vanaf de kust niet zien, maar dat ligt hier aan de overkant," vertelt Takemoto. Achteraf werd bekend dat er koelwater was gelekt uit vijf reactoren, maar volgens Tepco was er geen stralingsgevaar.

  Grootste kosten al gemaakt

  "De Japanse overheid heeft na de kernramp in Fukushima de veiligheidsregels stevig aangescherpt. Die zijn nu twee, drie keer zo streng," legt Arima uit. De overheid nodigt regelmatig vertegenwoordigers uit van het Internationaal Atoomenergieagentschap, een onafhankelijke organisatie van de Verenigde Naties, om de kerncentrales te inspecteren. Hiermee willen ze laten zien dat alles volgens de regels verloopt.

  Arima begrijpt dat er in de omgeving van de centrales desondanks weerstand is, maar ziet het niet als een lokaal probleem: "Het is nationale noodzaak. Daarom moeten we benadrukken dat het veilig is. De kerncentrales zijn al gebouwd en verstevigd, dus de grootste kosten zijn al gemaakt," zet hij uiteen. "Het herstarten van onze kerncentrales is daarom de makkelijkste en goedkoopste manier om onze nationale energieveiligheid te waarborgen."

 • Een man is op de Westeinderplassen in Kudelstaart overvaren door een boot. Hij is zeer zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht, zegt een woordvoerder van de politie Amsterdam. De man is ter plaatse gereanimeerd.

  De 21-jarige bestuurder van de boot is aangehouden. Het incident gebeurde rond 17.00 uur. De politie was rond 20.00 uur nog bezig met het onderzoek.

 • Schutters hebben in twee steden in de Russische autonome republiek Dagestan een synagoge, twee kerken en een politiebureau aangevallen. Daarbij zijn volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zes agenten, een priester en een kerkganger gedood. Twaalf mensen raakten gewond.

  Een klopjacht op voortvluchtige daders is aan de gang. Vier zijn er inmiddels doodgeschoten, aldus het ministerie.

  In de stad Derbent zijn een synagoge en een orthodoxe kerk aangevallen en in brand gestoken. Bij een politiebureau en een kerk in de hoofdstad Machatsjkala, 125 kilometer verderop, zijn ook schoten gelost.

  Ooggetuigen zien hoe mannen met automatische wapens het vuur openen in Machatsjkala:

  Volgens The Moscow Times is het leger aanwezig in Machatsjkala, waar schutters zich zouden hebben verschanst in een kathedraal. In beide steden zijn alle wegen afgesloten. Niemand kan er meer in of uit.

  Het is onduidelijk of de schietpartijen verband houden met elkaar en wie de schutters zijn. Een onderzoeksjournalist van The New York Times heeft een video gedeeld van een vermeende dader in Derbent. De verdachte filmt de brandende synagoge terwijl hij koranverzen roept.

  Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van "terroristische aanvallen". Regeringsleider Sergej Melikov van Dagestan noemt de acties "een poging om de regio te destabiliseren".

  Antisemitisme in de Kaukasus

  Sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog oktober vorig jaar zijn er meerdere antisemitische incidenten geweest in Dagestan. De republiek heeft een overwegend conservatief-islamitische bevolking. maar ook een oude Joodse gemeenschap.

  Dagestan grenst aan Tsjetsjenië en kampt aanhoudend met veiligheidsproblemen door de aanwezigheid van extremistische groepen en militanten.

  In oktober bestormden honderden anti-Joodse demonstranten het vliegveld in de hoofdstad Machatsjkala toen er een vliegtuig uit Israël landde. Mensen renden de landingsbaan op, anderen controleerden auto's en bussen die de luchthaven verlieten om te zien of er Joden in zaten. Zeker twintig mensen raakten gewond, onder wie politieagenten.

 • Duizenden mensen hebben vandaag aan de Nederlandse kust als klimaatprotest kettingen gevormd. De organisatoren bedachten de actie voor mensen die wel willen laten zien dat ze zich zorgen maken om klimaatverandering, maar niet "met een bord in hun handen in Amsterdam willen staan of een snelweg blokkeren", zegt een woordvoerder.

  Het idee van de organisatie was om de langste menselijke ketting ooit in Nederland te vormen, maar daar waren te weinig mensen voor gekomen. De bedoeling was een onafgebroken ketting te maken van Hoek van Holland naar Den Helder. Ook werden er mensen verwacht op onder meer Texel, Schiermonnikoog en in de Eemshaven.

  Voor het oorspronkelijke plan waren 150.000 mensen nodig, maar uiteindelijk hebben 20.000 mensen zich aangemeld en volgens de organisatie zijn er zo'n 30.000 gekomen. De organisatie zegt toch blij te zijn met de opkomst.

  "Een demonstratie is vaak op een plek waar het niet hoort", zegt de woordvoerder. Daar voelen mensen zich niet altijd fijn bij, zegt hij. "Dit is heel zichtbaar op het strand, maar het is niet zo massaal, want je staat met één iemand naast je en niet opgesloten in de massa."

  Sommige deelnemers hadden uren gereisd om erbij te zijn, zeggen ze tegen de NOS:

 • Een coureur is zwaargewond geraakt door een val bij de TT Brommersprint in Assen. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Het evenement is afgelast, laat de organisatie weten.

  De race was bezig op een weg aan de zuidzijde van de Vaart en het publiek stond aan de andere kant van het water, schrijft RTV Drenthe. Een woordvoerder van de politie meldt dat veel mensen het ongeluk hebben zien gebeuren. Zij kunnen contact opnemen met slachtofferhulp. "We willen als organisatie vragen om zorgvuldig met beelden om te gaan waarop het ongeluk te zien is", zegt Jan Gerbrand Krol, directeur van het TT Festival tegen de regionale omroep.

  De coureur zat op een dragrace-voertuig, zegt de woordvoerder. Dragrace is een tak van de motor- en autosport waarbij coureurs vanuit stilstand een wedstrijd tegen elkaar racen in een rechte lijn.

  Brommersprint

  Het negendaagse TT Festival in Assen bestaat uit verschillende onderdelen. De Brommersprint werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. Daarbij zouden in totaal veertig coureurs een sprint trekken om te strijden voor de Nederlandse Scooter Sprint Competitie (NSSC).

  Tussen de wedstrijden door zouden er motorrijders stunts laten zien en zou op het water een jetski-show en een flyboard-show te zien zijn. Het evenement zou van 13.00 uur tot 18.00 uur duren, maar werd na anderhalf uur afgelast vanwege het ongeval.

 • Voor de Zeeuwse kust is een garnalensoort aangetroffen die nog nooit eerder in Nederlandse wateren is gezien. Bij een windmolenpark in de Noordzee vonden onderzoekers een oranje pistoolgarnaal.

  De plek is onderdeel van een natuurversterkingsproject dat vooral gericht is op de ontwikkeling van oesters. Daarvoor worden zogenoemde oestertafels geplaatst aan de voet van windturbines. Die raken in de loop der tijd begroeid met allerlei diersoorten. Af en toe wordt daar wat afgeschraapt voor onderzoek, en in dat schraapsel is onlangs de oranje pistoolgarnaal gevonden.

  Van oorsprong komt de soort voor in het westelijke en centrale deel van Het Kanaal. De oranje pistoolgarnaal verplaatst zich dus naar het noorden. Net als bij veel andere kreeftachtige soorten verschuift het leefgebied als gevolg van klimaatverandering, zeggen onderzoekers.

  De oranje pistoolgarnaal werd één keer eerder in de Noordzee aangetroffen. Dat was in 2007 in Engelse wateren bij de monding van de rivier de Theems. In Nederlandse wateren is hij nu voor het eerst ontdekt.

  Knalgeluid

  Het oranje, kreeftachtige diertje wordt 3,5 centimeter lang. Zoals bij alle pistoolgarnalen is de ene schaar veel groter dan de andere. Met een snelle beweging van die grote schaar - een van de snelste bewegingen in het dierenrijk - kunnen ze een knalgeluid produceren dat op een kilometer afstand hoorbaar is. Daaraan dankt de pistoolgarnaal zijn naam.

  Het beestje leeft graag op de stenen bij een windturbine. Met de komst van nieuwe windparken komt er ook meer geschikt leefgebied voor dit soort dieren. Onderzoekers vermoeden dat er al een populatie van de oranje pistoolgarnaal voor de Zeeuwse kust leeft, omdat het dier nu op een heel klein oppervlak is aangetroffen.

 • Een Boeing 777 van KLM die onderweg was naar Rio de Janeiro is na veertig minuten teruggekeerd naar Schiphol vanwege een technisch mankement.

  Vanuit het vliegtuig is een noodmelding gedaan. Wat er precies aan de hand is, is nog niet bekend. Het gaat om vlucht KL705. Een woordvoerder van KLM benadrukt dat het gaat om een voorzorgslanding en dat er geen noodsituatie was.

  Het vliegtuig heeft een rondje gevlogen boven het noorden van Frankrijk en boven de Noordzee. Dat kan zijn gedaan om brandstof te verliezen, of om geleidelijk te dalen voor de landing.

  Hulpdiensten zijn ingeschakeld, zoals gebruikelijk in dit soort situaties. De passagiers worden later vandaag met een ander toestel alsnog naar Rio de Janeiro gebracht, zegt een woordvoerder van KLM.