Tayerblad en peper in erker december 2016

Tayerblad en peper inmiddels al twee maanden in de erker

mijn tuintje / My garden

Begin april, de eerste bloemen laten zich zien. Magnolia narcissen blauwe druifjes.

DSC09505-DSC09512-1920_aw

 Panorama van ons tuintje maart 2016, nog niet veel bloemen.

Panorama van onze tuin

 Panorama van ons tuintje.

dsc00457-00460_pano_aw

 Panorama van ons tuintje.

RozenRozen Rozen

Nos nieuws

NOS Nieuws
 1. Russen kunnen op 1 juli stemmen over het wijzigen van de Russische grondwet. Als een meerderheid voor stemt, kan president Poetin mogelijk tot 2036 aanblijven. Eerder gingen het Russisch parlement, de Doema, en het Constitutionele Hof van Rusland al akkoord met de voorgestelde veranderingen.

  De stemming stond oorspronkelijk gepland voor 22 april, maar werd uitgesteld vanwege het coronavirus. Volgens Poetin is de eerste dag van juli "een geschikt moment" voor de stembusgang.

  De uitbraak van het coronavirus lijkt in Rusland nog niet op zijn retour te zijn. Vrijdag werd met 232 sterfgevallen het hoogste dodental in een dag tot nu toe gemeld. Rusland heeft ruim 400.000 gemelde besmettingen, na de Verenigde Staten en Brazilië wereldwijd het hoogste aantal.

  Teller op nul

  Door de grondwetswijziging mag een president maximaal twee termijnen van zes jaar hebben. Maar doordat voor Poetin de teller na de grondwetswijziging teruggaat naar nul, zou hij na de volgende verkiezingen in 2024 nog twaalf jaar kunnen aanblijven.

  Waarnemers vragen zich af of Poetin inderdaad tot 2036 wil aanblijven. De 67-jarige president zou de grondwetswijziging mogelijk aanwenden om enkele jaren tijd te winnen, zodat hij kan stoppen wanneer een goede opvolger zich aandient.

 2. Een medewerker van de politie Noord-Nederland is opgepakt vanwege verschillende misdrijven.

  De persoon om wie het gaat wordt onder meer verdacht van witwassen en het bezit van verdovende middelen. Daarnaast is volgens de politie sprake van ernstig plichtsverzuim.

  De medewerker is geschorst, meldt RTV Noord. De politie geeft op dit moment niet meer informatie over de zaak.

 3. In België is vannacht een tiener vrijgelaten, die bijna anderhalve maand geleden is ontvoerd. De jongen van 13 werd in de nacht van 20 op 21 april uit het huis van zijn ouders meegenomen, meldt het Belgische Openbaar Ministerie. Na zijn vrijlating zijn zeven verdachten opgepakt.

  De ontvoering en vrijlating werden vanochtend op een persconferentie bekendgemaakt. Tot vandaag was de zaak buiten de publiciteit gebleven.

  'Miljoenen losgeld'

  Het kind werd door gemaskerde mannen met geweld meegenomen uit de woning in de buurt van Genk, zei de aanklager op de persconferentie. "Daarna is er veelvuldig contact geweest tussen de ontvoerders en de familie, waarbij losgeld is geëist." Volgens Belgische media ging om miljoenen euro's.

  Het OM wil niet zeggen of er uiteindelijk losgeld is betaald. Ook meldt justitie niet waarom de ontvoerders juist deze jongen hebben meegenomen. Volgens Belgische media is zijn vader in het verleden in verband gebracht met drugsgerelateerde criminaliteit. Zijn oom werd volgens Het Laatste Nieuws in 2019 veroordeeld tot 15 jaar cel vanwege drugssmokkel.

  Volgens de VRT zijn de meeste gearresteerde verdachten geradicaliseerde moslims. Het is onduidelijk waar de omroep dit op baseert.

  Woningen doorzocht

  Na de ontvoering is een grootschalig politieonderzoek opgezet, waarbij meer dan honderd mensen betrokken waren. Ook politiediensten uit Nederland, Frankrijk en de VS hebben meegeholpen.

  "In de hele periode werd steeds het belang en het leven van het kind voorop gesteld", zei de aanklager. "Na bijzonder grondig en intens speurwerk kwamen verschillende verdachten in beeld."

  Pas nadat de 13-jarige jongen vannacht was vrijgekomen, ging de politie achter de verdachten aan. In de regio's Antwerpen en (Belgisch) Limburg zijn dus zeven verdachten opgepakt. Ook zijn er twaalf woningen doorzocht. Het OM wil niet zeggen wat daarbij is gevonden.

  Belang van het kind

  "Aan het kind en de familie is direct medische en psychische bijstand gegeven", zei de aanklager. Hij roept de pers op om de familie met rust te laten.

  Tijdens de ontvoering waren sommige Belgische media al op de hoogte van de zaak, maar ze publiceerden er niet over. "Dat gebeurde in het belang van het kind", zei de aanklager. "Dit is bijzonder belangrijk geweest voor het welslagen van het onderzoek."

 4. De politie heeft gisteren acht mannen aangehouden voor een bedreiging met een vuurwapen op een camping in Aalst in Gelderland. De verdachten zijn tussen de 18 en 40 jaar oud. Ze zitten nog vast. De politie onderzoekt wat de aanleiding voor de bedreiging was.

  Agenten kregen 's middags een melding dat iemand op de camping werd bedreigd door een groep mannen. De verdachten waren er daarna vandoor gegaan in auto's en hadden daarbij de slagbomen van de camping geramd.

  Getuigen konden de politie vertellen in welke auto's de mannen waren gevlucht, waarna zij later op drie plekken werden aangehouden, schrijft Omroep Gelderland.

  Waarschuwingsschot

  In Best werden drie mannen uit een auto gehaald. Agenten trokken daarbij hun wapen en een van hen loste een waarschuwingsschot. In de wagen van de verdachten lag een vuurwapen.

  Op de A2 bij Vught werden ook drie mannen in een auto aangehouden. Twee andere verdachten werden op de A16 bij Rotterdam opgepakt.

 5. Er mag weer alcohol gedronken worden in Zuid-Afrika. Als bijzondere coronamaatregel werd het land ruim twee maanden drooggelegd.

  Bij drankwinkels en supermarkten staan lange rijen. Niet alleen particulieren slaan hun slag; eigenaren van zogenoemde shebeens, buurtkroegen die drank in townships verkopen, laden hun aanhangers bij de groothandel torenhoog met bier, whisky en andere sterke drank.

  Veel Zuid-Afrikanen zijn blij dat ze weer een borrel mogen drinken. Voor sommige winkels wordt er zelfs gedanst en gezongen tijdens het wachten, is te zien op Twitter:

  Het verbod op de verkoop van alcohol werd ingesteld om ziekenhuizen minder te belasten. Er komen in ziekenhuizen veel slachtoffers binnen met schot- en steekwonden en vaak is daarbij alcohol in het spel. Hetzelfde geldt voor verkeersslachtoffers. Ook hoopte de regering dat mensen nuchter meer afstand zouden bewaren.

  Niet alleen de alcoholban wordt vandaag opgeheven. Miljoenen mensen gaan weer aan het werk en het is weer toegestaan om de hele dag de straat op te gaan om te bewegen. Dat mocht tot nu toe enkel tussen zes en negen uur in de ochtend.

  Restaurants en cafés zijn wel nog dicht. Ook sigaretten verkopen mag nog niet. De sigaret is in de ban gedaan om de longen van Zuid-Afrikanen te sparen, en omdat veel mensen sigaretten delen en daardoor het virus makkelijk kunnen overdragen.

  Weinig verbetering in cijfers

  De maatregelen worden versoepeld terwijl het aantal besmettingen in het land juist omhoogschiet. Per dag komen er ruim 1700 nieuwe besmettingen bij en ook het dodental stijgt nog. Tot nu toe zijn er ruim 33.000 besmettingen en 683 doden.

  Twee maanden geleden registreerde Zuid-Afrika 27 besmettingen per dag en 5 doden. In tegenstelling tot onder meer Europa moet in Zuid-Afrika de piek nog komen. Wetenschappers die de overheid adviseren, voorspellen dat er dit jaar 40.000 mensen aan het coronavirus kunnen overlijden.

  Een belangrijke reden om de lockdown deels op te heffen, is dat de economie te grote schade oploopt. Voor de coronacrisis lag de werkeloosheid in Zuid-Afrika al tegen de dertig procent.

  Veel mensen leven van dag tot dag en werken in de informele economie. Ze hebben bijvoorbeeld een marktstalletje of werken bij mensen thuis als schoonmakers. De regering zegt dat honger een van de afwegingen is geweest om maatregelen te versoepelen.

  Klaar voor de piek

  De meeste Zuid-Afrikanen zijn blij dat ze weer aan de slag kunnen en wat meer lucht krijgen. Wel zijn er zorgen of er nu niet opeens te veel mag. Zo zijn ook religieuze diensten weer toegestaan, met een limiet van vijftig gelovigen. De Zuid-Afrikaanse kwaliteitskrant Mail & Guardian publiceerde een politieke tekening met gelovigen in een kerk die niet op kerkbanken zitten, maar vanuit doodskisten naar de dienst luisteren.

  Ook is er angst dat bedrijven en fabrieken te gretig zijn om weer open te gaan, terwijl ze niet genoeg maatregelen hebben genomen om een veilige werkplek te creëren. Datzelfde geldt voor scholen. Eigenlijk zouden vandaag de eerste kinderen weer naar de klas gaan, maar de overheid riep scholen gisteren in allerijl op om toch niet te openen, omdat veel onderwijsinstellingen onvoldoende zijn voorbereid. Ze moeten aan iedere leerling een mondkapje geven en genoeg desinfecterende handgel hebben.

  Het voornaamste doel van de strenge coronamaatregelen van de afgelopen twee maanden was om de pandemie in Zuid-Afrika te vertragen en de ziekenhuizen klaar te maken voor de piek. Dat is volgens de regering gelukt. Er zijn 20.000 bedden vrijgemaakt en er worden 27 noodziekenhuizen ingericht, waarvan een deel al klaar is. Zo is er in Kaapstad, het epicentrum van de crisis in Zuid-Afrika, een conferentiecentrum ingericht als ziekenhuis.

  Wat meer lucht

  Toch zijn er waarschijnlijk alsnog onvoldoende intensivecarebedden. Ook klagen zorgmedewerkers dat ze niet genoeg beschermende middelen hebben en dat hen niet uitgelegd wordt hoe deze te gebruiken zijn. In verschillende ziekenhuizen is personeel besmet.

  Een ander doel van de lockdown was om de tijd te hebben om veel te gaan testen. Maar de minister van Volksgezondheid zegt dat ze oplopen tegen het wereldwijde tekort aan testkits. Sommige dagen worden er 12.000 uitslagen geregistreerd en andere dagen 20.000. Maar het grootste probleem is dat de uitslag lang duurt, in sommige gevallen zelfs tien dagen. In die tijd kunnen besmette personen het virus verspreiden en dat bemoeilijkt contactonderzoek.

  President Ramaphosa zei dat hij blij is om zijn bevolking en de economie wat meer lucht te kunnen geven. Maar, voegde hij eraan toe, de pandemie gaat veel erger worden. Als het nodig is zal hij de nieuw verworven vrijheden weer terugdraaien. Dan zijn veel Zuid-Afrikanen in elk geval wel voorbereid, met voldoende drank in hun voorraadkast om een eventuele nieuwe strenge lockdown te overbruggen.

 6. Voor veel reizigers is het even wennen, maar het lijkt erop dat de meesten zich houden aan de mondkapjesplicht die sinds vandaag in het openbaar vervoer geldt. Wie in het ov geen mondkapje draagt, kan een boete van 95 euro krijgen. Volgens de NS houden de meeste passagiers zich aan de nieuwe regels.

  "Ik vind het echt vervelend. Heel benauwd", zegt een vrouw op station Haarlem. Een andere reiziger wacht zo lang mogelijk met het omdoen: "Het is een beetje onhandig met de koffie." Toch heeft niet iedereen er moeite mee: "Mijn moeder had er eentje thuis liggen, dus die heb ik meegenomen. Ja, het was een schone, geen zorgen. Anders heeft het geen nut natuurlijk."

  "Het is eigenlijk onzin, want het maakt niks uit", zegt een man die aankomt op het station van Haarlem. "Gisteren kon het zonder en vandaag moet je plotseling een mondkapje op hebben. Dus het heeft geen zin." Toch doet hij zijn mondkapje wel op. "Ik wil geen geouwehoer hebben."

  Reizigers reageren wisselend op de mondkapjesplicht:

  Anderen zijn juist overtuigd van de bescherming. "Het wordt straks zo druk en ik wil niet ziek worden", zegt een vrouw die in de zorg werkt. Zij heeft geen last van benauwdheid door het mondkapje. "Hij zit wel prettig. Ik heb er verschillende geprobeerd. Hij is zelfs nog beter dan wat ik op het werk krijg."

  Een van de reizigers heeft na haar eerste ervaringen ook nog een tip: poets je tanden voordat je een mondkapje opdoet. "Het is een stuk frisser om tijdens je reis die mintgeur te ruiken."

  Handhaving

  Reizigers zonder mondkapje kunnen dus een boete krijgen van 95 euro. Maar ze kunnen ook wegkomen met een waarschuwing, zag deze passagier: "Een jongen van een jaar of 17 werd door de conductrice verzocht om de trein uit te gaan om een mondkapje te gaan kopen."

  Een touringcarchauffeur zegt dat zij passagiers zonder mondkapje niet zal weigeren. "Ik hoef daar niet op te handhaven. Ik mag ze wel wijzen op het feit dat de bekeuring voor uzelf is." Alleen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen reizigers zonder mondkapje beboeten.

  Ook op veerponten

  De mondkapjesplicht geldt in alle vormen van het openbaar vervoer, dus ook op veerponten. "Misschien is het op het dek overdreven, maar het moet", zegt een passagier van de Waterbus tussen Dordrecht en Rotterdam. Ook klagen reizigers over jeuk en beslagen brillen.

  Op Twitter waarschuwen veerdiensten dat mondkapjes ook bij hen verplicht zijn:

 7. "Het voelt een beetje als Koningsdag", zegt een vrouw op het terras in Alkmaar. Na bijna drie maanden ging de horeca vandaag -onder voorwaarden- weer open. En met het mooie weer op deze Tweede Pinksterdag maakten veel mensen daar meteen gebruik van.

  Op het Waagplein in Alkmaar heerst volgens een van de obers een relaxte sfeer. "Ik verwacht dat het nog iets drukker wordt, maar dat mensen zich wel aan de regels blijven houden, ook als er wat meer drank in zit", zegt hij.

  "Het heeft lang geduurd, maar dat wordt nu eindelijk beloond", zegt een van de jongens van de vriendengroep die net een schaal borrelhapjes geserveerd krijgt. "We hebben al maandenlang geen vrouwelijk schoon kunnen bekijken", lacht een van zijn vrienden.

  Op dit terras wordt genoten van de nieuwe vrijheden:

  Ook op het naastgelegen terras is het druk. "Het begon vanochtend wat chaotisch vanwege de nieuwe tafelindeling", zegt een serveerster. "Maar nu gaat alles weer goed. En ik ga ervan uit dat mensen respect blijven tonen naar ons en zich dus gewoon aan de regels blijven houden vanavond."

  Naar de bios

  Naast restaurants en cafés mogen ook de theaters, concertzalen, musea, monumenten en bioscopen sinds 12.00 uur - onder voorwaarden - weer open.

  Met maximaal dertig mensen per zaal kan men dus ook weer naar de film. Vandaag zijn bij bioscoopketen Pathé in totaal 14.000 kaartjes gereserveerd. "Dat zijn er meer dan verwacht", zegt een woordvoerder. "We hebben natuurlijk maar zeer beperkte capaciteit nu." Gemiddeld werden er voor de coronacrisis op een weekenddag zo'n 60.000 kaartjes verkocht.

  Ook veel musea openen vandaag weer de deuren, zoals het Rijksmuseum, dat net open is. De eerste bezoekers verheugen zich:

  Vanochtend werden op veel plekken ook weer de eerste kerkdiensten gehouden. Met ook hier maximaal dertig bezoekers. Tot groot plezier van pastoor Luijkx van de parochie Heilige Willibrord in Loon op Zand. "Ik sta hier met een erg blij gevoel, we kunnen voorzichtig het kerkelijk leven weer oppakken."

  Er zijn kleine hartjes geplaatst op de kerkbanken waar mensen mogen zitten en bij binnenkomst wordt iedereen gevraagd de handen te desinfecteren. Zeventien mensen waren er vanochtend bij de eerste dienst. "Daar konden dus nog wat meer bij, maar mensen zijn toch nog voorzichtig en wachten nog even", zegt de pastoor. "En veel jongeren wilden eerst de ouderen de kans geven om weer te gaan."

 8. Jair Bolsonaro stapte zondag op een politiepaard bij een demonstratie tegen het Hooggerechtshof in Brazilië. De president zwaaide zonder mondkapje naar zijn supporters. De vertoning was een opmerkelijk moment in een verder gespannen weekend in Brazilië. Brazilianen demonstreerden opnieuw voor én tegen de president.

  Het land heeft inmiddels Frankrijk ingehaald wat betreft het absolute aantal coronadoden; het totaal staat nu op 29.314. Alleen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Italië zijn meer mensen overleden aan de gevolgen van het virus. In Brazilië zijn meer dan 500.000 mensen besmet met het coronavirus.

  President Bolsonaro moet niets weten van coronamaatregelen. Hij bagatelliseert de pandemie al maanden, zijn populariteit neemt af en politiek ligt hij onder vuur. Bolsonaro zou politieonderzoeken naar zijn zoons proberen te beïnvloeden. Een wordt verdacht van corruptie, twee andere onder meer van het op grote schaal verspreiden van misleidende informatie.

  Dit weekend gingen verschillende groepen de straat op. Een rechts-extremistische club steunde Bolsonaro met een fakkeloptocht. De volgende dag demonstreerde een grotere groep aanhangers tegen het Hooggerechtshof in de hoofdstad Brasilia.

  Bolsonaro vloog met een helikopter over de menigte. Eenmaal aan de grond begroette hij de aanhangers. Hij pakte kinderen op zonder gezichtsmasker.

  Toen hij voorbij de menigte gelopen was klom hij op het paard:

  Aanhangers van de president droegen spandoeken bij zich, waarin ze oproepen tot militair ingrijpen tegen het Hooggerechtshof. Het was niet de eerste keer dat de president bij een antidemocratische betoging was. Ondertussen wordt een manifest "ter verdediging van de democratie" massaal ondertekend door prominente Brazilianen aan de linker en rechter vleugel.

  In Rio de Janerio was een demonstratie om betogers in de VS te steunen. Alleen al in april werden in Rio de Janeiro 177 mensen door de politie doodgeschoten, vaak zwarte Brazilianen. Vooral in de armste regio's van de stad is veel politiegeweld.

  In Rio de Janeiro en Sao Paulo liepen demonstraties uit de hand. Het kwam er tot confrontaties tussen de politie en demonstranten:

 9. Iedereen met milde klachten die mogelijk wijzen op een besmetting met het coronavirus, kan vanaf vandaag bellen met 0800-1202 om getest te worden. Het nummer is zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur en kost geen geld. Het is druk op de lijn, het ministerie van VWS raadt aan later terug te bellen als je niet meteen geholpen wordt.

  Het nummer is uitsluitend bedoeld voor mensen die corona-achtige klachten hebben, zoals verkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging van temperatuur of plotseling verlies van reuk of smaak. "Alleen met deze klachten wordt een test afgenomen", zegt het ministerie van Volksgezondheid. "Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen." Daarom wordt een aantal vragen gesteld over de klachten.

  De test is om te kijken of degene met klachten besmet is, zegt Marijn Emans, projectleider van de GGD Noord-Limburg in het NOS Radio 1 Journaal. "Dus niet of je eerder corona hebt gehad. Het is echt om te kijken of je nu corona hebt, zodat we maatregelen kunnen treffen."

  Dertigduizend testen

  De beller wordt tijdens het telefoongesprek gevraagd naar zijn of haar burgerservicenummer. Vervolgens wordt een tijd en een plaats afgesproken, volgens het ministerie is het streven om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag. De GGD'en hebben tachtig 'teststraten' door het hele land opgetuigd om de tests te doen. Alle GGD'en van Nederland bij elkaar hebben een capaciteit van dertigduizend testen per dag.

  "Zo'n test duurt maar heel kort, een paar seconden", zegt Emans. "Mensen komen bij ons met de auto naar de drive-in, doen het autoraampje open, via de neus en keel wordt dan met een wattenstaafje een stukje materiaal gepakt, dat naar het laboratorium wordt gestuurd."

  Binnen 48 uur wordt de geteste persoon gebeld, zowel bij een positieve als een negatieve uitslag. Als er sprake is van een besmetting, dan start de GGD een bron- en contactonderzoek. "Personen bij wie de besmetting wordt vastgesteld blijven vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan", zegt het ministerie.

  Op sociale media klagen mensen over lange wachttijden en dat het nummer niet werkt. Vanuit het Twitteraccount van minister De Jonge wordt gereageerd: "Het nummer zou gewoon moeten werken en er is geen melding van een storing of overbelasting. De lijnen zijn net open dus het is wel druk, we raden je aan het later op de dag nog eens te proberen."

 10. Goedemorgen op deze Tweede Pinksterdag! Goed nieuws voor wie het terras op wil, dat mag namelijk weer. De horeca opent om klokslag 12.00 uur, onder strikte voorwaarden. En iedereen die klachten heeft, kan zich vanaf vandaag laten testen op het coronavirus.

  Het weer: veel zon en het wordt vanmiddag 21 tot 26 graden. Ook op de stranden kan het zomers warm worden en er waait een oostelijke wind.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Vanaf vandaag kan iedereen met symptomen van het coronavirus, zich laten testen bij de GGD. Vanmorgen wordt een telefoonnummer bekendgemaakt waarop mensen kunnen bellen om een afspraak te maken voor een test. De GGD'en verwachten een stormloop. Vanaf 12.00 uur vanmiddag mag alle horeca weer gasten ontvangen. Cafés, restaurants en strandtenten: iedereen mag weer gasten ontvangen. Buiten op het terras op voorwaarde dat bezoekers anderhalve meter afstand van elkaar houden. Binnen zijn gasten welkom tot maximaal dertig personen en mits ze gereserveerd hebben. Ook theaters en bioscopen gaan weer open tot maximaal 30 mensen in een ruimte. En ook musea mogen weer worden bezocht. Minister Van Engelshoven geeft de aftrap voor de heropening van musea, in de Fundatie in Zwolle. En ga je vandaag met het openbaar vervoer? Vergeet niet je mondkapje. Die is vanaf vandaag verplicht. Draag je er geen, dan riskeer je een boete van 95 euro.

  Wat heb je gemist?

  In de Amerikaanse stad Minneapolis is een vrachtwagen op grote snelheid ingereden op een groep demonstranten. Die liepen over een snelweg die was afgesloten vanwege de demonstratie. De autoriteiten gaan uit van een opzettelijke actie. Voor zover bekend raakte geen van de actievoerders gewond. De chauffeur is wel met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

  In tientallen Amerikaanse steden zijn voor de zesde dag op rij protesten na de dood van een zwarte arrestant door politiegeweld. Dat gebeurde in Minneapolis. Onder meer in Chicago, Philadelphia en Washington zijn betogingen aan de gang. Al bijna 40 steden hebben een avondklok ingesteld. Ook staat de Nationale Garde paraat.

  Ander nieuws uit de nacht:

  Vitens: waterverbruik tot 70 procent hoger, grote zorgen voor de zomer: vanwege de coronamaatregelen zullen meer mensen vakantie in eigen land gaan vieren en zal het waterverbruik alleen maar toenemen, verwacht Vitens. Tientallen doden bij aanvallen op veemarkt en konvooi in Burkina Faso: schutters op motoren openden het vuur. Iets later werd bij de grens met Mali een humanitair konvooi aangevallen. Daarbij vielen volgens de regering zeker tien doden en is een nog onbekend aantal mensen ontvoerd. In beide gevallen is onduidelijk wie er achter de aanval zit. Dode bij brand boven café in Coevorden: de brand brak iets voor 03.00 uur vannacht uit en binnen ongeveer een half uur had de brandweer het vuur onder controle. Nadat de brand was geblust, werd het lichaam van het slachtoffer ontdekt. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

  En dan nog even dit:

  De ruimtecapsule van SpaceX met aan boord NASA-astronauten Doug Hurley en Bob Behnken is veilig aangekomen bij het Internationale Ruimtestation. De ruimtevlucht met de Crew Dragon van SpaceX is de eerste van een commercieel bedrijf naar het ISS.

  En dat naar binnen zweven, ziet er zo uit:

  Fijne dag!

 11. Bij een grote brand boven een café in Coevorden is een dode gevallen. De brand was iets voor 03.00 uur uitgebroken in het monumentale pand en binnen ongeveer een half uur had de brandweer het vuur onder controle.

  Al snel bleek dat er iemand werd vermist. Nadat het vuur onder controle was, is de brandweer in het pand op zoek gegaan naar de vermiste persoon, die inderdaad binnen werd gevonden. Het was de eigenaar van het pand, zegt de brandweer, al moet volgens de politie de identiteit van het slachtoffer nog worden vastgesteld.

  "We kregen vannacht een melding van een grote brand", zegt een woordvoerder van de brandweer. "Toen we aankwamen bleek dat het om een uitslaande brand ging."

  Volgens de brandweer was het slachtoffer al overleden toen die werd gevonden:

  Burgemeester Bouwmeester van Coevorden is geschokt. "Dit is verschrikkelijk. Ik leef mee met de nabestaanden van het slachtoffer", zegt hij tegen RTV Drenthe. "Tweede Pinksterdag had een feestelijke dag moeten worden nu onder meer de horeca weer open mag, maar van feest is nu zeker geen sprake."

  De oorzaak van de brand is nog niet bekend. "De brand woedde boven het café. De benedenverdieping is gespaard gebleven, maar daar is natuurlijk wel sprake van rook- en waterschade", aldus de brandweer.

 12. Veertig asielzoekers spannen een kort geding aan tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over een opvanglocatie in Burgum, in Friesland. Ze vinden dat de nieuwe huisvesting in de plaats in strijd is met de coronamaatregelen. De groep zou angstig zijn door de uitbraak van het coronavirus in een azc in Sneek, een paar weken geleden.

  Nu wonen de asielzoekers nog in noodgebouwen in Burgum en volgende week verhuizen ze naar grotere huisvesting. Wel komen ze dan met meerdere gezinnen in één woning, waardoor het volgens de groep onmogelijk wordt om te voldoen aan de coronamaatregelen.

  De bewoners delen in de nieuwe huizen een voordeur, keuken en sanitair. De advocaat van de asielzoekers zegt tegen Omrop Fryslân dat dat in strijd is met de richtlijnen van het RIVM. "De noodverordening van het RIVM is nog steeds van kracht. Ook het COA zou zich daaraan moeten houden", zegt advocaat Marita Jansen tegen de omroep.

  De kortgedingrechter behandelt de zaak dinsdag. De asielzoekers hopen dat de verhuizing voorkomen of uitgesteld kan worden. Het COA was niet bereikbaar voor een reactie, meldt Omrop Fryslân.